Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Solar cells: Current status and perspectives of 3rd generation photovoltaics - 1ο μέρος

Φαλάρας Πολύκαρπος, Νασιοπούλου Ανδρούλα, Στεργιόπουλος Θωμάς, Di Carlo Aldo

12 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 931
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
 

1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,

2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,

3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,

4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
 

Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
 

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Το workshop "Solar cells: Current status and perspectives of 3rd generation photovoltaics" πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του πρώτου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:

Si-based solar cells using novel materials and technologies - Δρ. Ανδρούλα Νασιοπούλου

Perovskite Solar Cells (State of the art) - Δρ. Θωμάς Στεργιόπουλος

Scaling up of Perovskite Solar Cells - Prof. Aldo Di Carlo


Φαλάρας Πολύκαρπος Διευθυντής Ερευνών, Τομέας Φυσικοχημείας, Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Ο Δρ. Πολύκαρπος Φαλάρα γεννήθηκε το 1960 στην Καρδίτσα. Μετά τις βασικές σπουδές του στη Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσχώρησε στο Physique des Liquides et Electrochimie Laboratory / CNRS / University Pierre et Marie Curie (Paris VI-Γαλλία), από όπου απέκτησε DEA στην Ηλεκτροχημεία (1983) και Ph.D. στη Χημεία (1986). Το 1989 εισήλθε στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπου εξακολουθεί να εργάζεται ως Διευθυντής Ερευνών. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (2007-2012), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (2004-2012), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (2006-2010), μέλος της Επιτροπής διαχείρισης των προγραμμάτων Cost Chemistry Actions D14, D35, and MP1302, Εθνικός εκπρόσωπος στην ESFRI και εμπειρογνώμων στην EFSA.
Νασιοπούλου Ανδρούλα Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Ανδρούλα Νασιοπούλου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, υπεύθυνη της ομάδας Νανοδομών για Νανοηλεκτρονικές διατάξεις, φωτονική και αισθητήρες και συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος Νανοηλεκτρονική, Φωτονική και Μικροσυστήματα του Ινστιτούτου. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (1996-2009) και συνέβαλε στην καθιέρωση του Ινστιτούτου ως Κέντρου Αριστείας στον τομέα του και στη δημιουργία και την ανάπτυξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου νανοηλεκτρονικής "Sinano".

Στεργιόπουλος Θωμάς Λέκτορας Φυσικής Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Θωμάς Στεργιόπουλος είναι Λέκτορας Φυσικής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον τομέα των ευαισθητοποιημένων ηλιακών κυψελίδων από εργασία που εκπόνησε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο CNRS -Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται, σε συνεργασία με τον καθηγητή Henry J. Snaith, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Clarendon Laboratory)  στον τομέα των ηλιακών κυψελίδων από περοβσκίτη (υποτροφία Marie Curie ΙΕΡ).

Di Carlo Aldo Καθηγητής Οπτοηλεκτρονικής και Νανοηλεκτρονικής, Centre for Hybrid and Organic Solar Energy University of Rome "Tor Vergata"

Ο Aldo Di Carlo είναι Καθηγητής Οπτοηλεκτρονικής και τη Νανοηλεκτρονικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης "Tor Vergata". Από το 2006 είναι συν-διευθυντής του Centre for Hybrid and Organic Solar Energy (CHOSE), στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 30 ερευνητές για την ανάπτυξη και την εκβιομηχάνιση των οργανικών και υβριδικών οργανικών / ανόργανων φωτοβολταϊκών τεχνολογιών. Έχει συγγράψει περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, 13 διπλωμάτα ευρεσιτεχνίας, κεφάλαια βιβλίων και είναι συν-συγγραφέας δύο βιβλίων για την οπτοηλεκτρονική.

Σχετικές ομιλίες