Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αριάδνη εν Νάξω

Θέμελης Πέτρος

21 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:20:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 137
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ΙΒ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο νησί της Νάξου και της Δήλου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η επιλογή του νησιού της Νάξου δεν ήταν τυχαία. Η απόφαση αυτή, απορρέει, από το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, από όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την πραγματοποίηση στο νησί της Νάξου μιας πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα σπουδαία μνημεία φύσης και πολιτισμού του νησιού. Επιπλέον, σχετίζεται και με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου.

Για το σχεδιασμό της Πολιτιστικής Διαδρομής της Νάξου το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτήσει από ανάλογα προγράμματα, ανάθεσε τη μελέτη αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing χάρη στη χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, και της Aegean Airlines. Επίσης, η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ήταν και συνδιοργανωτής της φετινής συνέλευσης.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης του Διαζώματος στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νάξου. Το Α΄ μέρος των εργασιών ήταν αφιερωμένο στην Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου. Αρχικά, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης στην εισαγωγική ομιλία του, με τίτλο: «Ταξίδι Ζωής», αφηγήθηκε το όραμά του για τη δημιουργία μιας διαδρομής στη Νάξο, η οποία θα συνδέει όλα τα σπουδαία μνημεία πολιτισμού του νησιού. Ο Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσίασε το μύθο της Αριάδνης στη Νάξο.

Εν συνεχεία, οι μελετητές, Βάλια Καρακίτσου, αρχαιολόγος και στέλεχος του μελετητικού γραφείου ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. και Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασαν τις πρώτες βασικές ιδέες της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing για τη διαδρομή της Νάξου που εκπονούν. Η παραπάνω μελέτη, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφερθεί στους κατοίκους και τις αρχές του νησιού, με προοπτική την ένταξη του προγράμματος στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Στο Β΄ μέρος των εργασιών παρουσιάστηκε ο απολογισμός του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο προγραμματισμός των δράσεων για το επόμενο έτος. Ο Κωνσταντίνος Μπολέτης, αρχιτέκτων –μηχανικός και μέλος του Συμβουλίου μίλησε για την «Ποιητική της διεπιστημονικής συνεργασίας». Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μίλησε με τίτλο: «Το Στίγμα μας», αφηγήθηκε τον κύκλο ζωής των νέων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού, των Πολιτιστικών Διαδρομών και των Αρχαιολογικών Πάρκων, τα οποία φέρνουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα βασικό μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι η διαχείριση, οργάνωση και διακυβέρνηση των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Θέμελης Πέτρος Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας - Διευθυντής προγράμματος αρχαίας Μεσσήνης

Ο Πέτρος Θέμελης (1936-2023), γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Iστορίας και Aρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής “Frühgriechische Grabbauten” ("Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία"), Zabern Verlag, Mainz 1976.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του Nομού Θεσσαλονίκης και έλαβε μέρος σε ανασκαφές στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως στην Πέλλα και το ανάκτορο της Bεργίνας ως επιστημονικός βοηθός των Εφόρων Αρχαιοτήτων Xαράλαμπου Mακαρόνα, Φώτη Πέτσα και Mανόλη Aνδρόνικου. Mεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Eπιμελητής και Έφορος Aρχαιοτήτων στις Aρχαιολογικές Περιφέρειες Hλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε. Από το 1980 ως το 1984 ήταν προϊστάμενος της νεοσύστατης Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.

Tο 1984 εξελέγη καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου και δίδαξε ως το 2003. Την τριετία 1987-1989 υπήρξε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Από το 1985 έως το 2003 διηύθυνε την Πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Τομέα I της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη. Tο 1986 η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, όταν Γραμματέας της ήταν ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Γεώργιος Μυλωνάς, του ανέθεσε τη διεύθυνση των εργασιών της αρχαίας Μεσσήνης.

Ο Πέτρος Θέμελης είχε δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές πραγματείες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς χώρων και μουσείων, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Επιφυλλίδες του με σχόλια για ποικίλα θέματα της επικαιρότητας δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό τύπο, καθώς και σε άλλα έντυπα.

Ήταν μέλος επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων από Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία και άλλα Ιδρύματα. Είναι επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος Εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, του ICOM και ICOMOS, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με έδρα το Salzburg της Αυστρίας, πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Ψαροπούλου Νεότερης Κεραμικής. Υπήρξε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το 2005 τιμήθηκε με τον χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Επίσης, τιμήθηκε με δύο ευρωπαϊκά βραβεία (Europa Nostra), το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ. Το 2016 τιμήθηκε με τον ανώτερο χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το ίδιο έτος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σχετικές ομιλίες