Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The European Seismic Risk Model 2020 (ESRM20)

Πιτιλάκης Κυριαζής, Πύρρος Δημήτριος

15 Οκτωβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:38:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 191

H πρωτοβουλία Safe Greece διοργανώνει διεθνή Συνέδρια με θέμα την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες από το 2014. Tα Συνέδρια Safe Greece βρίσκουν στέγη σε διαφορετική κάθε φορά πόλη της Ελλάδας, με την υποστήριξη των τοπικών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίων, πάντα υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες. Σκοπός των Συνεδρίων είναι η συνάντηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών και ιδεών, μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας, και κοινή επιδίωξη η επιμόρφωση και ενημέρωση για τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών μελέτης, πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων γεωφυσικής, ανθρωπογενούς ή τεχνολογικής προέλευσης.

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες SafeGreece 2020 πραγματοποιήθηκε on-line στις 14 έως και 16 Οκτωβρίου 2020, περιλαμβάνοντας πρωινές και μεσημεριανές συνεδρίες με ευρύ και επίκαιρο σχετικό θεματολόγιο (COVID-19, διαχείριση Πολλαπλών Κινδύνων, Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης κ.ά.), ενώ τα απογεύματα πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συζητήσεις τύπου στρογγυλής τράπεζας σε επίκαιρα και φλέγοντα θέματα.

To BLOD δημοσιεύει τις κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου.

The European Seismic Risk Model 2020 (ESRM20)

Ο καθηγητής παρουσιάζει το European Seismic Risk Model 2020 (ESRM20). Σκοπός του project είναι η δημιουργία ενός ομογενούς και ομογενοποιημένου μοντέλου σεισμικής επικινδυνότητας για όλη την Ευρώπη, με σκοπό την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του ESRM20 στον ευρωκώδικα 8, που αφορά στους μηχανικούς. Λαμβάνονται υπόψην ο κίνδυνος εκδήλωσης σεισμικού γεγονότος, τα στοιχεία που εκτίθενται σε κίνδυνο και η τρωτότητα, ώστε να υπολογιστεί η κατά τόπους διακινδύνευση. Συγκεντρωμένα δεδομένα σεισμικού κινδύνου (μεταξύ άλλων ιστορικά καταγεγραμμένοι σεισμοί, ρήγματα, γεωλογία, τοπογραφία, πληθυσμιακή συγκέντρωση, κτιριακές και λοιπές υποδομές) σχηματίζουν ψηφιακό χάρτη σεισμικής διακινδύνευσης. Παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του project για τον ελλαδικό χώρο και η εφαρμογή του μοντέλου στο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη και του 1999 στην Αθήνα.

Πιτιλάκης Κυριαζής Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικής Μηχανικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος, European Association of Earthquake Engineering

Ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης έχει περισσότερα από σαράντα χρόνια ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επαγγελματικής εμπειρίας στην πολιτική, σεισμική και γεωτεχνική μηχανική. Πρόεδρος της European Association of Earthquake Engineering (EAEE) και πρώην Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής «Geotechnical Earthquake Engineering and Associated Problems» (TC203) της International Society of Soil Mechanics and Geotechnical Engineering (ISSMGE). Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 2019 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tongji, ILEE στη Σαγκάη της Κίνας.

Συντονιστής και επιστημονικώς υπεύθυνος πολλών ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, όπως των EUROSEISTEST και SYNER-G, έχει μακρά εμπειρία σε ευρωπαϊκές ερευνητικές δραστηριότητες σεισμικής μηχανικής, γεωτεχνικής μηχανικής, αξιολόγησης τρωτότητας και κινδύνου δομών και υποδομών πολιτικού μηχανικού. Πρόεδρος πολλών διεθνών συνεδρίων, συμπεριλαμβανομένου του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2018. Έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια, συμπεριλαμβανομένου του Συνεδρίου Kwang-Hua στη Σαγκάη της Κίνας (2018).

