Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The rise of anti-establishment populist politics in Europe and beyond

Barroso Antonio, Καλύβας Στάθης, Kaunert Christian, Lessing Benjamin, McConaghy Kieran, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος, Piccoli Wolfango, Πρεβελάκης Νικόλας, Καιρίδης Δημήτρης

17 Ιουλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 515
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει (σε χωριστές αναρτήσεις) δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Olympia Summer Academy η οποία  έλαβε χώρα, από τις 8 ως τις 18 Ιουλίου 2018, στο πολιτιστικό κέντρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο.

Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy - OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, που μετράει 13 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας.

Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και το St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάθε Ιούλιο, από το 2002 ως το 2014 στην Αρχαία Ολυμπία, και το 2015 ως και το 2018 στην ιστορική πόλη  του Ναυπλίου, η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Mε επίκεντρο τη μελέτη της πολιτικής βίας στις διάφορες εκφάνσεις της (εμφύλιες συγκρούσεις, εθνο-θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία κ.ο.κ.), η Ακαδημία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων στην πατρίδα μας, μέσα από τη συνάντηση Ελλήνων επιστημόνων με ξένους, διεθνώς καταξιωμένους, συναδέλφους τους.

Η στρογγυλή τράπεζα με θέμα "The rise of anti-establishment populist politics in Europe and beyond" πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2018, με την υποστήριξη του Center for Hellenic Studies in Greece του Πανεπιστημίου Harvard.

Barroso Antonio Managing Director (Europe) & Deputy Director of Research, Teneo Intelligence

O Antonio Barroso σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο University of Granada, έλαβε τα μεταπτυχιακά του διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Columbia και το Κολέγιο της Ευρώπης. Το διάστημα αυτό ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στο London School of Economics and Political Science και εργάζεται ως Managing Director και Deputy Director of Research στην εταιρεία Teneo Intelligence.

Είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της έρευνας πολιτικού ρίσκου των επιχειρήσεων στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Πριν από την ένταξή του στην Teneo εργάστηκε ως αναλυτής στο Eurasia Group, στο Center for Political and Constitutional Studies του Ισπανικού Υπουργείου της Προεδρίας και στο Center for Sociological Research της Μαδρίτης. Είναι τακτικός σχολιαστής ζητημάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής με συχνές αναφορές στους Financial Times, στους New York Times, τη Wall Street Journal, το Bloomberg, το CNBC και το Reuters.

Καλύβας Στάθης Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας - Gladstone Professor of Government, Department of Politics and International Relations, University of Oxford - Fellow of All Souls College

Ο Στάθης Καλύβας είναι Gladstone Professor of Government στο Department of Politics and International Relations του University of Oxford και Fellow του All Souls College. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Κατείχε από το 2003 την έδρα του καθηγητή πολιτικών επιστημών Arnold Wolfers στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, όπου επίσης διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα Τάξη, Σύγκρουση και Βία (Order, Conflict, and Violence).

Έκανε τις βασικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Yale έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος των πανεπιστημίων Northwestern, Columbia, Witten/Herdecke, Juan March και των ινστιτούτων Max Planck και European University. Έχει γράψει τα βιβλία The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006) και The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996). Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής του τόμου Order, Conflict, and Violence (Cambridge University Press, 2008) και περισσότερων από πενήντα επιστημονικών άρθρων σε πέντε γλώσσες.

Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική βία. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation και το 2008 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Προσωπική ιστοσελίδα του Στάθη Καλύβα

Kaunert Christian Professor of Policing and Security, University of South Wales

Ο Christian Kaunert σπούδασε στο Dublin City University της Ιρλανδίας και στο Open University της Μεγάλης Βρετανίας, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Wales και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το University of Wales του Aberystwyth.

Είναι κάτοχος της έδρας Αστυνόμευσης και Ασφάλειας και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αστυνόμευσης και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου South Wales. Στο παρελθόν είχε διατελέσει ακαδημαϊκός διευθυντής και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, Vrije Universiteit των Βρυξελλών και καθηγητής στο University of Dundee. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Κίνα, τη Βαρκελώνη, το Κάιρο, το Παρίσι, τη Μόσχα, το Πόρτο και το Μάαστριχτ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας, ευρωπαϊκής ασφάλειας, ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασύλου, μετανάστευσης και συνοριακών ζητημάτων.

Lessing Benjamin Assistant Professor, Department of Political Science at the University of Chicago - Co-Director of the Program on Political Violence, part of the Chicago Project on Security and Threats (CPOST)

Ο Benjamin Lessing έκανε προπτυχιακές (Kenyon College) και μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Center on Democracy, Development, and the Rule of Law (CDDRL) και στο Center on International Security and Cooperation (CISAC) του Πανεπιστημίου Stanford.

Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και του κράτους της Κολομβίας, του Μεξικού και της Βραζιλίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία When Business Gets Bloody: State Policy and Drug Violence (New York: Cambridge University Press, 2013) και Making Peace in Drug Wars: Crackdowns and Cartels in Latin America (Cambridge University Press, 2017).

McConaghy Kieran Lecturer, Handa Centre for the Study of Terrorism and Political Violence (CSTPV), University of St Andrews

Ο Kieran McConaghy είναι Λέκτορας στο Centre for the Study of Terrorism and Political Violence (CSTPV) στο Πανεπιστήμιο St. Andrews, διδάσκοντας στο Πρόγραμμα Τρομοκρατίας και Πολιτικής Βίας. Το 2014 ολοκλήρωσε στο CSTPV τις διδακτορικές του σπουδές οι οποίες εξετάζουν πως η φύση και ο χαρακτήρας του κράτους μπορούν να επηρεάσουν την αντιτρομοκρατία, αντλώντας παραδείγματα από τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Χώρα των Βάσκων και τις Γαλλο-Αλγερινές συγκρούσεις.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα εθνικιστικής τρομοκρατίας, εθνικισμού, κινημάτων ανεξαρτησίας και τρομοκρατίας.

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Piccoli Wolfango Πρόεδρος - Διευθυντής Ερευνών, Teneo Intelligence

Ο Wolfango Piccoli είναι Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών της Teneo Intelligence, της οποίας προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα συντόνιζε την ομάδα που ασχολείται με την Τουρκία, ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των θεμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνέβαλε στην ανάλυση ρίσκου των πολιτικών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συν-συγγράψει το βιβλίο "Turkey at the Crossroads", το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας. Έχει διαμείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και μιλάει ιταλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας, όπου δίδασκε μαθήματα σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και πληροφόρηση.

Πρεβελάκης Νικόλας Βοηθός Διευθυντή, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών - Λέκτορας Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Harvard – Μέλος του CYA Academic Advisory Roundtable

Ο Νικόλας Πρεβελάκης είναι Βοηθός Διευθυντή στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και Λέκτορας Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει εκπονήσει δύο διδακτορικές διατριβές, η πρώτη στο γνωστικό αντικείμενο της Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης (Paris IV) και η δεύτερη στην Πολιτική Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα ιστορίας της πολιτικής φιλοσοφίας, της θρησκείας και της πολιτικής καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα που αφορούν στον εθνικισμό, στο Ισλάμ στη σύγχρονη Ευρώπη, στο νεοελληνικό εθνικισμό και στην αντίληψη του εαυτού στον ανατολικό χριστιανισμό.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες