Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΙΒ΄ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - Χαιρετισμοί

Λιανός Δημήτρης, Μαρτίνος Θανάσης, Σαλούτση Ρούλα, Ζηρίνης Γιάννης, Κατσαράς Βαγγέλης, Centanni Monica

21 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:27:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 137

Η ΙΒ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο νησί της Νάξου και της Δήλου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η επιλογή του νησιού της Νάξου δεν ήταν τυχαία. Η απόφαση αυτή, απορρέει, από το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, από όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την πραγματοποίηση στο νησί της Νάξου μιας πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα σπουδαία μνημεία φύσης και πολιτισμού του νησιού. Επιπλέον, σχετίζεται και με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου.

Για το σχεδιασμό της Πολιτιστικής Διαδρομής της Νάξου το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτήσει από ανάλογα προγράμματα, ανάθεσε τη μελέτη αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing χάρη στη χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, και της Aegean Airlines. Επίσης, η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ήταν και συνδιοργανωτής της φετινής συνέλευσης.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης του Διαζώματος στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νάξου. Το Α΄ μέρος των εργασιών ήταν αφιερωμένο στην Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου. Αρχικά, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης στην εισαγωγική ομιλία του, με τίτλο: «Ταξίδι Ζωής», αφηγήθηκε το όραμά του για τη δημιουργία μιας διαδρομής στη Νάξο, η οποία θα συνδέει όλα τα σπουδαία μνημεία πολιτισμού του νησιού. Ο Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσίασε το μύθο της Αριάδνης στη Νάξο.

Εν συνεχεία, οι μελετητές, Βάλια Καρακίτσου, αρχαιολόγος και στέλεχος του μελετητικού γραφείου ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. και Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασαν τις πρώτες βασικές ιδέες της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing για τη διαδρομή της Νάξου που εκπονούν. Η παραπάνω μελέτη, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφερθεί στους κατοίκους και τις αρχές του νησιού, με προοπτική την ένταξη του προγράμματος στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Στο Β΄ μέρος των εργασιών παρουσιάστηκε ο απολογισμός του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο προγραμματισμός των δράσεων για το επόμενο έτος. Ο Κωνσταντίνος Μπολέτης, αρχιτέκτων –μηχανικός και μέλος του Συμβουλίου μίλησε για την «Ποιητική της διεπιστημονικής συνεργασίας». Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μίλησε με τίτλο: «Το Στίγμα μας», αφηγήθηκε τον κύκλο ζωής των νέων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού, των Πολιτιστικών Διαδρομών και των Αρχαιολογικών Πάρκων, τα οποία φέρνουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα βασικό μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι η διαχείριση, οργάνωση και διακυβέρνηση των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Λιανός Δημήτρης Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Δημήτρης Λιανός είναι Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Είναι Νάξιος πολίτης με βαθιές οικογενειακές ρίζες από τις Εγγαρές και τη Γαλήνη. Γεννήθηκε το 1971, μεγάλωσε στη Χώρα της Νάξου και επέλεξε συνειδητά να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και να δημιουργήσει την οικογένειά του στον τόπο που αγάπησε από παιδί.

Είναι παντρεμένος με τη συντοπίτισσά του Καίτη Φραγκίσκου (Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, ΕΜΠ) και έχουν δύο παιδιά, τον Αντώνη και την Εβελίνα.

Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στη Χώρα της Νάξου ως ξενοδόχος, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην Ελλάδα, την Ελβετία και την Αμερική. Αξιοποιώντας τις γνώσεις του, εργάστηκε μεθοδικά και ανέπτυξε την οικογενειακή επιχείρηση, κάνοντας πρωταθλητισμό σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ως έμπρακτος υποστηρικτής ενός βιώσιμου τουρισμού που συνδέεται αυστηρά με τη φυσιογνωμία της περιοχής και τα τοπικά προϊόντα και προσβλέποντας στην ανάπτυξη καινοτόμων και εναλλακτικών επιχειρηματικών δράσεων, δημιούργησε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο Eggares Olive Museum, και επένδυσε στην αμπελουργία και οινοποίηση, εμφιαλώνοντας τον Εγγαρίτικο Οίνο με την ετικέτα «Ταξιάρχης».

