Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφιέρωμα στον Ερνέστο Σάμπατο

Dios Sanz Marta Silvia, Σωτηριάδου Κλαίτη, Τζαμιώτης Κωνσταντίνος

11 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:51:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 492
Ομιλητές
Dios Sanz Marta Silvia
Σωτηριάδου Κλαίτη
Τζαμιώτης Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
11/06/2019

Διάρκεια
00:51:26

Εκδήλωση
11ο Φεστιβάλ ΛΕΑ - Ελληνο-ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις

Χώρος
Public Συντάγματος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στοά του Βιβλίου, Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ίδρυμα Μαρία Τσάκος

Διοργάνωση
Φεστιβάλ ΛΕΑ - Διαπολιτισμική Ανάπτυξη
Ινστιτούτο Θερβάντες
Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος"
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Φεστιβάλ ΛΕΑ, Ernesto Sabato

To Ιβηροαμερικανικό Festival LEA (Λογοτεχνία Eν Αθήναις) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την υποστήριξη της Αccion Cultural Espanola, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα, διοργάνωσαν μια βραδιά αφιερωμένη στον κορυφαίο Αργεντίνο συγγραφέα Ernesto Sabato (Ερνέστο Σάμπατο), την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.

Για τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Σάμπατο, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους λατινοαμερικάνους συγγραφείς, μίλησαν η καθηγήτρια Marta Silvia Dios Sanz, η μεταφράστρια των βιβλίων του Κλαίτη Σωτηριάδου και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.

Συγγραφείς τόσο διαφορετικοί όπως ο Καµύ, ο Γκριν και ο Τόµας Μαν, ο Κουαζίµοντο, ο Πιοβένε και ο Γκοµπρόβιτς έγραψαν µε θαυµασµό για το έργο του, το οποίο τιµήθηκε µε τα βραβεία Θερβάντες, Μενέντες Πελάγιο, Χερουσαλέν και το χρυσό μετάλλιο του Κύκλου των Καλών Τεχνών της Μαδρίτης.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το τούνελ και Περί ηρώων και τάφων, που θεωρούνται τα μείζονα λογοτεχνικά του έργα και τον καθιέρωσαν ως εξέχουσα μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Ernesto Sabato

Ο Ernesto Sabato (Ερνέστο Σάμπατο) γεννήθηκε στην επαρχία Ρόχας του Μπουένος Άιρες το 1911. Μελέτησε φιλοσοφία και πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική στο πανεπιστήµιο της Λα Πλάτα. Στη συνέχεια έζησε για µεγάλο χρονικό διάστηµα στο Παρίσι, φοίτησε στη Σορβόννη και εργάστηκε στο εργαστήριο Κιουρί. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο έχασε την πίστη του στην επιστήµη, οπότε από το 1945 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη λογοτεχνία.

Το Τούνελ, το πρώτο του εκδοµένο µυθιστόρηµα (είχε προηγηθεί η Βουβή πηγή, έργο που δεν κυκλοφόρησε), το οποίο διαπνέεται από µια βαθιά υπαρξιακή προβληµατική, είχε µεγάλο αντίκτυπο, µεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ενώ µεταφέρθηκε και στον κινηµατογράφο. Μαζί µε τα δύο άλλα µείζονα λογοτεχνικά του έργα, το Περί ηρώων και τάφων (1961) και Αβαδδών ο Εξολοθρευτής (1974, Βραβείο Καλύτερου Ξένου Μυθιστορήµατος στη Γαλλία) συνιστούν την άτυπη τριλογία που τον καθιέρωσε ως εξέχουσα µορφή της λατινοαµερικάνικης λογοτεχνίας. Εκτός από µυθιστορήµατα, έγραψε επίσης αρκετά δοκίµια. Συγγραφείς τόσο διαφορετικοί όπως ο Καµύ, ο Γκριν και ο Τόµας Μαν, ο Κουαζίµοντο, ο Πιοβένε και ο Γκοµπρόβιτς έγραψαν µε θαυµασµό για το έργο του, το οποίο τιµήθηκε µε τα βραβεία Θερβάντες, Μενέντες Πελάγιο, Χερουσαλέν και το χρυσό µετάλλιο του Κύκλου των Καλών Τεχνών της Μαδρίτης.

