Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Νανοτεχνολογία ως τέχνη: Using laser technology to print on the silica aerogel nanomaterial

Μιχαλούδης Γιάννης

2 Ιουλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 685
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μιχαλούδης Γιάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
02/07/2018

Διάρκεια
45:44

Εκδήλωση
53ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2018, νανοτεχνολογία, silica aerogel, πυριτική αερογέλη

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 2 έως 13 Ιουλίου 2018 το 53ο Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Την πρώτη εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες. Οι απογευματινές διαλέξεις κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
 

1. Επιστήμες Υγείας,

2. Πληροφορική,

3. Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια,

4. Νανοτεχνολογία και Συγχρονα Υλικά,

5. Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος και τις ομιλίες της θεματικής ενότητας "Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά".

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου έμφαση δόθηκε στην οικονομική διάσταση της γνώσης. Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η SingularityU Greece φιλοξένησε στον Δημόκριτο μια Ημερίδα για τις Εκθετικές Τεχνολογίες, όπου συζητήθηκε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα έξι Ds που επηρεάζουν τον κόσμο, το μέλλον των θέσεων εργασίας και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και πώς αυτές ευδοκιμούν σε έναν εκθετικά μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ημέρα έκλεισε με την Ημερίδα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλυτική ενημέρωση για υπάρχοντα Μεταπτυχιακά και δυνατότητες υποτροφιών.

Μιχαλούδης Γιάννης Charles Darwin University, Αυστραλία

Ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης γεννήθηκε το 1965 στην Ανάβρα Καρδίτσας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τo τμήμα Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθηνών και συνέχισε βασικές σπουδές στο Παρίσι, όπου πήρε πτυχίο Σχεδιασμού Προϊόντος από την Ecole Normale Superieure des Arts Décoratifs. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Πλαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Ι της Σορβόννης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε το 1998 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Το ένδυμα του Ανδρόγυνου: (Ανα)κάλυψη μιας ελαστικής παρένθεσης στο πεδίο της Τέχνης. Στη διατριβή αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και μέσα από την παρουσίαση των land art έργων του και τις in situ εγκαταστάσεις του, ο Δρ. Μιχαλούδης αναπτύσσει την θέση του για τις ελαστικές τέχνες. Από το 2001 ως το 2003 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης με θέμα (Νεφέλη)3, Τέχνη & Επιστήμη. Στο ΜΙΤ συνάντησε την silica aerogel, ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για τη συλλογή αστρόσκονης: επεξεργάστηκε το υλικό και το μετέφερε -για πρώτη φορά παγκοσμίως- στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα στο χώρο της γλυπτικής.

Με την διπλή ιδιότητα του εικαστικού και επιστήμονα ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλού(δη)ς έχει λάβει υποτροφίες από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ, το Ι.KY, τα ιδρύματα Ωνάση, Λεβέντη, Κωστοπούλου και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει βραβευθεί από τον Κοσμήτορα των Τεχνών ΜΙΤ, το Συμβούλιο Τεχνών ΜΙΤ, τον Πρύτανη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΜΙΤ. Το 2001 έλαβε το βραβείο Ελλήνων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Fulbright και το 2007 απέσπασε το Χρυσό Φάρο στην XXIV Μπιεννάλε της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Η πρωτοτυπία της εικαστικής έρευνάς του προσφέρει στον Δρ. Ι. Μιχαλούδη σημαντικές διεθνείς προσκλήσεις σε συνέδρια, εκθέσεις και αρθρογραφία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε τρία δίπολα: Τέχνη & Επιστήμη, Αϋλότητα & Νανοϋλικά, Πειραματισμός & Οπτικός Πολιτισμός. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έχει διδάξει στη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. - Τμήμα Διακοσμητικής), ενώ ήταν πρόεδρος του τμήματος Interior Design του Kingdom University του Μπαχρέιν. Συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Visual Arts στο Charles Darwin University της Αυστραλίας. Είναι παντρεμένος με την τσελίστρια Μαριλίζα Παπαδούρη και έχει δύο κόρες, την Τερέζα και την Ρωμύλια.

Ιστότοπος του Γιάννη Μιχαλούδη

Σχετικές ομιλίες