Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος - Θερινό Σχολείο 2016

Φανουράκης Γιώργος

8 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1101
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Φανουράκης Γιώργος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
08/07/2016

Διάρκεια
43:24

Εκδήλωση
51ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Αστρονομία

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2016, σύμπαν, ύλη, ενέργεια, Σκοτεινή Ύλη, Σκοτεινή Ενέργεια, Καθιερωμένο Πρότυπο

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Περίληψη της ομιλίας:

Ανέκαθεν ο άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται, παρατηρώντας και μελετώντας ότι αντιλαμβάνεται, από τα πιο κοντινά και μικροσκοπικά συστατικά της ύλης έως τα πιο μακρινά και υπερμεγέθη ουράνια σώματα. Για το σκοπό αυτό έχει επινοήσει πληθώρα οργάνων παρατήρησης και μελέτης, από τα πιο απλά οπτικά μικροσκόπια ως τα πιο πολύπλοκα ηλεκτρονικά μικροσκόπια και τους επιταχυντές σωματιδίων, από τα απλά οπτικά τηλεσκόπια ως τα πολυσύνθετα μεγάλα οπτικά τηλεσκόπια, τα ραδιοτηλεσκόπια και τα σχετικά όργανα παρατήρησης που εγκαθίστανται σε δορυφόρους και λειτουργούν στο διάστημα. Το σύνολο αυτής της επιστημονικής δραστηριότητας είναι απαραίτητο για την διεύρυνση της γνώσης και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
 

Όμως, αυτό που έχουμε καταφέρει, μετά από τόσους αιώνες επιστημονικής έρευνας, είναι να γνωρίζουμε μόνο το ~5% της ύλης και ενέργειας του Σύμπαντος. Για τα υπόλοιπα 95%, που περιλαμβάνουν τη Σκοτεινή Ύλη και τη Σκοτεινή Ενέργεια, έχουμε προς το παρόν μόνο θεωρητικές υποθέσεις. Προσπάθειες γίνονται για την ταυτοποίηση αυτών των σκοτεινών οντοτήτων με πολλά πειράματα σε πολλά επιστημονικά εργαστήρια, καθοδηγούμενες είτε από επεκτάσεις του Καθιερωμένου Προτύπου (της θεωρίας που περιγράφει την φύση που βλέπουμε) είτε από νέες θεωρίες.

Φανουράκης Γιώργος Ομότιμος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ Γ. Κ. Φανουράκης είναι Ομότιμος Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Εργάστηκε ως Διευθυντής Ερευνών στη Σωματιδιακή Φυσική, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ερευνητής και καθηγητής ή διδάσκων σε Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ελλάδας και συνεισέφερε σε πειράματα σε επιταχυντές στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Παράλληλα με την έρευνα και τη διδασκαλία ασχολείται και με μεθοδολογίες μετάδοσης της Νέας Γνώσης στη Μέση Εκπαίδευση ως επίσης και με την εκλαΐκευση και διάδοση της Επιστήμης στο ευρύ κοινό.

Σχετικές ομιλίες