Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αναγνώριση-Πιστοποίηση Μουσείων: Πρόταση ανάπτυξης Πληροφοριακού Συστήματος

Σαχίνη Εύη

29 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 643
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία», με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του συστήματος αναγνώρισης μουσείων κατά το άρθρο 45 του Ν. 3028/2002 (ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30-9-2011 Υ.Α., ΦΕΚ 2385/Β′/ 26.10.2011). 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτίμηση του συστήματος αναγνώρισης (πιστοποίησης) μουσείων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, καθώς και η ενημέρωση των επαγγελματιών των μουσείων σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως προς το θέμα.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Υπουργική Απόφαση.

Πληροφοριακό σύστημα Αναγνώρισης: δημιουργώντας αξία για τα μουσεία και το Υπουργείο Πολιτισμού

Το σύστημα της Αναγνώρισης αποτελεί, ήδη, μία πραγματικότητα για τα μουσεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, υλοποιώντας την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμού που θα συνέχει το χώρο των μουσείων σε ένα κοινό όραμα για το ρόλο τους, την βελτίωση της ποιότητάς τους και τη δημόσια εικόνα τους. Η υποστήριξη του συστήματος της Αναγνώρισης από ένα πληροφοριακό σύστημα, ικανοποιεί τις απαιτήσεις τόσο των μουσείων όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού για ορθολογικές, άμεσες και διαφανείς διαδικασίες που θα ενισχύσουν τη δυναμική του θεσμού και την εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτόν. Στην παρούσα εισήγηση γίνεται μία παρουσίαση της μελέτης ωρίμανσης του πληροφοριακού συστήματος, με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία της προετοιμασίας του έργου και η προσέγγιση που ακολουθείται.

Σαχίνη Εύη Διευθύντρια, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

H Δρ Εύη Σαχίνη είναι Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), θέση στην οποία εξελέγη τον Ιούνιο 2013. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Δ.Σ. του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, μέσα από τη διαμόρφωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με στόχο την τεκμηριωμένη διάθεση και αξιοποίηση του ελληνικού γνωσιακού κεφαλαίου.

Ως Διευθύντρια του ΕΚΤ ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ικανότητας τεκμηρίωσης και συστηματικής έκδοσης των δεικτών που απεικονίζουν την ερευνητική, αναπτυξιακή και καινοτομική (ΕΤΑΚ) δραστηριότητα στην Ελλάδα. Συνετέλεσε δε καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για τη συσσώρευση και ενιαία αναζήτηση του ελληνικού ψηφιακού γνωσιακού κεφαλαίου.

Είναι Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες και με 25ετή εργασιακή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης σε φορείς δημοσίου συμφέροντος με επιχειρησιακό/αναπτυξιακό χαρακτήρα. Είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ ως εμπειρογνώμων σε θέματα μέτρησης της δραστηριότητας ΕΤΑΚ και ανάπτυξης νέων δεικτών που αποτιμούν την πρόοδο και τα αποτελέσματα ΕΤΑΚ. Διετέλεσε εμπειρογνώμων και εθνική εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα έρευνας & καινοτομίας, ψηφιακών βιβλιοθηκών, αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Σχετικές ομιλίες