Η διαδρομή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας ως υποψήφιος σε ανεξάρτητους συνδυασμούς, ξεκίνησε το 1999 όταν οι συγχωριανοί του τον επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στην Κοινότητα Εγγαρών, θέση την οποία κατείχε έως το 2010. Στη διάρκεια της θητείας του και παρόλο που δραστηριοποιήθηκε σε μια μικρή Κοινότητα, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως ο τοπικός Βιολογικός Καθαρισμός, η κατασκευή και διαμόρφωση Δημοτικής πλατείας και η μελέτη ανακατασκευής του δρόμου Χώρα – Εγγαρές. Ακολουθώντας τις προκλήσεις των καιρών και με την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης», συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του ενοποιημένου πια Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Οι συμπολίτες του τον εμπιστεύτηκαν σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 αλλά και το 2014, όπου εξελέγη πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος. Προσέφερε τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες του από τη θέση του Αντιδημάρχου, με πυξίδα το Δημόσιο Συμφέρον και γνώμονα την ανάπτυξη των νησιών του δήμου, με σεβασμό στον πλούτο τους.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Μαρτίνος Θανάσης Διευθύνων Σύμβουλος, Eastern Mediterranean Maritime Limited - Διαχειριστής, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Ο Θανάσης Μαρτίνος του Ιωάννη και της Αθηνάς, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1974), ενώ σπούδασε και ναυτιλιακά στο Λονδίνο (1968-1969). Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Limited (Εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων) και Διαχειριστής της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Σαλούτση Ρούλα Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Aegean Airlines

Η Ρούλα Σαλούτση είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Aegean Airlines.

Ζηρίνης Γιάννης Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Γιάννης Ζηρίνης είναι Hλεκτρολόγος - Μηχανικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων. Είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΤΗ Ζυρίχης, στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Την περίοδο 2012-2015 συμμετείχε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού. Είναι αναπληρωτής του επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας. 

Κατσαράς Βαγγέλης Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Νάξου - Πρόεδρος, Ένωση Ξενοδόχων Νάξου

Ο Βαγγέλης Κατσαράς είναι Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Νάξου και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου.

Γεννήθηκε το 1979. Είναι υιός του Νικηφόρου Κατσαρά από τη Χώρα της Νάξου και της Κυριακής Κάβουρα από τον Άγιο Αρσένιο. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Ξενικουδάκη, υπάλληλο του ΕΦΚΑ Νάξου, η οποία κατάγεται από τις Τρίποδες Νάξου. Με τη σύζυγό του, έχουν αποκτήσει 4 τέκνα, τη Μαρία – Κυριακή, τον Νικηφόρο, τη Μυρτώ – Αποστολία και τον Παύλο – Ανδρέα.

Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Νάξου και, στη συνέχεια, απέκτησε πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστημίου Southbank του Λονδίνου. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) στην Προηγμένη Τεχνολογία Πληροφορικής.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο, εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εκεί, ενώ τα καλοκαίρια απασχολείτο σε τουριστικά πρακτορεία της Νάξου. Παρά τις οικονομικές απολαβές και τη θέση που κατείχε στο Λονδίνο, επέλεξε να γυρίσει στο αγαπημένο του νησί. Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, εργάστηκε στο ξενοδοχείο το οποίο δημιούργησαν και εργάζονταν οι γονείς του.

Ιστότοπος του Βαγγέλη Κατσαρά

Centanni Monica Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας, Università Iuav di Venezia

Η Monica Centanni είναι Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στο Università Iuav di Venezia.

Σχετικές ομιλίες