Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το μέλλον της ΕΕ υπό το φως μοντέρνων προκλήσεων

Σκουρής Βασίλειος, Nettesheim Martin, Μπακογιάννη Ντόρα, Μαρκοπουλιώτης Γεώργιος, Bohnet Henri

8 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 84:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 534

Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Πολλές φωνές καλούν για έναν επαναπροσδιορισμό των στόχων της Ένωσης προς την επιτάχυνση και εμβάθυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης, την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στον κόσμο, αλλά και την επιστροφή στις θεμελιώδεις της αρχές και αξίες. Ποια ζητήματα απαιτούν μια άμεση απάντηση και ποια μέτρα τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο μπορούν να ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω τα θεμέλια και η κληρονομιά των πατέρων της Ευρώπης;
 

Αυτά τα ζητήματα συζήτησαν την 8η Ιουνίου στην εκδήλωση της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer στην Αθήνα σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και των νομικών επιστημών. Ο τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ομότιμος Καθηγητής κος Βασίλειος Σκουρής επικεντρώθηκε στην αρχή του Κράτους Δικαίου ως συστατικού στοιχείου της ΕΕ και της κρίσης που παρατηρείται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. Ο καθηγητής δικαίου της ΕΕ του Πανεπιστημίου του Tübingen, κος Martin Nettesheim αφιέρωσε την εισήγησή του στην έννοια της αλληλεγγύης, όπως αυτή προσδιορίζεται στις συνθήκες της ΕΕ και εφαρμόζεται στην πράξη στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Η πρ. Υπουργός Εξωτερικών και μέλος του Κοινοβουλίου, κα. Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε τις σύγχρονες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω εμπέδωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως μέσου για την αντιμετώπιση αυτών. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κος Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια προς αντιμετώπιση των πολύπλευρων κρίσεων που η Ένωση κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση του τωρινού Προέδρου της Κομισιόν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακιστεί και να εμπλουτιστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σκουρής Βασίλειος Διευθυντής, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) - τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειος Σκουρής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Υπήρξε Διευθυντής Ερευνών, Γραμματέας, και, από τον Σεπτέμβριο 1997, Διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη.

Το 1970 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Betermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση «Magna cum Laude» και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τακτικός καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bielefeld Γερμανίας. Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Β1 έδρας του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου Trier (από το 1995) και Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.

Είναι Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2004). Τον Ιούνιο του 1999 διορίστηκε Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο του 2003 και του 2008 ανανεώθηκε η θητεία του. Εξελέγη και επανεξελέγη δύο φορές από τους συναδέλφους του Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Nettesheim Martin Καθηγητής Δικαίου της Ε.Ε., Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης

Ο Καθηγητής Martin Nettesheim είναι κάτοχος της έδρας Δημοσίου και Διοικητικού, Δικαίου της ΕΕ και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης (Tübingen) από το 1999. Είναι Διευθυντής του University Center for International Economic Law (TURCIEL) του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Berkeley, Miami, Nanjing και Kyoto, έχει εκδόσει σειρά μονογραφιών και άρθρων στους τομείς του ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ είναι και εκδότης συγγραμμάτων στο ίδιο αντικείμενο. Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Freiburg και Βερολίνου (Freie).

Μπακογιάννη Ντόρα Βουλευτής ΝΔ - πρώην Υπουργός Εξωτερικών & Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Μητσοτάκη το γένος Γιαννούκου.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνέχισε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Το 1974 παντρεύτηκε με τον δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη με τον οποίο απέκτησε 2 παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα από τα οποία έχει αποκτήσει 4 εγγόνια. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 ο σύζυγός της Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Εννέα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Ισίδωρο Κούβελο.

To 1977 μετά από διαγωνισμό προσελήφθη στο υπουργείο Συντονισμού και εργάστηκε στη Διεύθυνση σχέσεων και συνεργασίας με την ΕΟΚ.

Το Νοέμβριο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κερδίζοντας τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας, στην οποία επανεξελέγη και στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 1990.