Συγγραφέας περισσότερων από 600 επιστημονικών εργασιών (h-factor 49) στη σεισμική μηχανική, τη σεισμική διακινδύνευση και τη γεωτεχνική σεισμική μηχανική. Ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης είναι ιδρυτής και συντονιστής του EUROSEISTEST, μιας μεγάλης κλίμακας πειραματικής εγκατάστασης για τη σεισμική μηχανική, τη διερεύνηση της δυναμικής συμπεριφοράς των εδαφών και την τεχνική σεισμολογία, μοναδική στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ήταν επιβλέπων καθηγητής περισσότερων από 30 διδακτορικών διατριβών και πολλοί από τους φοιτητές του κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Ο Καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης είναι μέλος των διαφόρων επιτροπών για την αναθεώρηση του Ευρωκώδικα 8 (Part 1-Seismic Actions και Part 5-Seismic design of foundations, retaining structures, soil-structure interaction, liquefaction, slope stability and underground structures) και έχει υπάρξει διεθνής εμπειρογνώμονας για την αναθεώρηση σεισμικών κωδίκων παγκοσμίως.

Για το συνολικό του έργο έχει τιµηθεί από την Γαλλική Δηµοκρατία µε το παράσηµο του Ιππότη του Φοίνικα των Ακαδηµαϊκών Γραµµάτων (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques).

Πύρρος Δημήτριος Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1986). Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στην Πανεπιστημιακή Κλινική του ΚΑΤ και έλαβε την ειδικότητα το 1994. Απόφοιτος του 1ου ετήσιου προγράμματος της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής του ΕΚΑΒ το 1996. European Master in Disaster Medicine το 2005.

Κάτοχος AHLS (Advanced Hazardous Materials Life Support). Εκπαιδευτής ATLS (Advanced Trauma Life Support), ACLS (Advanced Cardiac Life Support) και APLS (Advanced Paediatrics Life Support). Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε σε ανθρωπιστικές και άλλες αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Αφγανιστάν '90, Λιβερία '91, '93 & '96, Ιράκ '97, Λ.Δ. Κορέα, '98, Κύπρος '01, κ.ά.). Συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας το 1990 και Αντιπρόεδρος μέχρι το 2000.

Συντονιστής Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ από το Φεβρουάριο του 2006 συνεχίζει να εργάζεται ως ιατρός αεροδιακομιδών του Τμήματος Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Επικεφαλής και μέλος του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής των Καταστροφών, (Αρμενία '88 & '89, Σάμος '89, Αίγιο '95, Τουρκία '99, Αθήνα '99, Αντίκυρα Βοιωτίας '00, Ταϊλάνδη '04, Γραμματικό Αττικής '05 κ.ά.). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ.

Από τον Φεβρουάριο του 2001 μέχρι τον Νοέμβριο του 2004 αποσπασμένος στη Διεύθυνση Ιατρικών Υπηρεσιών της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ως Ιατρικός Διευθυντής Τομέα Εγκαταστάσεων και Διευθυντής της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού ενώ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών.

Έχει λάβει Μετάλλιο και Δίπλωμα για τους διασώστες στην Αρμενία το 1989, Εύφημο Μνεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή διάσωσης στο σεισμό του Αιγίου το 1995 και τον Υπουργό Υγείας & Κ.Α. για την κινητοποίηση στο δυστύχημα στο Γραμματικό το 2005, το Βραβείο Ανθρωπιστικής και Κοινωνικής Προσφοράς από το Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης "Ανατόλια" το 1999 καθώς και το “Έπαθλο Αρετής Κλειώ Μισιρλόγλου” από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό το 2007.

Μέλος από το 1996, Γενικός Γραμματέας (2000 – 2004), Πρόεδρος (2009 - 2011) και τώρα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατρικής των Καταστροφών και Επείγουσας Ιατρικής (WADEM - World Association for Disaster and Emergency Medicine). Μέλος της European Society for Emergency Medicine και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής από την ίδρυσή της.

Σχετικές ομιλίες