Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συζητώντας για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη: πρώτα αποτελέσματα από έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DEMOS

Κατσίκας Δημήτρης, Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Τσατσάνης Μάνος, Τσίμας Παύλος

30 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:25:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 118

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο πλαίσιο του έργου DEMOS, διοργάνωσε διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με θέμα “Taking stock of populism in Europe: ELIAMEP’s research on populism under the DEMOS project”.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι εταίρος ενός πανευρωπαϊκού consortium που μελετά τον λαϊκισμό στην Ευρώπη σήμερα και τον τρόπο διαχείρισης της ανόδου του λαϊκισμού μέσω της αναβάθμισης της δημοκρατικής αποτελεσματικότητας. Από τις αρχές του 2019, το consortium που ονομάζεται DEMOS, έχει διερευνήσει τα ακόλουθα θέματα: διαφορετικές εκφάνσεις του ευρωπαϊκού λαϊκισμού, δημόσιες πολιτικές των λαϊκιστών ενώ ήταν στην κυβέρνηση, αντιδράσεις ευάλωτων ομάδων που στοχοποιούνταν από λαϊκιστές δρώντες και απαντήσεις των κυρίαρχων ή μη λαϊκιστικών κομμάτων απέναντι στις προκλήσεις των λαϊκιστών. Με βάση τη διαθέσιμη διεθνή θεωρητική και εμπειρική έρευνα, οι ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δημήτρης Κατσίκας, Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος και Μάνος Τσατσάνης, πραγματοποίησαν βιβλιογραφικές αναλύσεις, ανάλυση δημόσιας πολιτικής, συνεντεύξεις και μελέτη των ομάδων εστίασης για τα θέματα που περιγράφονται παραπάνω και παρουσιάζουν τμήματα της εργασίας τους σε ένα webinar για τον λαϊκισμό.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στον επίσημο λογαριασμό του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube.

Κατσίκας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής - Διευθυντής, Κέντρο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Κατσίκας είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα χρηματοοικονομικά και τη διεθνή πολιτική οικονομία στο London School of Economics (LSE). Έλαβε το διδακτορικό του από το LSE στον τομέα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής, συντονιστής ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ερευνητικά με την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Την περίοδο 2013-2019 ήταν Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επικεφαλής του νέου Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Την περίοδο Σεπτέμβριος 2020 – Αύγουστος 2021 ήταν Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).

Τσατσάνης Μάνος Ερευνητής, Συγκριτική πολιτική ανάλυση, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές κομμάτων

O Μάνος Τσατσάνης είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Συμπεριφορά από το Πανεπιστήμιο του Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο και διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Washington State University στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής από το 2012 έως το 2016 στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Λισαβόνας όπου διατηρεί θέση ερευνητή. Έχει διδάξει επίσης σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μαρόκο, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Sophia University στο Τόκιο και στο Juan March Advanced Center for Social Science Studies (CEACS) στη Μαδρίτη.

Η ερευνητική και διδακτική του εμπειρία επικεντρώνεται σε θεματικές της Συγκριτικής Πολιτικής, με έμφαση στην εκλογική συμπεριφορά, τις πολιτικές ταυτότητες, την πολιτική αντιπροσώπευση και τα κομματικά συστήματα. Η συγγραφική του δουλειά έχει δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα West European Politics, Party Politics, International Political Science Review, South European Society and Politics, Critical Sociology, Journal of Political Ideologies, Journal of Elections, Public Opinion and Parties, μεταξύ άλλων. Συντονίζει μαζί με τους André Freire και Marco Lisi το ερευνητικό πρόγραμμα ‘Crisis, Political Representation and Democratic Renewal: The Portuguese case in the Southern European context’ με χρηματοδότηση του Πορτογαλικού Ιδρύματος ‘Ερευνας και Τεχνολογίας ενώ συνεπιμελείται τον συλλογικό τόμο Political Representation in Southern Europe and Latin America που πρόκειται να εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Routledge καθώς και τον συλλογικό τόμο Political Representation and Citizenship in Portugal: From Crisis to Renewal που θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Lexington Books.

Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Σχετικές ομιλίες