Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα Μαθηματικά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Δελλαπόρτας Πέτρος, Δασκαλάκης Κωνσταντίνος

11 Ιανουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3619
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δελλαπόρτας Πέτρος
Δασκαλάκης Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
11/01/2023

Διάρκεια
01:14:37

Εκδήλωση
Τα Μαθηματικά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Χώρος
Θέατρο της Σχολής Μωραΐτη

Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Κατηγορία
Μαθηματικά, Πληροφορική

Ετικέτες
μαθηματικά, τεχνητή νοημοσύνη, Θεωρητικές Επιστήμες, τρόπος ζωής

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργάνωσε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στο Θέατρο της Σχολής Μωραΐτη, στο Παλαιό Ψυχικό, εκδήλωση με θέμα Τα Μαθηματικά της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Πέτρος Δελλαπόρτας, καθηγητής Στατιστικής στο University College London και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδρυτικό μέλος επίσης της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, συζητά με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, για τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την ίδρυσή της, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ επιχειρεί να αναδείξει, με μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στα μαθηματικά και στην αφήγηση, όσα ενώνουν την επιστήμη με τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τη σύγχρονη σκέψη. Στη συζήτησή τους, οι δύο συνομιλητές εξετάζουν τα μαθηματικά θεμέλια και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης που η ανάπτυξή της αξιοποιεί επίσης τη γνώση που προέρχεται από θεωρητικά πεδία και υπόσχεται ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής στον σύγχρονο κόσμο.

Δελλαπόρτας Πέτρος Καθηγητής Στατιστικής, University College London & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Πέτρος Δελλαπόρτας είναι Καθηγητής Στατιστικής στο University College London και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνιδρυτής της ομάδας «Θαλής και Φίλοι». Από το 2016 είναι fellow στο Alan Turing Institute, το Εθνικό ινστιτούτο επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας.

Έχει πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Στατιστική κατά Bayes και σε ανάπτυξη μεθοδολογίας Monte Carlo σε αλυσίδες Markov. Από το 2009 έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες σε 16 πανεπιστήμια και συνέδρια μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, Warwick, London School of Economics, University College London, McGill, University of Chicago, Texas A&M, κ.ά.. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε σχολεία και εκδηλώσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ με θέματα συναφή με πιθανότητες και Στατιστική.

Προσωπική ιστοσελίδα του Πέτρου Δελλαπόρτα

Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών, MIT

Ο Κωνσταντίνος Περικλή Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Κρητικός στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο το 1999. Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98 /10. Το καλοκαίρι του 2004 μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών, υπό την εποπτεία του διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής, καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου. Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.

Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα ‘‘Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας,’’ απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από 50 χρόνια, από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για την εργασία τους οι Δασκαλάκης-Γκόλντμπεργκ-Παπαδημητρίου βραβεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 από τη Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) με το βραβείο Καλάι, και το καλοκαίρι του 2011 από την Ένωση Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics) με το βραβείο εξαιρετικής έρευνας.

Πιο πρόσφατα η έρευνα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη επικεντρώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών θεμελίων των δημοπρασιών, όπου γενίκευσε σε πολλαπλά αντικείμενα την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ δημοπρασία του Ρότζερ Μάιερσον, ενώ τώρα η έρευνά του επικεντρώνεται στην Στατιστική σε πολλές διαστάσεις, και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε το 2018 με το κορυφαίο βραβείο Νεβανλίνα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union). Το βραβείο αυτό απονέμεται μαζί με το βραβείο Φιλντς, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Το 2008 τιμήθηκε με το επίσης κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής ACM (Association for Computing Machinery), ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο Grace Murray Hopper.

Έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά, το 2010 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (National Science Foundation), και το ίδρυμα Σλόουν (Sloan Foundation). Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Ruth and Joel Spira εξαιρετικής διδασκαλίας από το ΜΙΤ. Το 2012 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία της Microsoft, το 2017 το ερευνητικό βραβείο της Google, και το 2018 το βραβείο του ιδρύματος Simons. Τέλος, το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο συνέδριο ACM Conference on Economics and Computation.

Σχετικές ομιλίες