Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συζητώντας για την πολιτισμική κληρονομιά και τα μουσεία - Ενότητα Α

Σακελλαροπούλου Κατερίνα, Βουτσάκης Βασίλης, Χατζηνικολάου Τέτη, Μαρκέλλου Μαρίνα

19 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:51:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 422
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος για να τιμήσει τη μνήμη της Δάφνης Βουδούρη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου που πέθανε στις 17/12/2018. Η Δάφνη Βουδούρη άφησε ένα σημαντικό επιστημονικό έργο στο οποίο κατάφερε να συγκεράσει με πρωτοπόρο και πρωτότυπο τρόπο ζητήματα νομικής, ηθικής και ιδεολογίας στο πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής και της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Επιστημονικά υπεύθυνες: Ανδρομάχη Γκαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Ενότητα A

Συντονισμός: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος

Ομιλίες:

Βασίλης Βουτσάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
«Η πρόσβαση στα μουσεία: ένα κοινωνικό δικαίωμα»

Τέτη Χατζηνικολάου, επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)
«Συζητώντας για το μέλλον των μουσείων: πιστοποίηση και βιωσιμότητα»

Μαρίνα Μαρκέλλου, Διδάκτωρ νομικής, επιστημονική συνεργάτις του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού,
«Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και μουσεία»

Σακελλαροπούλου Κατερίνα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956.

Είναι απόφοιτη του Αρσακείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978).

Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1982 και προήχθη σε Πάρεδρο το 1988 και σε Σύμβουλο το 2000. Υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Γ’ Τμήμα και ως Σύμβουλος στο Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1987-1988) παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα δημοσίου δικαίου στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Το 2015 προήχθη σε Αντιπρόεδρο και υπηρέτησε στο Γ’ Τμήμα. Το 2018 επελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστηρίου (1993-1995 και 2000-2001) και Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος (2015-2019). Δίδαξε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ανέλαβε καθήκοντα στις 13 Μαρτίου.

Αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2021), του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (2022) και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2022).

Έχει συγγράψει σειρά άρθρων με θέματα, κυρίως, περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου, ισότητας των φύλων, προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατοχύρωσης του κράτους δικαίου.

Βουτσάκης Βασίλης Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Βασίλης Βουτσάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1996-2004), μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία του Κράτος και Πολιτισμός (Εκδόσεις Πόλις) και Ιδιωτικός Βίος. Θεωρία ενός δικαιώματος (Εκδόσεις Σάκκουλα). Έχει γράψει άρθρα θεωρίας δικαιωμάτων,μεθοδολογίας δικαίου και πολιτικής φιλοσοφίας.

Χατζηνικολάου Τέτη Ιστορικός - Λαογράφος - Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ - Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)

Η Tέτη Xατζηνικολάου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ ’όπου έλαβε πτυχία Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Ιστορίας- Αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Τέχνης) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Τέχνη και Πολιτισμός) με υποτροφίες του Ιταλικού και του Βελγικού Κράτους αντίστοιχα. Από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ιστορίας (DEA). Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα προστασίας της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς (1978- 2011). Διετέλεσε προϊσταμένη τμήματος στη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου με αρμοδιότητα τα Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία και τις Συλλογές (1993-1997) και Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997-2011). Άρθρα και εργασίες της σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα μουσεία νεοελληνικού πολιτισμού και τη μουσειοπαιδαγωγική έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει ειδικά ασχοληθεί με θέματα Διεθνών Οργανισμών.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Μαρκέλλου Μαρίνα Διδάκτωρ Νομικής - Επιστημονική συνεργάτις, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Μαρίνα Μαρκέλλου είναι δικηγόρος εξειδικευμένη στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και διδακτορικό στις συμβάσεις εκμετάλλευσης πνευματικών δικαιωμάτων. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Πανεπιστημίου του Ποατιέ. Είναι μέλος του εργαστηρίου CECOJI CNRS Γαλλίας και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Έχει διδάξει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ, διδάσκει, επίσης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σχετικές ομιλίες