Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάπτυξη της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού

Καλφακάκου Ρία

21 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 502
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το τριήμερο από Παρασκευή 21 έως και Κυριακή 23 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πανέμορφο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "MONTANA" η 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη.
 

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης και ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Φύση και Πολιτισμός», με επίκεντρο την «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας» που σχεδιάζεται από κοινού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το απόγευμα της Παρασκευής οι κ.κ. Έφη Καράντζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Νάνσυ Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Ανθούλα Καστανιώτη, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης και Θεοδώρα Λαναρά, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ παρουσίασαν το πανόραμα των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας.
 

Στη συνέχεια οι κ.κ. Φανή Λάμπρου, Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων & μάρκετινγκ της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ», Ανδρέας Φατούρος, συνιδρυτής της Εταιρείας Clio Muse και Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος παρουσίασαν το ψηφιακό πανόραμα των μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Οδού. Το πανόραμα που χρηματοδοτείται από την Εταιρεία, έντυσε με λέξεις η κα Παπαδοπούλου. Τη σχετική εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν μέσω έξυπνων κινητών τηλέφωνων, σχεδίασε επί χάρτου η ομάδα της Clio Muse.
 

Το πρωί του Σαββάτου οι ομιλητές κ.κ. Παναγιώτης Νταής, Προϊστάμενος της Ε.Υ.ΤΟ.Π. του Υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Λέμας, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτης Μαστραντώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ, Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός και Εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρισμού, Γιάννης Ζηρίνης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος / Μηχανικός - Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων και Γιώργος Πολίτης, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης παρουσίασαν τα διαδοχικά βήματα για την οικοδόμηση του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας. Τη σκυτάλη παρέδωσε ο κ. Στράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, ο οποίος μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
 

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, και οι κ.κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας, Σταυρούλα Κακαουνάκη, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Σ.Ε.Β., Γιάννης Ρέτσος, Α' Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε. και Θέκλα Τσιτσώνη, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
 

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα το έργο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και τη συνάντηση των μνημείων με την πραγματική οικονομία και αειφορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Συνδέσμων, καθώς και ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Yπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιούν σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο την ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού της χώρας μας.
 

Πιο συγκεκριμένα:

η κα Ελένη Σεπετά - Θεοχάρη, Γενική Διευθύντρια της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. για την ανάδειξη των μνημείων της Ηπείρου,

ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της PostScriptum παρουσίασε τη μελέτη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» που εκπόνησε η Εταιρεία του με χορηγία από την COSMOTE,

ο κ. Θεόδωρος Σκυκαλάκης, οικονομολόγος στην ΤΟΠΟΣ Συμβουλευτική Ο.Ε. παρουσίασε το «ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» της Διαδρομής της Ηπείρου που χρηματοδότησε η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,

η κ. Αριάνα Κούρταλη εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής Business Banking μίλησε για το πρόγραμμα «Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης»,

ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλης παρουσίασε τις δράσεις του Ιδρύματος για την ανάδειξη των μνημείων της Μεσσηνίας,

η κα Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. αρχαιολογίας και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Σωκράτης Μεχτερίδης, προγραμματιστής, παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούν τα σχολεία, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και την πλατφόρμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιήσει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και χρηματοδοτεί η Alpha Bank,

η κα Εύα Μαρκάτου, αρχαιολόγος παρουσίασε τη μεταπτυχιακή εργασία της για το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας.
 

Στην πλούσια σε νοήματα και περιεχόμενο 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη ήταν και φέτος όλοι τους παρόντες: εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραγωγικών φορέων και των Ιδρυμάτων της χώρας μας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δύναμη των Συνεργειών για την ανάδειξη των μνημείων.

Καλφακάκου Ρία Διευθύνουσα Σύμβουλος, «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ»

Η Γλυκερία (Ρία) Καλφακάκου είναι Διευθύνουσα Σϋμβουλος της "Εγνατία Οδός Α.Ε.".

Γεννήθηκε στη Καλαμάτα και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ (1971-1977). Το 1987 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο τμήμα. Από τότε διαμένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Το 1973 εκλέχτηκε στην επιτροπή Πολυτεχνείου. Ήταν ανάμεσα στους 36 συλληφθέντες στις 17 Νοέμβρη 1973 και κρατήθηκε για ένα μήνα στα υπόγεια της ασφάλειας στη Βαλαωρίτου και στις φυλακές. Μετά την μεταπολίτευση εντάχτηκε στο Ρήγα Φεραίο και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Γραφείου Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Υπήρξε πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών το 1976-1977 και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ την ίδια περίοδο. Ακολούθως εντάχτηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού και υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΑΡ. Συμμετείχε ενεργά σε συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΠΟΣΔΕΠ.

Συμμετείχε ενεργά σε κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του ΙΡΑΚ, ενάντια στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία και στις μαζικές κινητοποιήσεις για το άρθρο 16. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ το 2008 και το 2013-2014, της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ το 2007-2008, εκλεγμένη με τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών και της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ το 2013-2014. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου και την εκλογή συμβουλίων Διοίκησης. Εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 2014 με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και είναι γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου.

Το 1981 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, όπου σήμερα είναι Καθηγήτρια. Κατά τα έτη 1989, 2013-2014 διετέλεσε μέλος της αντιπροσωπίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι διευθύντρια του μεταπτυχιακού ΔΔΤΕ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών από το 2005 έως σήμερα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Αξιολόγηση επενδύσεων, Θεωρία γραφημάτων, Δένδρα αποφάσεων, Θεωρία αξιοπιστίας, Γραμμικός προγραμματισμός, Προβλήματα παραγωγής, μεταφοράς, κατανομής, Ακέραιος προγραμματισμός, Εφαρμογές επιχειρησιακής έρευνας. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών εργασιών και έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Τσούρο, ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ, με τον οποίο έχουν ένα γιο, τον Δημοσθένη.

Προσωπικός ιστότοπος της Ρίας Καλφακάκου

Σχετικές ομιλίες