Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θεωρίες για το Χρόνο

Ματσάκης Δημήτριος

1 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1283
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

 

Θεωρίες για το Χρόνο

H φύση του χρόνου απασχολούσε ανέκαθεν τους φιλοσόφους. Ο Αϊνστάιν έδωσε νέα διάσταση στο θέμα αυτό ενώ πολλοί από τους σημερινούς επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν αποκτήσει την βαθύτερη κατανόηση του.  Δεν συμφωνούν όμως πάντα μεταξύ τους. Θα παρουσιαστούν ορισμένες από αυτές τις θεωρίες χωρίς εξισώσεις, αφήνοντάς μας να αποφασίσουμε μόνοι μας τι να πιστέψουμε.


Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα

Ματσάκης Δημήτριος Επιστημονικός Διευθυντής, Τμήμα Μετρολογίας του Ναυτικού Παρατηρητηρίου, ΗΠΑ

Ο Δημήτριος Ματσάκης είναι φυσικός με σπουδές στο MIT και το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, όπου μαθήτευσε δίπλα στον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή για την εφεύρεση του laser και την κατασκευή των δύο special-purpose lasers για την μελέτη των μοριακών νεφών μέσα στα οποία γεννιούνται τα άστρα. Μετά την αποφοίτησή του, χρησιμοποίησε την ραδιοαστρονομία για να μετρήσει τις ταλαντεύσεις στην περιστροφή της Γης, μελετώντας τα κβάζαρ στην άκρη του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Αργότερα, το ενδιαφέρον του στράφηκε στην μελέτη της χρονικής ακρίβειας με ατομικά ρολόγια και ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων (pulsars). Είναι Διευθυντής του Τμήματος Μετρολογίας του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιεί περισσότερα από 100 ατομικά ρολόγια για να ρυθμίσει την ώρα στα GPS και σε αρκετό από όλο τον κόσμο. Υπό την διεύθυνσή του, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένα σετ τεσσάρων ατομικών “πηγών” χρονομέτρησης που φτάνει μέχρι και τα 16 δεκαδικά ψηφία. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το ακριβέστερο σύστημα 24×7 οποιασδήποτε μέτρησης που έχει φτιαχτεί ποτέ από τον άνθρωπο. Είναι πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Χρόνου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ενώ έχει υπηρετήσει σε πολλές διεθνείς επιτροπές σχετικές με την επιστήμη της χρονομέτρησης, έχει εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη Γενεύη και έχει εκδώσει πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα και ένα σύντομο διήγημα επιστημονικής φαντασίας.

Σχετικές ομιλίες