Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κατανομή της εδαφικής σεισμικής κίνησης στην Αττική - Σεισμός 19.07.2019 Μ5.3

Παπαϊωάννου Χρήστος

6 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:11:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 126
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας του 1999 το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνδιοργάνωσαν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Hellexpo στο Μαρούσι μεταξύ 5-7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτέλεσε μια πλατφόρμα ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και εμπειριών για την αποτελεσματική, εκ μέρους της Πολιτείας, διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της Αντισεισμικής Προστασίας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα των Ελλήνων μηχανικών και σεισμολόγων και να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί την τελευταία εικοσαετία στην αποτίμηση και απομείωση του σεισμικού κινδύνου στην χώρα μας.

Συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έλαβαν χώρα ειδικές ημερίδες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) του ΕΤΑΜ και του ΤΕΕ για τον σεισμό του 1999, τον πρόσφατο σεισμό στην Αθήνα καθώς και τις προκλήσεις ενόψει ενός μεγάλου σεισμού. Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις 3 εν λόγω ημερίδες.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας "Σεισμός Αθήνας Ιουλίου 2019. Προσεισμικός Έλεγχος Δημοσίων Κτιρίων".

Παπαϊωάννου Χρήστος Σεισμολόγος - Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 1958. Πτυχιούχος Γεωλογικού Τμήματος ΑΠΘ. Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές: στο ICTP Trieste,LGIT Grenoble, Risk Engineering (USA), Catholic University (USA). IMGV (Rome, IT). Υπότροφος Ιδρύματος Μποδοσάκη (1982-1984. Επισκέφθηκε σεισμολογικά Ινστιτούτα στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Εργάστηκε στο Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ (1988-1995) και από το 1995 εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, κατέχοντας από το 2010 Θέση Διευθυντή Ερευνών.

Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι στον τομέα της “Σεισμολογίας – Τεχνικής Σεισμολογίας” και συγκεκριμένα στα πεδία: Εκτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας, Μελετών σεισμικών ακολουθιών & Σεισμοτεκτονικής, Σεισμικότητας και πιθανολογικής μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, Επίδρασης των τοπικών εδαφικών συνθηκών στην σεισμική κίνηση, Μελετών για tsunamis, Επεξεργασία μακροσεισμικών δεδομένων και Θέματα Ιστορικής Σεισμολογίας.

Συγγραφέας είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία 100 επιστημονικών εργασιών και 4 εκδόσεων με 1980 αναφορές. Συμμετείχε σε 99 διεθνή και εθνικά συνέδρια και στην οργάνωση 15 από αυτά. Κριτής σε διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε εργασίες πεδίου ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Προσκεκλημένος Ομιλητής σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μέλος των Seismological Society of America (1979), Earthquake Engineering Research Institute (1986), American Geophysical Union (1986), Hellenic Geophysical Union (1988). Μέλος των προγραμμάτων “ADRIA project” of the Global Seismic Hazard Project (1995-1998), SESAME project for the Seismic Hazard Assessment of the Mediterranean region και της δράσης EU-Medin action της Ε.Ε. Αιρετό μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του European Mediterranean Seismological Center (1994-2004) και μέλος κοινών ομάδων εργασίας των Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (TG-6) και Ευρωπαϊκής Σεισμολογικής Ένωσης (WG4). Αιρετός συντονιστής της ομάδας εργασίας ‘‘Working Group on SEISMIC HAZARD’’ της Ευρωπαϊκής Σεισμολογικής Ένωσης (2000-2006).

Συμμετοχή σε ειδικές μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας έργων μεγάλης σπουδαιότητας (Ολυμπιακά Έργα, Εγνατία Οδός, Φράγματα, Χημικές Εγκαταστάσεις και LNG, Μεγάλα κτίρια, Υποθαλάσσια tunnel, ΧΥΤΑ κ.ά.) με εκπόνηση περισσοτέρων των 60 μελετών.

Σχετικές ομιλίες