Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προτάσεις και ιδέες για την Ελλάδα του αύριο – το μέλλον δεν περιμένει

Μάνος Στέφανος

7 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1193
Ομιλητές
Μάνος Στέφανος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
07/03/2019

Διάρκεια
00:52:49

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" - Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία

Κατηγορία
Πολιτική

Ετικέτες
Ελλάδα, Ελλάδα του αύριο, Αθήνα, ποιότητα ζωής, Τουρκία, κτηματολόγιο, διδακτικό προσωπικό, αριστεία, ελληνική γλώσσα, εκμάθηση γλώσσας, πρόσφυγες, δημόσια έργα

Τις προτάσεις και τις ιδέες του για την Ελλάδα του αύριο διατύπωσε ο πρώην Υπουργός, κ. Στέφανος Μάνος σε ομιλία του, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στον "Πολυχώρο" του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.

Ο ομιλητής, αρχικά αναφέρθηκε στα έργα που φέρουν την υπογραφή του, όπως αυτό της πεζοδρόμησης της οδού Βουκουρεστίου, της οικιστικής επέμβασης στην Πλάκα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, του μετρό, της κινητής τηλεφωνίας, του αεροδρομίου στα Σπάτα, της Αττικής οδού, της γέφυρας στο Ρίο αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μειώθηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου στην Πειραιώς και της μονάδας της ΔΕΗ στο Κερατσίνι καθώς και με τον θεσμό της απόσυρσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Έργα που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αθήνας και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι «…. το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο, το διαμορφώνουμε εμείς με τις πράξεις μας. Προοδευτικές δυνάμεις είναι εκείνες που με τις πράξεις τους αλλάζουν το σήμερα για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο».

Όμως, το μέλλον δεν περιμένει Έχασες το σήμερα, αύριο μπορεί να βρεθείς αλλού».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτά που θεωρεί σημαντικά για την Ελλάδα και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να υλοποιηθούν με σύσταση ομάδων άξιων και αποτελεσματικών ομάδων τεχνοκρατών.

Συγκεκριμένα επισήμανε όλως ενδεικτικά:


1. Η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για μας. Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν αξιοποιούσαμε με τον βέλτιστο τρόπο και το τελευταίο ευρώ από αυτά που είναι στη διάθεση μας ώστε να εφαρμόσουμε ένα ενεργητικό στρατηγικό δόγμα.


2. Το κτηματολόγιο περιλαμβάνεται στις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του κράτους, των φορολογικών αρχών, των συναλλαγών και των επενδύσεων. Η απουσία του διευκολύνει τους απατεώνες και φρενάρει την ανάπτυξη. Ζήτησα να φύγουμε από τους γενικούς μη εκπληρούμενους άμεσα στόχους και να υιοθετήσουμε μικρότερους με ειδικό βάρος. Για παράδειγμα χωρίς άλλη καθυστέρηση υλοποίηση του κτηματολογίου σε τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα Ιόνια νησιά που θα λειτουργήσει και ως πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα.


3. Την καταμέτρηση των μαθητών σε κάθε δήμο της Ελλάδας και την ορθολογιστική κατανομή των δασκάλων που χρειάζονται από τη τεράστια δεξαμενή του διαθέσιμου και πλεονάζοντος αυτή τη στιγμή διδακτικού προσωπικού. Στη συνέχεια να ανατεθεί οριστικά στις περιφέρειες η αρμοδιότητα για τα σχολεία και το προσωπικό τους.


4. Να επανεξετασθεί με τη βοήθεια των αρίστων πως διδάσκονται και μαθαίνονται στο σχολείο τα Ελληνικά, από τα νήπια μέχρι το λύκειο. Να αξιοποιηθεί το πλεονάζον διδακτικό προσωπικό για να μάθουν Ελληνικά οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της Ελλάδας. Να εφαρμόσουμε ένα είδος «γλωσσικού ιμπεριαλισμού».

Μάνος Στέφανος Πολιτικός

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1939 και είναι γιος του Αλέξανδρου Μάνου, χειρουργού και διευθυντή του Ευαγγελισμού, και της Μαριέττας Πανούτσου, επιχειρηματία και κόρης του προέδρου του ΣΕΒ Πανούτσου.

Σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός με ειδίκευση στην αεροδυναμική στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1963) και το 1965 έλαβε ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Τον επόμενο χρόνο έγινε βοηθός γενικός διευθυντής της «Αλλατίνη Α.Ε.» ενώ στη συνέχεια διετέλεσε γενικός διευθυντής, αντιπρόεδρος, γενικός διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρίας. Αποχώρησε από την εταιρεία το 1977 για να πολιτευθεί.

Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά.

Διετέλεσε:
Πρόεδρος της Δράσης (2009 – 2012)
Βουλευτής Ελληνικού Κοινοβουλίου (1977 – 2007)
Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας (1992 – 1993)
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ελλάδας (1992 – 1993)

Μέλος των πολιτικών κομμάτων: Δράση (από το 2009), Οι Φιλελεύθεροι (1999-2001), Νέα Δημοκρατία (1977-1998)

Σχετικές ομιλίες

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 2η εκδήλωση: Διαχείριση ροών και δυνατότητες ενσωμάτωσης 01:45:01

Φεβ 04, 2020

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 2η εκδήλωση: Διαχείριση ροών και δυνατότητες ενσωμάτωσης

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Οικονόμου Ελευθέριος Γεωργακόπουλος Θοδωρής Εμβαλωτής Αναστάσιος Τήνιος Πλάτων Syed Mohammad Jamil Οικονομάκου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική