Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η συνειδητή και ασυνείδητη ζωή του Έλληνα

Γιωσαφάτ Ματθαίος, Καψάσκης Πέτρος

9 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:39:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3567

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας πραγματοποίησε τον τρίτο από τους επτά κύκλους συζητήσεων με τίτλο «Οι νέοι αναστοχάζονται την Ελλάδα» με ανθρώπους της ελληνικής διανόησης. Τρίτος καλεσμένος του Ινστιτούτου ήταν ο ψυχίατρος και νευρολόγος Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο οποίος συνομίλησε με τον Πρόεδρο και ιδρυτή του Ε.Ι.Π.Δ., Πέτρο Καψάσκη.

Η συζήτηση τολμά μια εσωτερική ενδοσκόπηση προκειμένου να αναλύσει τη συμπεριφορά του Έλληνα μέσα από ψυχολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία, την παράδοση και την ιστορική του πορεία που διαμορφώνουν όχι μόνο την κοινωνική, αλλά και την πολιτική του συμπεριφορά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2017 ως μια πρωτοβουλία για διαμόρφωση ενός Επιστημονικού φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας για την Ελλάδα. Η δράση του Ινστιτούτου αναπτύσσεται ραγδαία σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο το Ε.Ι.Π.Δ έχει δημιουργήσει 12 παραρτήματα στο εξωτερικό και 7 παραρτήματα στην Ελλάδα.

Γιωσαφάτ Ματθαίος Νευρολόγος - Ψυχίατρος

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.). Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας ήταν και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου. Υπήρξε τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών και είχε μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Είχε κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π. Ήταν και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.

Καψάσκης Πέτρος Πρόεδρος και Ιδρυτής, Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ο Πέτρος Καψάσκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Ζάκυνθο όπου η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο νησί περί τα 1534. Φοίτησε στο ιταλικό γυμνάσιο της Ρώμης «Βιτόριο Αλφιέρι» και συνέχισε το λύκειο στο διεθνούς φήμης ιταλικό Ινστιτούτο «Μαρία Μοντεσσόρι» της Ρώμης. Κατόπιν, εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την πρακτική του στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Εν συνεχεία, αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Τμήμα της Γεωπολιτικής και Ασφάλειας του «Royal Holloway University of London» και ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο την πρακτική του στο εμπορικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στο τμήμα DGCOM (department of Art). Σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα όπου συνεχίζει με το διδακτορικό του στην Πολιτιστική Διπλωματία και την Εξωτερική Πολιτική. Τον Φεβρουάριο του 2017 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 2018 ίδρυσε τον θεσμό των Soft Power Awards (Βραβεία Ήπιας Ισχύος). Ομιλεί Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει εργαστεί ως μεταφραστής, αρθρογράφος, σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης σε εταιρείες, πολιτιστικούς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα.

Σχετικές ομιλίες