Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σμηλεύοντας το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου

Μιχαλούδης Γιάννης

16 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1647
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μιχαλούδης Γιάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/07/2015

Διάρκεια
51:28

Εκδήλωση
50ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2015, Χημεία, πυριτική αερογέλη, silica aerogel

Σημείωμα του ομιλητή

Σε αυτή την ομιλία, θα παρουσιάσω ένα έργο Τέχνης και Επιστήμης (Etherospermia), το οποίο βασίζεται σε ένα διαστημικό νανοϋλικό (το ελαφρύτερο στερεό στον κόσμο, αποτελούμενο από 99,98% αέρα) και τις πιθανές του χρήσεις για μια πολιτιστική αξιοποίηση του διαστήματος. Από το 2001, η δουλειά μου έχει επικεντρωθεί στο νανοϋλικό πυριτική αερογέλη, το οποίο θεωρείται η προσωποποίηση / μεταφορά του συσκευασμένου αέρα της Γης. Για την ανθρωπότητα το βήμα προς το διάστημα είναι μια κομβική στιγμή ανάλογη με εκείνη που οι οργανισμοί διαχωρίστηκαν από το νερό στη γη. Σε αυτή τη διαστημική εποχή οι άνθρωποι πρέπει να αναπτύξουν νέα όργανα, νέες δεξιότητες ή να καλλιεργήσουν νέους ουρανούς. Το έργο Etherospermia επιδιώκει, αλληγορικά, τη δημιουργία νέων ατμόσφαιρων σε άλλους πλανήτες, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στην υποβάθμιση και καταστροφή του προστατευτικού πέπλου της γης. Το περιεχόμενο αυτής της διάλεξης ήταν το αντικείμενο άρθρου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Acta Astronautica Journal, # 104 (2014), pp. 61-70.


Μιχαλούδης Γιάννης Charles Darwin University, Αυστραλία

Ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης γεννήθηκε το 1965 στην Ανάβρα Καρδίτσας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τo τμήμα Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθηνών και συνέχισε βασικές σπουδές στο Παρίσι, όπου πήρε πτυχίο Σχεδιασμού Προϊόντος από την Ecole Normale Superieure des Arts Décoratifs. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Πλαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Ι της Σορβόννης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε το 1998 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Το ένδυμα του Ανδρόγυνου: (Ανα)κάλυψη μιας ελαστικής παρένθεσης στο πεδίο της Τέχνης. Στη διατριβή αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και μέσα από την παρουσίαση των land art έργων του και τις in situ εγκαταστάσεις του, ο Δρ. Μιχαλούδης αναπτύσσει την θέση του για τις ελαστικές τέχνες. Από το 2001 ως το 2003 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης με θέμα (Νεφέλη)3, Τέχνη & Επιστήμη. Στο ΜΙΤ συνάντησε την silica aerogel, ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για τη συλλογή αστρόσκονης: επεξεργάστηκε το υλικό και το μετέφερε -για πρώτη φορά παγκοσμίως- στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα στο χώρο της γλυπτικής.

Με την διπλή ιδιότητα του εικαστικού και επιστήμονα ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλού(δη)ς έχει λάβει υποτροφίες από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ, το Ι.KY, τα ιδρύματα Ωνάση, Λεβέντη, Κωστοπούλου και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει βραβευθεί από τον Κοσμήτορα των Τεχνών ΜΙΤ, το Συμβούλιο Τεχνών ΜΙΤ, τον Πρύτανη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΜΙΤ. Το 2001 έλαβε το βραβείο Ελλήνων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Fulbright και το 2007 απέσπασε το Χρυσό Φάρο στην XXIV Μπιεννάλε της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Η πρωτοτυπία της εικαστικής έρευνάς του προσφέρει στον Δρ. Ι. Μιχαλούδη σημαντικές διεθνείς προσκλήσεις σε συνέδρια, εκθέσεις και αρθρογραφία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε τρία δίπολα: Τέχνη & Επιστήμη, Αϋλότητα & Νανοϋλικά, Πειραματισμός & Οπτικός Πολιτισμός. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έχει διδάξει στη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. - Τμήμα Διακοσμητικής), ενώ ήταν πρόεδρος του τμήματος Interior Design του Kingdom University του Μπαχρέιν. Συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Visual Arts στο Charles Darwin University της Αυστραλίας. Είναι παντρεμένος με την τσελίστρια Μαριλίζα Παπαδούρη και έχει δύο κόρες, την Τερέζα και την Ρωμύλια.

Ιστότοπος του Γιάννη Μιχαλούδη

Σχετικές ομιλίες