Τανούλας Τάσος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/05/2023
Διάρκεια
01:16:40
Εκδήλωση
Διαλέξεις των Φίλων του Μουσείου Ηρακλειδών
Χώρος
Μουσείο των Ηρακλειδών
Διοργάνωση
Οι Φίλοι του Μουσείου Ηρακλειδών
Μουσείο Ηρακλειδών
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία
Ετικέτες
Ακρόπολη, οχύρωση, οχυρό, σταυροφορίες, Μέση Ανατολή, ομορφιά, άμυνα, Φράγκοι
Η Αθηναϊκή Ακρόπολη οχυρώθηκε στα τέλη του 3ου μ. Χ. αιώνα, για πρώτη φορά μετά τους Περσικούς πολέμους τον 5ο αι. π. Χ. Γύρω στα 1300, οι Φράγκοι κατακτητές ενίσχυσαν τις οχυρώσεις σύμφωνα με τα πρότυπα που είχαν διαμορφωθεί κατά τις Σταυροφορίες στην μέση Ανατολή, καθιστώντας την ένα κάστρο που θαυμάστηκε ως τα νεότερα χρόνια, τόσο για την ομορφιά του, όσο και για την αμυντική του αξία.
Ο Τάσος Τανούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.A.) στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την Συντήρηση του Δομημένου Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Αρχιτεκτονικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία 1983). Είναι Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου της Αθήνας, (Τμήμα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, 1991).
Θέσεις και εμπειρία
-Από το 1973, απασχόληση σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς οικισμούς στην Ελλάδα.
-1976, μέλος του τεχνικού γραφείου Αναστηλώσεως του Ναού τού Επικουρείου Απόλλωνος, υπό την Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού Επικουρείου Απόλλωνος (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).
-Από τον Ιανουάριο του 1977 έως τον Δεκέμβριο του 2010, μέλος του Τεχνικού Γραφείου Αναστηλώσεως των Μνημείων Ακροπόλεως υπό την Επιτροπή Συντηρήσεως των Μνημείων Ακροπόλεως (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).
-Από το 1984 έως τον Δεκέμβριο του 2010, υπεύθυνος του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων.
-Μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνος.
-Μέλος της Επιτροπής Επιστημονικής Επιτροπής Παλαμαρίου Σκύρου.
-Μετά την συνταξιοδότηση τον Δεκέμβριο του 2010, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το Έργο Αποκατάστασης των Προπυλαίων και ιδιαίτερα την εν εξελίξει επέμβαση στη νότια πτέρυγα του μνημείου.
Επιστημονική δραστηριότητα
-Διαλέξεις στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και την Αυστραλία. Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γερμανία, την Κίνα και τις Ινδίες, με θέματα που αφορούν στην ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής, από την αρχαϊκή εποχή έως τις μέρες μας.
-Διδασκαλία σε μεταπτυχιακά σεμινάρια στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
-Ενεργός συμμετοχή σε επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.
-Από το 1998, διδασκαλία του μαθήματος Ιστορία της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής από την αρχαϊκή εποχή έως το τέλος της ρωμαϊκής εποχής στο Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙΚΕΜΕΣ).
Διακρίσεις
-Υποτροφία διαλέξεων στην Αρχαία Τέχνη για το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995.
-Αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
-Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.
-Βραβείο στον τομέα Συντήρησης και βραβείο κοινού της Europa Nostra 2013, για το Έργο Αποκατάστασης της Ανωδομής του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων.