Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Αρχεία συναισθημάτων»: Το AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το 1987

Cook Matt, Αβραμοπούλου Ειρήνη

22 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 202
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Cook Matt
Αβραμοπούλου Ειρήνη

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική

Ημερομηνία
22/02/2019

Διάρκεια
01:10:24

Εκδήλωση
Κύκλος "Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία"

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Birkbeck Institute for the Humanities

Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα

Ετικέτες
AIDS, Ηνωμένο Βασίλειο, δεκαετία του '80, συναισθήματα

Τον καθηγητή νεότερης βρετανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Matt Cook [Ματ Κουκ], είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός που έχει ειδικευτεί στην πολιτισμική ιστορία και έχει εντρυφήσει στην ιστορία της σεξουαλικότητας καθώς και στην ιστορία του νεότερου Λονδίνου (19ος, 20ός αιώνας), παρουσίασε την ομιλία με τίτλο «Αρχεία συναισθημάτων»: Το AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάλεξή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου).

Την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.

«Αρχεία συναισθημάτων»: Το ΑIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στη διάλεξή του ο Ματ Κουκ σκιαγραφεί το τοπίο των συναισθημάτων στη Βρετανία σε μια στιγμή καμπής για την ιστορία του AIDS, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αντλώντας κυρίως από τις εντυπωσιακές μαρτυρίες περίπου 600 στρέιτ ανδρών και γυναικών, διερευνά τα συναισθήματα που διακυβεύονται στην επιδημία, πώς αυτά συνδέονται με τον Τύπο και την πολιτική, ποιο ρόλο έπαιξαν στην καθημερινή ζωή και πώς εξελίχθηκαν για εκείνους που ασχολήθηκαν πιο άμεσα με την κλιμακούμενη κρίση. Υποστηρίζει πως τέτοια «αρχεία συναισθημάτων» είναι θεμελιακά για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις διασταυρούμενες κοινωνικές και ερωτικές ζωές μας στο παρελθόν και το παρόν. Επίσης, δείχνει πώς η επιστροφή σε τέτοιες στιγμές κινδύνου και κρίσης και η απόπειρα σύλληψης της συναισθηματικής περιπλοκότητάς τους ίσως μας επιτρέψουν να δούμε πιο καθαρά τους κινδύνους που μας απειλούν σήμερα.

Προλογίζει η Ειρήνη Αβραμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Cook Matt Καθηγητής Nεώτερης Iστορίας, Πανεπιστήμιο Λονδίνου

Ο Matt Cook [Ματ Κουκ] είναι καθηγητής νεότερης βρετανικής ιστορίας στο Μπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι κοινωνικός και πολιτισμικός ιστορικός που ειδικεύεται στις κουίρ και αστικές ιστορίες. Στις εκτενείς δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα Λονδίνο και η κουλτούρα της ομοφυλοφιλίας [London and the Culture of Homosexuality] (2003), Μια γκέι ιστορία της Βρετανίας [A Gay History of Britain] (2007) και Κουίρ Οικιακότητες [Queer Domesticities] (2014). Είναι υπεύθυνος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Μπέρκμπεκ σχετικά με τις σπουδές φύλου και σεξουαλικότητας και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του History Workshop Journal. Μέχρι το 2017 εκπροσωπούσε στο Μπέρκμπεκ το Κέντρο Ιστορίας Raphael Samuel για τις δημόσιες και δημιουργικές ιστορίες.

Αβραμοπούλου Ειρήνη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Ειρήνη Αβραμοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ, Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (2012). Έχει συγγράψει βιβλία με πιο πρόσφατο το «Αντι-κείμενα Σεξουαλικότητας: Κριτικές Θεωρίες, Διεπιστημονικές Αναγνώσεις» (συνεπιμέλεια με την Άσπα Χαλκίδου, 2022, Εκδ. Τόπος). Ταυτόχρονα κείµενά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλούς συλλογικούς τόµους και επιστηµονικά περιοδικά. Στο παρελθόν, έχει διδάξει κοινωνική ανθρωπολογία, κριτικές προσεγγίσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, όπως και θεωρίες για το φύλο, το σώμα και τη σεξουαλικότητα στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ (2009-2012), στο Πανεπιστήµιο του Βοσπόρου στην Τουρκία (2013) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο (2017-2019). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με έμφυλες διεκδικήσεις δικαιωμάτων, τη σχέση της επιθυμίας και του συν-αισθήματος (affect) με την συγκρότηση ταυτοτήτων, τη λειτουργία της βίας, του τραύματος και της αντίστασης στα κοινωνικά κινήματα και την παραγωγή κρίσεων (οικονομική, προσφυγική, πανδημία) και πολλαπλών εκτοπισμών ως συνέπεια της λειτουργίας της βιοπολιτικής/θανατοπολιτικής. Αυτή την στιγμή είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Συν-αισθηματικά τοπία φροντίδας: Έμφυλη βία και ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας του Covid-19» (2021-2023) που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Σχετικές ομιλίες