Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο σεισμός της Αθήνας (5.9 ms 7 Σεπτεμβρίου 1999) - Η απόκριση του ΟΑΣΠ

Λέκκας Ευθύμης

6 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:26:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 299
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας του 1999 το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνδιοργάνωσαν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Hellexpo στο Μαρούσι μεταξύ 5-7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτέλεσε μια πλατφόρμα ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και εμπειριών για την αποτελεσματική, εκ μέρους της Πολιτείας, διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της Αντισεισμικής Προστασίας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα των Ελλήνων μηχανικών και σεισμολόγων και να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί την τελευταία εικοσαετία στην αποτίμηση και απομείωση του σεισμικού κινδύνου στην χώρα μας.

Συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έλαβαν χώρα ειδικές ημερίδες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) του ΕΤΑΜ και του ΤΕΕ για τον σεισμό του 1999, τον πρόσφατο σεισμό στην Αθήνα καθώς και τις προκλήσεις ενόψει ενός μεγάλου σεισμού. Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις 3 εν λόγω ημερίδες.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας "Σεισμός 7ης Σεπτεμβρίου 1999".

Λέκκας Ευθύμης Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ΕΚΠΑ

Ο Ευθύμης Λέκκας είναι Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ακαδημαϊκό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία μαθημάτων, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε 7 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη συγγραφή 12 επιστημονικών συγγραμμάτων, περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, την επιστημονική ευθύνη σε περισσότερα από 300 ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα καθώς και εκατοντάδες ομιλίες και διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

Είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας από το 2014, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης. Επίσης το 2015 διατέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στην Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών στο Sendai της Ιαπωνίας.

Έχει ηγηθεί ερευνητικών και επιχειρησιακών αποστολών αντιμετώπισης καταστροφών σε περισσότερα από 60 συμβάντα στην Ελλάδα (Καλαμάτα, Κυλλήνη, Μήλος, Πύργος, Γρεβενά, Αίγιο, Κόρινθος, Αθήνα, Λευκάδα, Κύθηρα, Δυτική Πελοπόννησος, Ανδραβίδα, Οιχαλιά, Καλλίδρομο, Ιστιαία, Ρόδος, Κεφαλονιά, Νεάπολη, Ιωάννινα, Αμύνταιο, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Μάνδρα Αττικής, Ανατολική Αττική) και στο εξωτερικό (San Jose, (Κεντρική Αμερική), Kobe (Ιαπωνία), Dinar (Τουρκία), Umbria (Ιταλία), Adana, (Τουρκία), Chi-Chi (Ταϊβάν), Izmit και Duzce (Τουρκία), Gujarat (Ινδία), Apulia (Ιταλία) Bingol (Τουρκία), Boumerdes-Zemmouri (Αλγερία), στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Σρι Λάνκα), στο Kashmir (Πακιστάν), στο Sichuan (Κίνα), στην Aquila, (Ιταλία), στο Port au Prince (Αϊτή), στο Christchurch (Νέα Ζηλανδία), στο Tohoku (Ιαπωνία), στο Van (Τουρκία), στην Emilia Romagna (Ιταλία), στο Kathmandu (Νεπάλ), στο Amatrice (Ιταλία), στη Νότια Ιταλία, στην Ischia (Ιταλία), στο Mexico City (Μεξικό), στο Hualien (Ταϊβάν), στο Hilauea (Χαβάη) και στο Cusco (Περού).

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και είναι εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Newsletter of Environmental, Disaster, and Crisis Management Strategies.

Ιστότοπος του Ευθύμη Λέκκα

Σχετικές ομιλίες