Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σεισμός Αθήνας 2019 – Μετασεισμικός Έλεγχος Κτιρίων

Μώκος Βασίλειος

6 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 380
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας του 1999 το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνδιοργάνωσαν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Hellexpo στο Μαρούσι μεταξύ 5-7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτέλεσε μια πλατφόρμα ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και εμπειριών για την αποτελεσματική, εκ μέρους της Πολιτείας, διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της Αντισεισμικής Προστασίας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα των Ελλήνων μηχανικών και σεισμολόγων και να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί την τελευταία εικοσαετία στην αποτίμηση και απομείωση του σεισμικού κινδύνου στην χώρα μας.

Συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έλαβαν χώρα ειδικές ημερίδες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) του ΕΤΑΜ και του ΤΕΕ για τον σεισμό του 1999, τον πρόσφατο σεισμό στην Αθήνα καθώς και τις προκλήσεις ενόψει ενός μεγάλου σεισμού. Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις 3 εν λόγω ημερίδες.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας "Σεισμός Αθήνας Ιουλίου 2019. Προσεισμικός Έλεγχος Δημοσίων Κτιρίων".

Μώκος Βασίλειος Πολιτικός Μηχανικός

Ο Δρ. Βασίλειος Γ. Μώκος γεννήθηκε το 1971 στο Μόναχο. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Μηχανικό (Στρατός Ξηράς).

Έλαβε το Δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού (Δομοστατικής Κατεύθυνσης), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στον Δομοστατικό Σχεδιασμό των Κατασκευών και Διδακτορικό Δίπλωμα (Phd) στην Ανάλυση των Κατασκευών, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Εργάζεται στoν δημόσιο τομέα. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αποτίμηση και στον αντισεισμικό ανασχεδιασμό υφισταμένων κτηρίων. Έχει διατελέσει από το 2014 έως το 2017 Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ενώ από το 2017 έως και σήμερα είναι Διευθυντής Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ–ΚΕ).

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ). Είναι αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ). Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) και της Ελληνικής Εταιρίας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής (ΕΕΘΕΜ). Είναι μέλος της Επιτροπής Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Συμμετέχει σε επιτροπές και ομάδες εργασίας του ΟΑΣΠ με αντικείμενο την υποστήριξη και επεξεργασία Αντισεισμικών Κανονισμών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ενημερωτικές ημερίδες με θέματα Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας. Έχει ενταχθεί στο (νέο) Μητρώο του Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Έχει εργαστεί για μια δεκαετία ως Έκτακτος Επίκουρος Καθηγητής (Επιστημονικός Συνεργάτης) στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά, όπου δίδαξε Στατική των Κατασκευών.

Έχει 63 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες (με σύστημα κριτών) σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε διεθνή συνέδρια, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Ανάλυσης των Κατασκευών Πολιτικού Μηχανικού, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν εντοπισθεί άνω των 500 αναφορών στις εργασίες του από άλλους ερευνητές (h-index=15, Google Scholar Citations). Είναι κριτής εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει λάβει βραβεύσεις για τις εργασίες του.

Γνωρίζει Αγγλικά & Γερμανικά.

Σχετικές ομιλίες