Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συναισθήματα με Νόημα: Πώς εκφράζονται στις νοηματικές γλώσσες;

Κουρμπέτης Βασίλης

23 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:16:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 874
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι για πολλούς δύσκολη διαδικασία. Πολλές φορές δεν έχουμε λόγια να τα εκφράσουμε. Θα συζητήσουμε για τη γλωσσική έκφραση των συναισθημάτων στις νοηματικές γλώσσες και ειδικότερα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Πώς μια νέα γλώσσα όπως η ΕΝΓ εκφράζει έννοιες συναισθημάτων; Εικονικά, μεταφορικά, κυριολεκτικά, αφηρημένα; Υπάρχουν διεθνή νοήματα για τα συναισθήματα; Ποιος είναι ο ρόλος των εκφράσεων του προσώπου και των χειρομορφών;

(Σημείωμα του ομιλητή)

Κουρμπέτης Βασίλης Σύμβουλος Α Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ΥΠ.Π.Ε.Θ.

O Βασίλης Κουρμπέτης γεννήθηκε Οκτώβριο του 1959 στην ορεινή Ολυμπία.

Πήρε το Πτυχίο Δασκάλου Δημοτικής Εκπαίδευσης το 1979, το Master of Education στην Εκπαίδευση Κωφών το 1982 και το Doctor of Education στην Εφαρμοσμένη Ψυχογλωσσολογία και Κώφωση το 1987 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα είναι Σύμβουλος A του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Θεματικές Ενότητες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 ήταν Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και από τον Φεβρουάριο του 2000 μέχρι τον Μάιο του 2004 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (1996- 2000) και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και του Center for the Study of Communication and the Deaf του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για 13 χρόνια σε σχολικές μονάδες Κωφών στις ΗΠΑ.

Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία, 4 μονογραφίες και πλήθος παρουσιάσεων σε ελληνικά και ξένα συνέδρια.

Έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικά Εργαλεία, για την εκπαίδευση και επικοινωνία Κωφών και ακουόντων με την χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, και για μαθητές με αναπηρίες ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και ως Επιστημονικός Συνεργάτης. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία έχουν μορφή πολυμέσων όπως CD-ROM, DVD-ROM και Βίντεο.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και Επιστημονικός Συνεργάτης.

Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η Ειδική Εκπαίδευση και ειδικότερα η εκπαίδευση και η κοινότητα των Κωφών και η δομή και χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Σχετικές ομιλίες