Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (απο)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ‘80

Διακουλάκη Δανάη

18 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 36:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 649
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο συνέδριο με τίτλο "Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων
 

Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις. Σκοπός της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διημερίδας συζητήθηκαν η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’80, η Τεχνολογική αλλαγή και στρατιωτική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, ο Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, οι Μηχανικοί και τα Τεχνικά Έργα, ο Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (από)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ’80 και τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Τεχνολογική Εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη της δεκαετίας του ’80.

Συνδιοργανωτές:
Innovathens

Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας –  ΕΜΠ

Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – ΕΚΠΑ

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - ΕΚΠΑ

Διακουλάκη Δανάη Χημικός Μηχανικός - Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Δανάη Διακουλάκη είναι Καθηγήτρια ΕΜΠ (2007-) στην επιστημονική περιοχή της Οικονομικής Ανάλυσης και Λήψης Αποφάσεων και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1974). Εργάσθηκε στη βιομηχανία και το ΠΕΡΠΑ (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε). Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ (1988).

Ερευνητικά δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Οικονομίας με στόχο την ανάλυση ενεργειακών συστημάτων και την προώθηση καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναπτύξει δραστηριότητα στον τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού, της αποτίμησης των εξωτερικών οικονομιών των ενεργειακών τεχνολογιών και της υπολογιστικής υποστήριξης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Είχε την επιστημονική ευθύνη σε 16 ερευνητικά έργα (12 διεθνή) και συμμετείχε ως κύρια ερευνήτρια σε άλλα 18 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Έχει συγγράψει 54 εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει επιπρόσθετα > 60 δημοσιεύσεις σε πλήρη πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Συμμετείχε σε πολλές Επιστημονικές/Οργανωτικές Επιτροπές συνεδρίων.

Έχει συμμετάσχει παλαιότερα στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών, σε Ομάδα Εμπειρογνωμόνων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και στο ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Σήμερα συμμετέχει στο ΔΣ της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες ΑΕ. Από το 2007 μέχρι και σήμερα, συμμετέχει στο ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ.

Σχετικές ομιλίες