Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Special Session 3.1: Innovating out of the crisis and stagnation: Strategies for Europe

Μητσός Αχιλλέας, Fagerberg Jan, Godinho Manuel Mira, Καλογήρου Γιάννης, Moulaert Frank

13 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 71:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 227
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο 15th GLOBELICS International Conference “Innovation and Capacity Building in the Context of Financialisation and Uneven Development of the Global Economy: New Roles for the State, Productive Sector and Social Actors" συμμετείχαν 400 συνέδροι από τις 5 ηπείρους και παρουσιάστηκαν 208 επιστημονικές εργασίες, οι οποίες εντάσσονταν σε 15 επιστημονικές περιοχές που συνδέονται με την Καινοτομία και την Ανάπτυξη, με 8 κεντρικές ομιλίες, 8 ειδικές συνεδρίες και 2 ειδικές εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. To Συνέδριο έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 11 έως 13 Οκτωβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Το θέμα του 15ου ετήσιου Συνεδρίου του παγκοσμίου ερευνητικού Δικτύου Globelics αφορούσε τη συμβολή της καινοτομίας και της οικοδόμησης ικανοτήτων στο πλαίσιο του κυρίαρχου ρόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα (financialisation) και της άνισης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναζήτηση ενός νέου ρόλου για το κράτος,  τον παραγωγικό τομέα και τους κοινωνικούς φορείς.
 

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής1 τον Καθηγητή Γιάννη Καλογήρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας), σε συνεργασία με τη Γραμματεία του Globelics (που για την περίοδο αυτή εδρεύει στο Ινστιτούτο Οικονομικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro και επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Globelics Kαθηγητή Jose Cassiolato), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (με υπεύθυνο για το Συνέδριο τον Κοσμήτορα Καθηγητή Νεκτάριο Κοζύρη), την υποστήριξη της SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Δήμου Αθηναίων, ενώ υποστηρίχθηκε από  σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, ιδρύματα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο ραδιοσταθμός «Αθήνα 9.84». O Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Γιάννης Γκόλιας κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου.

Το Globelics (Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών, που προέρχονται από τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι ερευνούν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία, η γνώση και η οικοδόμηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.
 

Η φετινή διοργάνωση υπήρξε η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκή χώρα και η επιλογή της Ελλάδας αναμφίβολα ήταν συμβολική, ουσιαστική και τιμητική. Επίσης, η συγκυρία υπήρξε ιδιαίτερα συμβολική, καθώς φέτος είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Χημικών Μηχανικών, αλλά και της Σχολής Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ  και των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΜΠ.
 

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 8 κεντρικές ομιλίες από τους Bengt-Åke Lundvall, Richard Nelson, William Lazonick, Maria Joao Rodrigues, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Φωτάκη, Ελισσάβετ Λιπιάτου και Γιώργο Καμίνη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του Ομότιμου Καθηγητή του Columbia Richard Nelson, ενός από τους πιο πολύ-αναφερόμενους στην επιστημονική βιβλιογραφία (πάνω από 150.000 αναφορές στο Google Scholar) και από τους θεμελιωτές της σύγχρονης εξελικτικής οικονομικής (evolutionary economics) και των οικονομικών της καινοτομίας. Παρουσιάστηκαν 188 επιστημονικές εργασίες από διακεκριμένους και νέους ερευνητές, ανάμεσα σε αυτές και 20 από Έλληνες επιστήμονες από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Επιπροσθέτως, διοργανώθηκαν δύο συνεδρίες, όπου παρουσιάστηκαν  20 επιστημονικές εργασίες με τη μορφή Poster, καθώς και 14 βιβλία και συλλογικοί τόμοι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Σε μία γεωγραφική κατανομή, οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εισηγητές από το εξωτερικό προήλθαν περίπου: 70 από την Ευρώπη, 65 από τη Λατινική Αμερική, 12 από τις ΗΠΑ/Καναδά, 55 από την Ασία και 33 από την Αφρική. 

Παράλληλα οργανώθηκαν 8 ειδικές συνεδρίες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πέντε Έλληνες Πανεπιστημιακοί (Κωστής Βαϊτσος, Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Καλογήρου, Αλέξανδρος Κύρτσης και Αχιλλέας Μητσός) και άλλοι τριάντα από πέντε ηπείρους. Η θεματολογία των ειδικών συνεδριών είχε  το ακόλουθο περιεχόμενο: α)  Δημοκρατία, ανάπτυξη και καινοτομία, β) Χρηματοπιστωτικές αγορές, τεχνολογική καινοτομία και προσανατολισμός των επιχειρήσεων, γ) Διάλογος για το πλαίσιο προώθησης της καινοτομίας, της αμοιβαίας μάθησης και της συνεργασίας μεταξύ των διεθνών οργανισμών-δωρητών (Donor Agencies), δ) Δημόσιες πολιτικές για την καινοτομία, την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη: διδάγματα που αντλήθηκαν, δυνατότητες και τάσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, ε) Ανάπτυξη δεικτών για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία αναγκαίων για μια οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ή αλλιώς μια συμπεριληπτική ανάπτυξη (Inclusive Development), στ) Ο ρόλος της καινοτομίας στη δημιουργική ανασυγκρότηση των αφρικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων για αμοιβαίο όφελος, ζ) η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση και τη στασιμότητα, η) ο μετασχηματισμός της καινοτομίας και η επίδραση των ιδεών που οδηγούν τον μετασχηματισμό στον τρόπο θεώρησης των συστημάτων καινοτομίας.
 