Τον Οκτώβριο του 1990, ορκίστηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό.

Τον Δεκέμβριο του 1992 ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1996, του 2000, του 2007 και του 2009 εξελέγη πρώτη σε σταυρούς βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της πόλης των Αθηνών Δήμαρχος Αθηναίων, με ποσοστό 60,6%, το μεγαλύτερο που έχει πάρει ποτέ δήμαρχος στο Δήμο της Αθήνας. Ανέλαβε το έργο της προετοιμασίας της πόλης της Αθήνας για την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση την οποία κατείχε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009. Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία της Ευρώπης (OSCE) στο πλαίσιο της οποίας διοργάνωσε τη «Σύνοδο της Κέρκυρας».

Τον Νοέμβριο του 2009 διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τον Μάιο του 2010 διεγράφη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο του 2010 ίδρυσε το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» το οποίο το 2012 στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία, αναστέλλοντας τη λειτουργία του.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η Ντόρα Μπακογιάννη ορίζεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Οκτώβριο του 2012 αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Δεκέμβριο του 2012 το Συμβούλιο της Ευρώπης της αναθέτει το ρόλο της συν-εισηγήτριας στην Επιτροπή Παρακολούθησης (monitoring) του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

Τον Οκτώβριο του 2013 εκλέγεται ομόφωνα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2014 εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών.

Τον Ιανουάριο του 2016 μετά από απόφαση του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη της ανατίθεται η θέση της Συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο του 2016 μετά από απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει τομεάρχης υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, εκλέγεται πρώτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο Νομό Χανίων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φιλελεύθερη πολιτικός με βαθιά πίστη στην Ευρωπαϊκή Ιδέα. Οι θέσεις της έχουν επανειλημμένα δημοσιευθεί στον διεθνή Τύπο και έχει λάβει μέρος ως κεντρική ομιλήτρια σε δεκάδες συνέδρια, ακαδημαϊκά fora και debates σε όλο τον κόσμο.

Διακρίσεις

Τον Μάρτιο του 1992 απονεμήθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη από το Διεθνές Κέντρο Γυναικών το βραβείο «International Leadership Award».

Τον Ιούνιο του 1993 της απονεμήθηκε διάκριση από το 14ο Διεθνές Συμπόσιο «Fontana di Roma», για τη συνεισφορά της στο χώρο του Πολιτισμού.

Το 2003 μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi, συμμετείχε μαζί με άλλες 12 επιφανείς προσωπικότητες της Ευρώπης στην «Στρογγυλή Τράπεζα» που υπέβαλε προτάσεις για τον κοινωνικό χαρακτήρα, την πολιτισμική ταυτότητα αλλά και το οικονομικό σχέδιο της νέας Ευρώπης.

Το 2003 αναγορεύθηκε Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ στην Κύπρο.

Το 2004 αναγορεύθηκε Ταξιάρχης της Αξίας της Πολωνικής Δημοκρατίας.

Το 2004 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το 2005 αναγορεύθηκε Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Ουγγαρίας.

Το Δεκέμβριο του 2005, εξελέγη «World Mayor» στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον οργανισμό «City Mayors» ανάμεσα σε 550 Δημάρχους από ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2006 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Βασιλικού Τάγματος της Δανίας.

Το 2007 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Το Μάιο του 2007 της απονεμήθηκε το Μεγάλο Χρυσό Παράσημο της Αυστριακής Δημοκρατίας – GROSSES GOLDENES EHRENZEICHEN AM BANDE, DER REPUBLIK ÖSTERREICH.

Τον Ιούνιο του 2008 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2008 ανακηρύχθηκε επίτιμη Συγκλητικός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και της απονεμήθηκε το βραβείο Maximilian Award – European Award for Regional Policy and Local Government από την επαρχία του Τυρόλου και την πόλη του Ίνσμπρουκ.

To 2009 έγινε η πρώτη γυναίκα ξένη εταίρος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας.

Τον Οκτώβριο του 2009 της απονεμήθηκε ο Ιταλικός Μεγαλόσταυρος της Ιταλικής Δημοκρατίας – ORDINE AL MERITO DELLA REPUBBLICA ITALIANA, CAVALIERE DI GRAN CROCE.

Τον Απρίλιο του 2010 της απονεμήθηκε το παράσημο της Εθνικής Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας από τη Γαλλική Πρεσβεία.

Τον Ιανουάριο του 2013 αναγορεύθηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πολυτεχνείου Βουλγαρίας, για την προσφορά της στην ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Τον Ιούνιο του 2013 της απενεμήθη το μετάλλιο του ΟΑΣΕ για τη συνεισφορά της στην προσέγγιση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στη Σύνοδο της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2009.

Το Δεκέμβριο του 2013 της απονεμήθηκε στην Νέα Υόρκη το «Βενιζέλειο» βραβείο, το ανώτατο βραβείο της Πανκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Προσωπικός ιστότοπος της Ντόρας Μπακογιάννη

Μαρκοπουλιώτης Γεώργιος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα

Ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1960. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και στη Σχολή Μωραΐτη, από όπου αποφοίτησε το 1978.Από το 1978 έως το 1986 σπούδασε μαθηματικά, στατιστική και επιχειρησιακή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (B.A. Honours και M.Sc. στα Μαθηματικά), στο London School of Economics and Political Science (M.Sc. στην επιχειρησιακή έρευνα) και στο Imperial College of Science and Technology (έρευνα στη στατιστική).

Το 1986 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως στατιστικολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ασφαλιστική εταιρεία Excess Insurance Group.Η σταδιοδρομία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το 1987 στη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Πολιτικών. Το διάστημα 1990-1996 διετέλεσε μέλος του ιδιαίτερου γραφείου των Επιτρόπων Millan (ΗΒ) και Δρ. Monica Wulf-Mathies (Γερμανία). Στα τέλη του 1996 ανέλαβε προϊστάμενος της Μονάδας Προσωπικού, Διοίκησης και Πληροφορικής στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στα μέσα του 1998 ανέλαβε προϊστάμενος της Μονάδας Παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - Γαλλία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία και το 2001 της Μονάδας Επικοινωνίας στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το διάστημα 2001-2006 διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Τον Φεβρουάριο 2006 επέστρεψε στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής των Μονάδων για θέματα επικοινωνίας και γεωγραφικού συντονισμού των Αντιπροσωπειών της Επιτροπής στα 27 κράτη μέλη. Κατά τα έτη 2010 και 2011, ήταν επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για τις ναυτιλιακές υποθέσεις και την αλιεία.

Από το Μάρτιο του 2012 υπηρέτησε ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Το Φεβρουάριο του 2018, ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Bohnet Henri Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Henri Bohnet ανέλαβε τη διεύθυνση της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι το τέλος του 2017 υπήρξε Επικεφαλής του Τμήματος Προγραμμάτων Εσωτερικού στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Ιδρύματος. Έχει διατελέσει Διευθυντής των Γραφείων Σερβίας/Μαυροβουνίου και πΓΔΜ ενώ έχει θητεύσει και στο Γραφείο της Μόσχας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία και Σλαβικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Κιέλου, Ρίγας και Αγίας Πετρούπολης, ενώ ομιλεί πέραν της Γερμανικής, την Αγγλική, τη Ρωσική και τη Σερβική.

Σχετικές ομιλίες

Περισσότερη ενοποίηση, πολλαπλές ταχύτητες ή τι άλλο; - Νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική 92:14

Μαρ 27, 2017

Περισσότερη ενοποίηση, πολλαπλές ταχύτητες ή τι άλλο; - Νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική

Αναστόπουλος Τάκης Γιαταγάνας Ξενοφών Δουδωνής Παναγιώτης Κουτσομύτης Γιάννης Κούρκουλας Δημήτρης Τριφύλλης Αντώνης Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική