Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνταγογραφώντας την άσκηση για την κατάθλιψη

Γεωργακόπουλος Ευάγγελος

13 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1616
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2017 είναι: «Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, με τα επίσημα στοιχεία μόνον για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης ICD -10, 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164.

Το Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο, συνέστησε το 2014 το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», που με το συνεχές έργο & τις δραστηριότητες του, το 2016 έγινε ισότιμο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία, αναγνωρισμένης υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας από το 2011.

Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές εναρμονιζόμενοι με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Δώμα του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», μίλησαν για την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη».

Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων «ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» & το πρόγραμμα της εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία.

Οι έγκριτοι εισηγητές μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν: 

Στη συνταγογράφηση της άσκησης για την κατάθλιψη όπως προβλέπεται από τη σχετική δήλωση πολιτικής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, που τους αναγνωρίζει  ως ειδικούς στην κίνηση και την άσκηση.

Στις ενδείξεις & αντενδείξεις του Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού στην κατάθλιψη,

αλλά απάντησαν και στα ερωτήματα 

Biofeedback στην καταθλιπτική διαταραχή;

Μάλαξη στην κατάθλιψη;

Τεχνικές χαλάρωσης στην κατάθλιψη;

Ψυχοκινητική θεραπεία και κατάθλιψη;

Οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από «το βήμα το ασθενών» της ημερίδας μιλούν δημόσια για την εμπειρία τους με την κατάθλιψη.

Η συμπερίληψη των φυσικοθεραπευτών στους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας (άρθρο 4 και 6 του Νόμου 4461 / ΦΕΚ.38, τ. Α / 28-3-2017), ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στον κλάδο, αλλά δίνει και το δικαίωμα στους ψυχικά πάσχοντες συμπολίτες μας για πληρέστερη θεραπεία.

Το πρώτο βήμα έγινε αλλά η τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης (Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος δεύτερο, 19 Απριλίου 2016) που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης συνεδρίων φυσικοθεραπείας και στους ψυχιάτρους καθίσταται αναγκαία, όχι μόνον για την τεκμηριωμένη πια αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στις ψυχικές νόσους αλλά και για την συμβολή της στον εξορθολογισμό των οικονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πάσχεις από κατάθλιψη;

Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου

πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες 

αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

Γεωργακόπουλος Ευάγγελος Φυσικοθεραπευτής MCMT, Ψυχοθεραπευτής Gestalt

Σπούδασε στο Leeds Metropolitan University αποκτώντας Higher Education Diploma in Health Sciences το 1993 και στη συνέχεια το 1994 BSc Hons in Health Sciences (physical therapy).

To 1999 αποφοίτησε από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών του τμήματος Φυσιοθεραπείας.

Ακολούθως ειδικεύτηκε και εκπαιδεύτηκε στην αποκατάσταση του χρόνιου και οξύ μυοσκελετικού πόνου στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών αποκτώντας Mastery in Manual Therapy.

Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά κλινικά προγράμματα στα επιστημονικά πεδία των Manual Therapy, Dry Needling, Kinesiotaping, Craniosacral Therapy, κεφαλαλγίας και ιλίγγου και Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης.

Το 2008 ολοκλήρωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου "Ψυχομετρία και Αυτοεκτίμηση".

Το 2011 αποφοίτησε από το Gestalt Edge ακολουθώντας τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας Gestalt στους οργανισμούς.

Το 2015 αποφοίτησε από το Gestalt Foundation ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας Gestalt.

Έως και σήμερα έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν στη Φυσιοθεραπεία και Ψυχοθεραπεία και βρίσκεται σε συνεχή εκπαίδευση.

Διατηρεί κέντρο αποκατάστασης και ψυχικής υγείας στον Πειραιά.

Σχετικές ομιλίες