Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Λιανικό Εμπόριο μέσα στην πανδημία και οι προοπτικές του

Καρανίκας Γιώργος, Μακρής Αντώνης, Μαχαίρας Κωνσταντίνος, Βέττας Νίκος

30 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:36:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 95

Στο πλαίσιο της σειράς των e-Συζητήσεων 2020-21, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - IOBE διοργάνωσε την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 την όγδοη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Το Λιανικό Εμπόριο μέσα στην πανδημία και οι προοπτικές του».

Πώς έχει επηρεαστεί και πώς έχει αντιδράσει το λιανικό εμπόριο μέσα στην πανδημία;
Ποιες οι προοπτικές του από εδώ και στο εξής;
Πώς επηρεάζεται από την τεχνολογία και τις διεθνείς εξελίξεις;

Συμμετέχοντες:

Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

Συντονιστής:

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Καρανίκας Γιώργος Πρόεδρος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

Ο Γιώργος Καρανίκας γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1956 και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Marketing, Εμπόριο και Διαφήμιση. Ασχολήθηκε ενεργά με το χώρο του εμπορίου με έμφαση στα καλλυντικά και τα ενδύματα. Το 2003 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκπροσωπούσε 6 νομούς με έδρα τη Βέροια. Στην αρχή, ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας και από το 2006, αυτό του Προέδρου. Το ίδιο έτος, εξελέγη για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κορυφαίας και πλέον αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του εμπορίου της χώρας. Το 2009, αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ. Σήμερα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας.

Μακρής Αντώνης Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)

Ο Αντώνης Μακρής είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της INTERSPORT ATHLETICS A.E.E.. Κατέχει σημαντική εμπειρία στη διοίκηση δικτύων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, εξαιρετικές γνώσεις της αγοράς του λιανικού εμπορίου, ενώ κατέχει επίσης εμπειρία στην ίδρυση εταιριών πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς επαγγελματικής καριέρας του έχει αναλάβει πολλές ηγετικές θέσεις σε εταιρείες όπως είναι η Ράδιο Κορασίδης, η Elephant, η Saxon, η Outsource και η Σαραφίδης, ενώ έχει διατελέσει μέλος αρκετών Διοικητικών Συμβουλίων σε διάφορες εταιρείες και φορείς. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαχαίρας Κωνσταντίνος Πρόεδρος, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα στελέχη του κλάδου για τις διοικητικές του ικανότητες και για τη συμβολή του στην επιτυχημένη πορεία του ομίλου Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος και του ομίλου Delhaize.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και είναι κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Roosevelt του Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ ως διευθυντής προμηθειών στην εταιρία Quality Super Market στο Σικάγο. Υπήρξε δυναμικό στέλεχος για πάνω από 14 χρόνια στη Μars Inc, από το 1982 στην Ολλανδία (Marketing & Sales), και Γενικός Διευθυντής στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είχε επίσης υπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής της Chipita International (1996-97).

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΕ (Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων) ,της ΣΕΕΤ (Συνδέσμου Ελληνικών Εταιριών Τροφίμων), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ (Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων) από το 1999-2008.

Για τη σημαντική του επαγγελματική πορεία, ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος ΙΙ του απένειμε το 2005 τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματούχου του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, ενώ τον Απρίλιο του 2009 ανακηρύχθηκε Manager της Χρονιάς για το 2008 από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και Retailer of the Year 2009, Retail Manager 2010 and Retail Manager της δεκαετίας 2002-2011. Επίσης έχει τιμηθεί με τα βραβεία Leader of the Υear Romania 2016 και σελφ σέρβις Excellence Awards 2016 στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλλει σημαντικά.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Associate Editor του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως και Ερευνητικός Εταίρος στο CEPR του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Associate Editor του Journal of the European Economic Association. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συν‐διοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική