Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό

Godelier Maurice, Νοταράς Ανδρέας

17 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 72:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1125
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά τον κύκλο «CNRS. Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» σε συνεργασία με το εξέχον ερευνητικό ίδρυμα, δίνοντας έμφαση στους πραγµατικούς εξερευνητές του αιώνα µας, σε αυτούς που ανιχνεύουν τη ζωή στο απειροελάχιστο, που ανατρέχουν στον χρόνο, που εξερευνούν τα όρια του σύµπαντος, που µετατρέπουν την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις. Έτσι, το Μέγαρο υποδέχθηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου τον παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγο Maurice Godelier [Μωρίς Γκοντελιέ], ομότιμο καθηγητή στην ΕΗΕSS (ΕΗΕSS-L’École des hautes études en sciences sociales-Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) και κάτοχο χρυσού μεταλλίου έρευνας του CNRS (CNRS-Centre national de recherche scientifique-Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας). Ο διακεκριμένος γάλλος επιστήμονας παρουσίασε τη διάλεξη «Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό», αναφέρθηκε στις θέσεις του που εμπεριέχονται στο ομότιτλο βιβλίο του (εκδόσεις CNRS, 2016) και προσέγγισε το διττό ερώτημα: ποια είναι η φύση και ποια η σημασία του φαντασιακού και του συμβολικού στη δημιουργία των κοινωνιών και στην ύπαρξη των ατόμων;

Προλόγισε ο Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Godelier Maurice Ανθρωπολόγος - Διευθυντής Σπουδών, Σχολή Ανωτάτων Κοινωνικών Επιστημών (EHESS), Παρίσι

Ο Maurice Godelier είναι Ανθρωπολόγος, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτάτων Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι, πρώην Επιστημονικός διευθυντής του CNRS (Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας), βραβευμένος με το Χρυσό Μετάλλιο του CNRS. Πρώτος επιτυχών στις εξετάσεις για την Ecole Normale Supérieure, κάτοχος της aggregation στη φιλοσοφία, και του πτυχίου της Licence στην ψυχολογία και τη γαλλική φιλολογία, ο Maurice Godelier στράφηκε στην ανθρωπολογία, εργαζόμενος από πολύ νωρίς πλάι στον Fernand Braudel ως επικεφαλής εργασιών. Από το 1971, αναλαμβάνει Διευθυντής Σπουδών στο EHESS, πόστο στο οποίο επανέρχεται συχνά, έχοντας εν τω μεταξύ αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης για την Ωκεανία. Η διαδρομή του, ή η επιτόπια επιστημονική του έρευνα (στη Νέα Γουινέα) που επίσης αποτέλεσε κεντρικό του μέλημα, και οι ποικίλες εργασίες του για τις οποίες έλαβε υψηλού κύρους βραβεία (Βραβείο Γαλλικής Ακαδημίας το 2008) του απέφεραν πλήθος διακρίσεων με πιο πρόσφατη την ανάδειξή του ως Doctor Honoris Causa από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Νοταράς Ανδρέας Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Ο Ανδρέας Νοταράς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A) Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι όπου και εκπόνησε και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (Ph.D), βασισμένη σε εκτεταμένη επιτόπια έρευνα στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου στη Νότια Ρωσία. Έχει επίσης πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα στη Θράκη πάνω σε θέματα ταυτότητας και εκπαιδευτικών στρατηγικών της Μειονότητας, καθώς και στην περιοχή της Αττικής όπου μελετά τους λόγους (discourses) και τις πρακτικές που σχετίζονται με τη συνύπαρξη και τη διαχείριση της ετερότητας μεταξύ του γηγενούς και των πρόσφατα εγκατασταθέντων πληθυσμών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε θέματα εθνικισμού και εθνοτισμού, μειονοτήτων και διασποράς καθώς και στη θεωρία και την πολιτική της πολυπολιτισμικότητας. Από το 2006 μέχρι το 2008 εργάστηκε στο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη» με διοικητικές και ερευνητικές αρμοδιότητες, ενώ από το 2011 έως το 2016 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος των "Κέντρων Στήριξης του Προγράμματος" (ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ.) με παράλληλη συμμετοχή σε ερευνητικά projects του προγράμματος.

Σχετικές ομιλίες