Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση των μνημείων του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας: Βοιωτία

Χαραμή Αλεξάνδρα

21 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 794
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το τριήμερο από Παρασκευή 21 έως και Κυριακή 23 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πανέμορφο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "MONTANA" η 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη.
 

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης και ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Φύση και Πολιτισμός», με επίκεντρο την «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας» που σχεδιάζεται από κοινού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το απόγευμα της Παρασκευής οι κ.κ. Έφη Καράντζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Νάνσυ Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Ανθούλα Καστανιώτη, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης και Θεοδώρα Λαναρά, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ παρουσίασαν το πανόραμα των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας.
 

Στη συνέχεια οι κ.κ. Φανή Λάμπρου, Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων & μάρκετινγκ της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ», Ανδρέας Φατούρος, συνιδρυτής της Εταιρείας Clio Muse και Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος παρουσίασαν το ψηφιακό πανόραμα των μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Οδού. Το πανόραμα που χρηματοδοτείται από την Εταιρεία, έντυσε με λέξεις η κα Παπαδοπούλου. Τη σχετική εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν μέσω έξυπνων κινητών τηλέφωνων, σχεδίασε επί χάρτου η ομάδα της Clio Muse.
 

Το πρωί του Σαββάτου οι ομιλητές κ.κ. Παναγιώτης Νταής, Προϊστάμενος της Ε.Υ.ΤΟ.Π. του Υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Λέμας, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτης Μαστραντώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ, Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός και Εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρισμού, Γιάννης Ζηρίνης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος / Μηχανικός - Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων και Γιώργος Πολίτης, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης παρουσίασαν τα διαδοχικά βήματα για την οικοδόμηση του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας. Τη σκυτάλη παρέδωσε ο κ. Στράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, ο οποίος μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
 

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, και οι κ.κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας, Σταυρούλα Κακαουνάκη, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Σ.Ε.Β., Γιάννης Ρέτσος, Α' Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε. και Θέκλα Τσιτσώνη, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
 

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα το έργο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και τη συνάντηση των μνημείων με την πραγματική οικονομία και αειφορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Συνδέσμων, καθώς και ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Yπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιούν σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο την ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού της χώρας μας.
 

Πιο συγκεκριμένα:

η κα Ελένη Σεπετά - Θεοχάρη, Γενική Διευθύντρια της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. για την ανάδειξη των μνημείων της Ηπείρου,

ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της PostScriptum παρουσίασε τη μελέτη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» που εκπόνησε η Εταιρεία του με χορηγία από την COSMOTE,

ο κ. Θεόδωρος Σκυκαλάκης, οικονομολόγος στην ΤΟΠΟΣ Συμβουλευτική Ο.Ε. παρουσίασε το «ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» της Διαδρομής της Ηπείρου που χρηματοδότησε η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,

η κ. Αριάνα Κούρταλη εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής Business Banking μίλησε για το πρόγραμμα «Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης»,

ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλης παρουσίασε τις δράσεις του Ιδρύματος για την ανάδειξη των μνημείων της Μεσσηνίας,

η κα Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. αρχαιολογίας και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Σωκράτης Μεχτερίδης, προγραμματιστής, παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούν τα σχολεία, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και την πλατφόρμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιήσει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και χρηματοδοτεί η Alpha Bank,

η κα Εύα Μαρκάτου, αρχαιολόγος παρουσίασε τη μεταπτυχιακή εργασία της για το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας.
 

Στην πλούσια σε νοήματα και περιεχόμενο 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη ήταν και φέτος όλοι τους παρόντες: εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραγωγικών φορέων και των Ιδρυμάτων της χώρας μας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δύναμη των Συνεργειών για την ανάδειξη των μνημείων.

Χαραμή Αλεξάνδρα Αρχαιολόγος, Εφορος αρχαιοτήτων στη Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Η Αλεξάνδρα Χαραμή πήρε το πτυχίο στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS I – Pantheon Sorbonne. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα διατριβής: «Από τα ελληνιστικά νεκροταφεία των Θηβών. Συμβολή στην τοπογραφία και την ιστορία της μετά-Αλεξάνδρειας πόλεως των Θηβών».

Το 1990 διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟ. Το 1991 υπηρέτησε στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας. Aπό το 1992 μέχρι σήμερα υπηρετεί στη Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Θ’ ΕΠΚΑ διενήργησε ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Βοιωτίας : Αλίαρτο, Χαιρώνεια, Δήλεσι, Τανάγρα, Πλαταιές, Θήβα. Από το 1995 ορίστηκε υπεύθυνη για τις περιοχές της Ν.Α. Βοιωτίας (Τανάγρα, Δήλεσι, Άρμα, Ελεώνα κ.α.) καθώς και υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου, την νέα πρόταση της μόνιμης έκθεσης του οποίου ανέλαβε να φέρει εις πέρας το 2004, καθώς και την επίβλεψη των εργασιών εκσυγχρονισμού και επισκευής του, με σκοπό την επαναλειτουργία του. Το Μουσείο ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό το 2006.
Το 2006 ορίστηκε υπεύθυνη για σημαντικό τμήμα της μελέτης της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, καθώς και υπεύθυνη της μελέτης στερέωσης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε και διατηρείται στον χώρο πίσω από το κτήριο του νέου Μουσείου Θηβών.

Το 2010 ορίστηκε υπεύθυνη της υλοποίησης της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, καθώς και της υλοποίησης της μελέτης στερέωσης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου πίσω από το κτήριο του Νέου Μουσείου Θηβών.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ανακοινώσεις, και έχει δημοσιεύσει μελέτες οι οποίες αφορούν κυρίως στην ελληνιστική κεραμική και κοροπλαστική της Βοιωτίας. Έχει συγγράψει λήμματα στον τόμο που εκδόθηκε με αφορμή την προσωρινή περιοδική έκθεση που οργανώθηκε στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ στον Καναδά το 2003-2004 και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του τόμου για την αρχαιολογία της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόσφατες μελέτες της Αλεξάνδρας Χαραμή υπό δημοσίευση είναι «Τάφος «μακεδονικού τύπου» από την νεκρόπολη της Αρχαίας Τανάγρας» και «Εορτές και αγώνες στο Γυμνάσιο της αρχαίας Τανάγρας σε μια επιγραφή αυτοκρατορικών χρόνων από το Δήλεσι της Βοιωτίας (αρχαίο Δήλιον)».

Σχετικές ομιλίες