Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μάλαξη στην κατάθλιψη;

Μουστάκη Ελευθέρια

13 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1134
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί ένα σύνολο εξειδικευμένων επιστημονικών χειρισμών για ανακούφιση από τον πόνο, αποκατάσταση, πρόληψη και χαλάρωση. Ο ορισμός αυτού του συνόλου ονομάζεται, μάλαξη. Η ιστορική αναδρομή έχει αποδείξει ότι η μάλαξη από αρχαιοτάτων χρόνων είναι πολύτιμο θεραπευτικό και προληπτικό μέσο, συμβαδίζοντας με την διανοητική και ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους. Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά και την τεχνολογία, οδηγούν τον άνθρωπο στην απομόνωση, την κατάθλιψη, την μειωμένη επαφή με τον συνάνθρωπο και τον ίδιο του τον εαυτό.  Ίσως, η μάλαξη, με το άγγιγμα και την επαφή που δημιουργεί, μπορεί να οδηγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο έξω από το τούνελ της μοναξιάς και της απομόνωσης.
 

Στην ανασκόπηση αυτή έλαβαν μέρος μελέτες των τελευταίων 5 ετών. (1) Effects of Hand Massage on Depression, Self-esteem and Vitality of the Elderly Patients in Convalescent Hospital. (Kim HJ, Lee KY) Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι, η μάλαξη με τα χέρια ήταν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρέμβασης για την κατάθλιψη, την αυτοεκτίμηση και την ζωτικότητα των ηλικιωμένων ασθενών σε αναρρωτήρια. (2) The Effects of Massage Therapy on Depression, Anxiety and Stress in Adolescent Wrestlers. (Zadkhosh SM, et al) Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αθλητική μάλαξη με τα χέρια ήταν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρέμβασης για την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες για νεαρούς παλαιστές. (3) Recent advances in massage therapy – a review. (Liu SL, et al) Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μάλαξη με τα χέρια ήταν αποτελεσματική για την κατάθλιψη και το άγχος σε εγκυμονούσες γυναίκες. (4) The Effects of a Hand Massage on Pain and Depression in the Older People Living in a Nursing Home: Pilot Study. (Erol S, Ertunc M, Ozturk T.) Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μάλαξη με τα χέρια ήταν αποτελεσματική για την κατάθλιψη και τον πόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς σε οίκο ευγηρίας. (5) Does Therapeutic Massage Support Mental Well – Being? (Cavaye J.) Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μάλαξη με τα χέρια ήταν αποτελεσματική για την κατάθλιψη, την κοινωνική και πνευματική ικανότητα, την αυτοεξυπηρέτηση και την γενικότερη ψυχική υγεία. (6) Analysis of Studies on Hand Massage Published in Korea: On the Effects of Sleep, Pain, Anxiety and Depression. (Inja K, Yuna C.) Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μάλαξη με τα χέρια και η μάλαξη με τα χέρια με την βοήθεια της αρωματοθεραπείας ήταν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρέμβασης για την κατάθλιψη, το άγχος, τον πόνο και τον ύπνο σε καταθλιπτικούς ασθενείς. (7) A Preliminary Study of the Effects of Repeated Massage on Hypothalamic-Pituitary-Adrenal and Immune Function in Healthy Individuals: A Study of Mechanisms of Action and Dosage. (Rapaport MH, Schettler P, Bresee C.) Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Σουηδική μάλαξη με τα χέρια αυξάνει τους φαινοτυπικούς δείκτες λεμφοκυττάρων , της οξυτοκίνης, ιντερφερόνη – γ, ιντερλευκίνη IL-1b, IL-2, της παραγωγής προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες και ενδορφίνης. Μείωση της παραγωγής κιτοκίνης, Αργινίνης-Βασοπρεσίνης και κορτιζόλης.
 

Συμπεραίνουμε ότι, η μάλαξη έχει οφέλη σε άτομα που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα αλλά και στους καταθλιπτικούς. Περαιτέρω μελέτες για τον τύπο, την διάρκεια, την συχνότητα της σε σχέση με όλο το φάσμα των καταθλιπτικών διαταραχών είναι αναγκαίες.

Μουστάκη Ελευθέρια Φυσικοθεραπεύτρια, μέλος επιστημονικού τμήματος φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία
Η Ελευθερία-Μαλβίνα Μουστάκη, είναι Φυσικοθεραπεύτρια και μέλος του Επιστημονικού Τμήματος Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1988 στα Τίρανα της Αλβανίας. Κατοικεί στο Νέο Ηράκλειο και εργάζεται στην Αθήνα ως ελεύθερη επαγγελματίας. Αριστούχος Πτυχιούχος του Α-Τ.Ε.Ι. Πατρών (τμήμα Φυσικοθεραπείας), με βαθμό πτυχίου 8,5. Είναι πιστοποιημένη φυσικοθεραπεύτρια IASTM Ergon Techniques Therapist. Η επαγγελματική της δραστηριότητα είναι πλούσια΄, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, ΠΙΚΠΑ Πατρών, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”), όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε κέντρα αποκατάστασης, ιατρεία και αθλητικά σωματεία πολεμικών τεχνών και ποδοσφαιρικών ομάδων, παρέχοντας της φυσικοθεραπευτικές της υπηρεσίες έως και σήμερα (Αθλητικός Όμιλος Πεύκης και Απόλλωνας Σμύρνης). Δείγμα του χαρακτήρα και των ανησυχιών της είναι το πλούσιο εθελοντικό της έργο, η διαρκής επιμόρφωσή της σε σημαντικές ημερίδες και σεμινάρια καθώς είναι ενεργό Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, της Ομάδας Ψυχοθεραπείας Marte Meo και της Ερευνητικής Ομάδας Calculus-Physio. Είναι επίσης συγγραφέας του “Εναλλακτικοί τρόποι αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας: η περίπτωση της Ρεφλεξολογίας” (κεντρική βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Πατρών). Η πρώτη της ομιλία σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Μάλαξη στην Κατάθλιψη, έγινε στις 13 Μαΐου 2017 στο Δώμα του Γ.Ν.Α “Ο Ευαγγελισμός”, στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων “Όταν η Φυσικοθεραπεία συνάντησε την Ψυχική Υγεία”.

Σχετικές ομιλίες