Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Menger Pierre-Michel

Καθηγητής, Collège de France, Έδρα Κοινωνιολογίας της Δημιουργικής Εργασίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννημένος το 1953, ο Πιερ-Μισέλ Μενζέ, σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Supérieure και έκανε διδακτορικό στην κοινωνιολογία στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Εξελίχθηκε σε Διευθυντή Ερευνών της ίδιας σχολής, με ειδίκευση στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας. Σε αντίθεση με άλλους σημαντικούς Γάλλους κοινωνιολόγους, οι οποίοι καινοτομούσαν επαναπροσδιορίζοντας τις μεθόδους της κοινωνιολογίας, ο Μενζέ πολλαπλασίασε τα πεδία έμπνευσης για τις έρευνές του αντλώντας  υλικό από την οικονομία, την ιστορία, τη γεωγραφία και τη φιλοσοφία.

Το 1999 ο Μενζέ τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS (του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας) για τις καινοτόμες έρευνές του, με τις οποίες έχει προκαλέσει συζητήσεις και διαλόγους συνεισφέροντας στην κατανόηση του κόσμου μ’ έναν τρόπο  πιο σύνθετο και μακριά από τετριμμένα σχήματα.

Ο Μενζέ κατέχει από το 2013 την Έδρα Κοινωνιολογίας της Δημιουργικής Εργασίας του Κολλεγίου της Γαλλίας, ενώ την περίοδο 1993-2005 εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών στο CNRS και στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Εξακολουθεί να συμμετέχει και στους δύο θεσμούς σε υψηλές θέσεις σχεδιασμού ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών.  Διευθύνει τη Γαλλική Επιθεώρηση Κοινωνιολογίας και έχει γράψει μέχρι τώρα πέντε βιβλία, καρποί των ερευνών του στον περίπλοκο κόσμο των τεχνών, της δημιουργίας και της οικονομίας. Φανατικός μελομανής, αλλά χωρίς ακαδημαϊκό ρίγος, περιγράφει την τετραλογία του Βάγκνερ ως ένα «συναρπαστικό γουέστερν», και το πρώτο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1983, είχε θέμα «Το παράδοξο του μουσικού».

Τα υπόλοιπα βιβλία του, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, είναι εξελισσόμενες παραλλαγές πάνω στα θέματα που τον απασχολούν στις έρευνές του: Το πορτρέτο του καλλιτέχνη ως εργάτη - Μεταμορφώσεις του καπιταλισμού (2003), Κοινωνιολογία της ελαστικής εργασίας (2005), Επάγγελμα καλλιτέχνης: Η προέκταση του δημιουργικού πεδίου (2005), Η δημιουργική εργασία: Ολοκλήρωση μέσα στην αβεβαιότητα (2009).

ΟΜΙΛΙΕΣ