Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υπογεννητικότητα και τελική ατεκνία

Τσίτσικα Άρτεμις

14 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:13:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 228
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τσίτσικα Άρτεμις

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
14/04/2019

Διάρκεια
00:13:22

Εκδήλωση
Ημερίδα – Δράση «Υπογεννητικότητα. Ας γεννήσουμε λύσεις»

Χώρος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής

Κατηγορία
Περιγεννητική Ιατρική

Ετικέτες
υπογεννητικότητα, Ελλάδα, ατεκνία

Η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.), διοργάνωσε Ημερίδα-Δράση για την Υπογεννητικότητα.

Στόχοι της δράσης ήταν η αναγνώριση του προβλήματος της υπογεννητικότητας, η οποία τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα, η ευαισθητοποίηση των ειδικών, η ενημέρωση του πληθυσμού επί του θέματος και η εξεύρεση λύσεων, μέσω γόνιμου διαλόγου.

Σκοπός ήταν η ανάδειξη των επιπτώσεων της υπογεννητικότητας τόσο στη χώρα, όσο και στην κοινωνία.

Η Δράση αποτελείτο από πρόγραμμα στο οποίο έγκριτοι ερευνητές παρουσίασαν μελέτες που αφορούν την Υπογεννητικότητα.

Το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας και οι διοργανωτές είχαν ως κεντρικό μήνυμα ότι "μαζί γεννάμε λύσεις".

Τσίτσικα Άρτεμις Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Επιστηµονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Νοσοκοµείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) ∆ιευθύντρια ΠΜΣ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

Η παιδίατρος Άρτεμις Τσίτσικα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Χρούσος). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Εφηβική Ιατρική (Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Χρούσος), την Εφηβική Γυναικολογία (Β΄ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Κρεατσάς) και σε θέματα Ψυχικής Υγείας των εφήβων (Παιδοψυχιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Ι. Τσιάντης).

Εκπαιδεύτηκε στα πρωτόκολλα παρακολούθησης των εφήβων στη Λωζάνη της Ελβετίας (Prof. P.A.Michaud) και στον σχεδιασμό των Φιλικών για τους Νέους Υπηρεσιών (Youthfriendly Services) σε επίσκεψη στα Γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στη Γενεύη. Συνεργάζεται ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Michigan State University και στο Κentucky University των Η.Π.Α. σε θέματα Εφηβικής Ιατρικής. Εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Iατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EΚΠΑ) και έχει τιμηθεί με δώδεκα επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά συγγράμματα και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζει σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εφήβων στη χώρα μας. Υπήρξε συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Έρευνας EUNEΤ ADB, η οποία διεξήχθη σε επτά Ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, καθώς και επικεφαλής του Προγράμματος «Αριάδνη» www.youth-health.gr και άλλων προγραμμάτων που αφορούν τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σεξουαλική αγωγή, τους εμβολιασμούς κ.ά..

Είναι Ιδρυτική Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Διευθύντρια: Καθηγήτρια M. Τσολιά) από την έναρξη της λειτουργίας της (Οκτώβριος 2006) έως και σήμερα και επικεφαλής του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου της Μ.Ε.Υ. (Υπουργείο Υγείας) από τον Ιανουάριο του 2013.

Έχει την επιστημονική επιστασία του Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία»www.youth-life.grκαι είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία της ENACSO (European NGO Alliance for Child Safety).

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ).

Σχετικές ομιλίες