Σηµαντική ήταν εξάλλου η ακτινοβολία του στον πολιτικό και δηµόσιο βίο της Αργεντινής, και το 1984, λόγω του κύρους του, ο Σάµπατο ορίστηκε επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Εξαφάνιση Προσώπων, η οποία διερεύνησε την τύχη των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος Βιντέλα.

Πέθανε λίγο πριν συµπληρώσει τα εκατό του χρόνια το 2011.

Dios Sanz Marta Silvia Φιλόλογος, Συγγραφέας, Μεταφράστρια

Η Marta Silvia Dios Sanz γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1978. Έκανε σπουδές στην Ιατρική Σχολή και στη Φιλοσοφική Σχολή του Μπουένος Άιρες. Ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Έχει μεταφράσει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στα ισπανικά, καθώς και έχει δημοσιεύσει άρθρα με θέμα τη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής στο περιοδικό Ομπρέλα. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και μερικά διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στην Αργεντινή, όπου έχουν πάρει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς λογοτεχνίας. Τέλος, διοργανώνει σεμινάρια στην Αθήνα με θέμα τη λογοτεχνία της Αργεντινής.

Μεταφράσεις
(2015) Jofré, Pablo, Αλφαβητάρι, Γαβριηλίδης
(2013) Saer, Juan José, Τόπος, Κοντύλι
(2012) Ferrer, Horacio, Τα τάνγκο των Horacio Ferrer και Astor Piazzolla, Κοντύλι
(2011) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Ο έρωτας στα χιόνια. Μία ψυχή. Άνθος του γιαλού, Παρρησία
(2009) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Η Νοσταλγός, Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη
(2007) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Η Νοσταλγός, Εκδόσεις Καστανιώτη

Σωτηριάδου Κλαίτη Ποιήτρια, Πεζογράφος, Μεταφράστρια

Η Κλαίτη Σωτηριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε και από την τελευταία τάξη του Λυκείου στο αμερικανικό Ben Lomond High School της πολιτείας Utah των ΗΠΑ με το American Field Service Πρόγραμμα Υποτροφιών Ανταλλαγής Σπουδαστών.

Μετά τις γυμνασιακές σπουδές της παντρεύτηκε κι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος Deree απ’ όπου έλαβε το δίπλωμα B.A. (1976) με Ανώτατη Διάκριση (Highest Distinction). Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Σχολή Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Essex, Αγγλίας, απ’ όπου έλαβε το δίπλωμα M.A. στη Θεωρία και Πρακτική της Λογοτεχνικής Μετάφρασης (1982).

Είναι ποιήτρια, πεζογράφος και μεταφράστρια λογοτεχνίας. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Βουλγαρικά. Ασχολήθηκε και με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και θεατρικών έργων.

Ιστότοπος της Κλαίτης Σωτηριάδου

Τζαμιώτης Κωνσταντίνος Συγγραφέας, Κριτικός Τέχνης

Ο Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970 και σήμερα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο. Εργάστηκε στην τηλεόραση, στη διαφήμιση και στον κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει την πολιτιστική έκδοση "Highlights". Έχει γράψει τα βιβλία: "Η συνάντηση" (Ίνδικτος, 2002), "Βαθύ πηγάδι" (Ίνδικτος, 2003), "O βαθμός δυσκολίας" (Ίνδικτος, 2004), "Παραβολή" (Καστανιώτης, 2006), "Η εφεύρεση της σκιάς" (Καστανιώτης, 2008), και έχει λάβει μέρος σε συλλογικά, θεματικά λογοτεχνικά εγχειρήματα.

Βιβλία:
(2013)    Η πόλη και η σιωπή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2013)    Η πόλη και η σιωπή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2008)    Η εφεύρεση της σκιάς, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006)    Παραβολή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2004)    Ο βαθμός δυσκολίας, Ίνδικτος
(2003)    Βαθύ πηγάδι, Ίνδικτος
(2001)    Η συνάντηση, Ίνδικτος

Σχετικές ομιλίες