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο ελληνικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, η πρώτη με στόχο την ανάδειξη του καινοτομικού έργου, των καλών πρακτικών, των δυνατοτήτων και της προοπτικής του ελληνικού ερευνητικού, παραγωγικού κι επιχειρηματικού συστήματος, και η δεύτερη με επικέντρωση στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των τεχνικών και οργανωτικών ιδεών ερευνητών, φοιτητών και αποφοίτων των ελληνικών πολυτεχνείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
 

Στην πρώτη, την οποία συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Άγγελος Τσακανίκας, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ελληνικού παραγωγικού συστήματος (ΕΛΚΕΜΕ - Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλων ΑΕ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κορρές ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τσιμέντα Τιτάν ΑΕ, Ericsson Hellas, Εurobank και Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), οι οποίοι επικεντρώθηκαν στους τομείς που μπορεί να στηρίξουν μια στρατηγική εξόδου από την κρίση. Στη δεύτερη, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στη βιομηχανία και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα/ερευνητικά κέντρα ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δρομολόγηση μιας νέας αναπτυξιακής τροχιάς υψηλότερης ποιότητας, που θα βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Στην συζήτηση συμμετείχαν 14 ομιλητές, νέοι επιχειρηματίες, επιτελικά στελέχη οργανισμών από τον διεθνή χώρο που στηρίζουν επιχειρηματικά σχήματα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.
 

Τέλος, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, στο Συνέδριο συμμετείχε και ο Βουλευτής του Ποταμιού και Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΒΕΟ/ΕΜΠ, Γιώργος Μαυρωτάς.
 

Οι κεντρικές ομιλίες καθώς και οι 8 ειδικές συνεδρίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν, και ορισμένες από αυτές αναρτώνται στο Blod.

1. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείτο από τους/ τις Γιάννη Καλογήρου, Νεκτάριο Κοζύρη, Δανάη Διακουλάκη, Άγγελο Τσακανίκα, Αιμιλία Πρωτόγερου, Ιωάννα Καστέλλη, Βαγγέλη Σιώκα, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Νίκο Κανέλλο, Γιώργο Σιώκα, Πέτρο Δήμα, Πρίσκιλλα Μουσαφιράκη.

Μητσός Αχιλλέας Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Αχιλλέας Μητσός είναι Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη σχολή περιβάλλοντος. Γεννήθηκε το 1947, είναι οικονομολόγος, με πτυχίο ΑΣΟΕΕ (1970), MA (1972) και PhD (1975) από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (ΗΠΑ). Ο Αχιλλέας Μητσός ήταν Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Παιδείας (2009-2011). Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2000-2005) και προηγουμένως Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδιος για το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό (1996-2000), για την επαγγελματική κατάρτιση (1993-1996), για το συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων (1987-1993), Διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου Γρ.Βάρφη (1985-1987), Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών (1981-1984) και Τμηματάρχης στην Τράπεζα της Ελλάδος (1976-1981).

Ο Αχιλλέας Μητσός έχει διδάξει «πολιτική οικονομία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ, (2006-2009) διετέλεσε (μέχρι το 2007) Επισκέπτης Καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE), και έχει δώσει σειρά διαλέξεων και μαθημάτων σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και πολλά άρθρα σε θέματα διεθνούς οικονομικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Fagerberg Jan Καθηγητής, Πανεπιστημίου του Όσλο

Ο Jan Fagerberg είναι Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Όσλο και ερευνητής του Κέντρου Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Πολιτισμού (TIC) του ιδίου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται, επίσης, με την ερευνητική ομάδα IKE που ασχολείται με τον ρόλο της Καινοτομίας και της Γνώσης στην Οικονομική Δυναμική και εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Aalborg στη Δανία, καθώς και με το Ερευνητικό Κέντρο CIRCLE που ασχολείται με Καινοτομία, την Έρευνα και τις Ικανότητες στην οικονομία της γνώσης στο Πανεπιστήμιο του Lund. Στην ερευνητική του δραστηριότητα  έχει εστιάσει στη σχέση της τεχνολογίας (με έμφαση στην καινοτομία και τη διάχυσή της) με τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική εξέλιξη και ανάπτυξη. Έχει, επίσης, ασχοληθεί με τη θεωρία της καινοτομίας, τα συστήματα καινοτομίας και με την πολιτική για την καινοτομία. Έχει εκτενές δημοσιευμένο έργο σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, το οποίο έχει τύχει σημαντικής αναγνώρισης (πάνω από 16.500 αναφορές στο Google Scholar). Μεταξύ άλλων είναι Επιμελητής (σε συνεργασία με τους Mowery και Nelson) του κλασικού “The Oxford Handbook of Innovation”. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του αναφέρεται στην τριπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και επιγράφεται: Fagerberg, J., Laestadius, S. and Martin, B. R. (2015). The Triple Challenge for Europe: Economic Development, Climate Change and Governance, Oxford University Press.

Godinho Manuel Mira Καθηγητής, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ISEG), Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας

O Manuel Mira Godinho είναι Καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ISEG) του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Είναι, επίσης, Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην περιοχή των «Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας» (“Science and Technology Studies” και των “Σπουδών της Καινοτομίας” (Innovation Studies”). Είναι, ακόμη, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ISEG και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Επιστημονικών Υποθέσεων της ISEG από τον Μάιο του 2014.

Διδάσκει από το 1983, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα στην επιστημονική περιοχή της εφαρμοσμένης και θεωρητικής οικονομικής, και ειδικότερα στο πεδίο της τεχνολογικής αλλαγής, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της βιομηχανικής οικονομικής. Έχει μεγάλη εμπειρία ως σύμβουλος σε οργανισμούς στη βιομηχανία καθώς και σε κυβερνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας πολλών εκθέσεων και αξιολογήσεων τόσο για Πορτογαλικούς όσο και για διεθνείς οργανισμούς. Το 1998 συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης "Πρόγραμμα Δράσης για την Καινοτομία στην Πορτογαλία» που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DGXVI). Τέλος, είναι μέλος της Ερευνητικής Μονάδας UECE για την Πολυπλοκότητα και την Οικονομία στο ISEG.

Καλογήρου Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, ΕΜΠ - Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ΕΜΠ

O Γιάννης Καλογήρου είναι Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής στο ΕΜΠ, πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (2015 – 2019) και πρώην Διευθυντής του Τομέα Ανάλυσης, Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Διεργασιών και Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (2013-2015), επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ και της διεπιστημονικής ομάδας INFOSTRAG (Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας. Είναι, επίσης, ερευνητικός εταίρος στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Συμμετείχε στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας DIME (2005-2012) που ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και την ανάδυση της οικονομίας της γνώσης και ήταν μέλος της ομάδας διοίκησης και επιστημονικής διεύθυνσης (Scientific and Management Committee) του ολοκληρωμένου μεγάλης κλίμακας ερευνητικού έργου (EU funded FP7 large-scale integrated project (2009-2012) με θέμα τη διασύνδεση της γνώσης και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την οικονομική μεγέθυνση. Επίσης, συμμετείχε σε πολλές επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν συντάκτης (rapporteur) του κειμένου πολιτικής για τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Είναι, επίσης, αξιολογητής της DG Research and Innovation ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (2011-2014) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση του ΥΠΕΣ (2010-2011) καθώς και επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ (2004-2012) για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση μιας στρατηγικής για την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός των παραπάνω, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας (2000-2002) και Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2002-2004), όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη βιομηχανία και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Moulaert Frank Καθηγητής Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (KU Leuven)

Ο Frank Moulaert είναι Καθηγητής Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (KU Leuven). Είναι Διευθυντής της ερευνητικής Μονάδας Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου “Leuven Space and Society” στο KU Leuven, καθώς και συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου “European Spatial Development and Planning Network”. Έχει διατελέσει γενικός συντονιστής του κέντρου έρευνας πολιτικής “Spatial Planning and Housing” της Περιφέρειας της Φλάνδρας, συντονιστής έρευνας στο MESHS-CNRS στη Λιλ της Γαλλίας, και επίσης ήταν επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Υπαίθρου στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (2008-2011).

Έχει σημαντικό ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο πάνω σε θέματα χωρικής, αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής πόλωσης και συνοχής, κοινωνικού αποκλεισμού, κοινωνικής καινοτομίας και ανάπτυξης, κοινωνικής οικονομίας, καθώς και κοινωνικοοικονομικής δικτύωσης.

Σχετικές ομιλίες

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 5: Το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης 150:05

Ιουν 13, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 5: Το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Μαστρογεωργίου Γιάννης Γραβάνης Αχιλλέας Γρυσπολάκης Ιωακείμ Κιντή Βάσω Φασουλής Σταμάτης Παυλάκης Γιώργος Ζαούδης Γιάννης Φαρμάκης Γρηγόρης Καλαμαράς Γιώργος Τζέκας Βαλεντίνος Καβάσαλης Πέτρος

Γλώσσα: Ελληνική