Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προς τον πραγματικό Μολιέρο; Πέρα από τον θρύλο, κοντά στην ιστορική αλήθεια

Forestier Georges, Μαυρομούστακος Πλάτων, Eybalin Nicolas

14 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 237
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Forestier Georges
Μαυρομούστακος Πλάτων
Eybalin Nicolas

Γλώσσα
Γαλλική

Ημερομηνία
14/06/2022

Διάρκεια
01:09:20

Εκδήλωση
Διάλεξη του Georges Forestier

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Λογοτεχνία

Ετικέτες
θέατρο, Μολιέρος, Ταρτούφος, Comédie-Française

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχτηκε στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2022 την Comédie-Française, η οποία παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό, στη Πειραιώς 260, το έργο Ταρτούφος ή ο Υποκριτής, σε σκηνοθεσία Ivo van Hove,

Εν όψει της παράστασης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε στις 14 Ιουνίου μια εισαγωγική συζήτηση με επίτιμο προσκεκλημένο τον Georges Forestier, ομότιμο καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη και ιστορικό του θεάτρου. Η πρώτη εκδοχή του Ταρτούφου σε τρεις πράξεις, που παρουσιάστηκε για μία μόνο φορά το 1664 πριν απαγορευτεί, αποκαταστάθηκε χάρη στο έργο του παγκοσμίου φήμης Georges Forestier, ειδικού στον Μολιέρο. Αυτή η τρίπρακτη εκδοχή του έργου, που αποκαταστάθηκε από τον Georges Forestier το 2011, επέλεξε να παρουσιάσει ο Ivo van Hove και η Comédie-Française, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου προς τιμήν του Λουδοβίκου ΙΔ΄ τον Μάιο του 1664 στα εγκαίνια των κήπων των Βερσαλλιών.

Ο Georges Forestier παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Μολιέρου, στη μελέτη των οποίων έχει αφιερώσει τη ζωή του, και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αποκατέστησε το κείμενο της αρχικής έκδοσης του Ταρτούφου.

Τη διάλεξη συντονίζει ο Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Forestier Georges Ομότιμος Καθηγητής Γαλλικής Λογοτεχνίας, Σορβόννη - Ιστορικός του θεάτρου

Ο Georges Forestier είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και ανώτερο μέλος του Institut Universitaire de France. Παθιασμένος με τη διδασκαλία και την έρευνα για την ιστορία του θεάτρου, είχε την τύχη να τον στείλουν σε ηλικία 25 ετών σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια της Ευρώπης - την Κοΐμπρα της Πορτογαλίας - και να διδάξει εκεί για δύο χρόνια γαλλικό θέατρο του 17ου αιώνα. Ανακαλύπτοντας έτσι την "κλίση" του, αφιέρωσε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του στη μελέτη του θεάτρου αυτής της περιόδου, γράφοντας βιβλία για τον Corneille, τον Racine και τον Molière, μεταδίδοντας τις ανακαλύψεις, τις γνώσεις και το πάθος του σε φοιτητές και εκπαιδεύοντας νέους ερευνητές στον ίδιο τομέα.

Γεννημένος στη Νίκαια, μιλάει στους φοιτητές του και στο ακροατήριο των διαλέξεων με μια ελαφριά νότια προφορά που προσθέτει κάτι το πικάντικο στη ζεστασιά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο μεταδίδει τις γνώσεις του.

Το πάθος του για τη διδασκαλία τον οδήγησε ακόμη και στο να πειραματιστεί με την "ηλεκτρονική μάθηση", αποδεχόμενος να είναι ο συγγραφέας του πρώτου MOOC του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (φθινόπωρο 2015) με τίτλο "Discovering French Classical Theatre" που διατίθεται στην κορυφαία αμερικανική πλατφόρμα edX (https://www.edx.org/schools-partners).

Μαυρομούστακος Πλάτων Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη (1976). Πτυχιούχος  της Νομικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών (1981), Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου  Paris III Institut d' Etudes Théâtrales (1987) με θέμα Θεατρικός χώρος - σκηνικός χώρος στο σύγχρονο Νεοελληνικό Θέατρο (επίβλεψη: Bernard Dort και  Στάθης Δαμιανάκος).

Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διδάσκει από το 1991. Προσκεκλημένος Καθηγητής και ερευνητής σε επιστημονικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Οξφόρδη, Παρίσι, Βερολίνο, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Κοΐμπρα, Πράγα, Μπρνο, Παβία, Λευκωσία κ.ά.), της Αμερικής (Brown, Harvard, Princeton κ.ά.) και της Αυστραλίας (Σίδνεϋ, Μελβούρνη). Ιδρυτικό μέλος (1997) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και συντονιστής Εντατικού Προγράμματος Μαθημάτων στην Επίδαυρο με τη συνεργασία μελών του παραπάνω δικτύου (2002-2011). Έχει διευθύνει έρευνες και έχει εκδώσει βιβλία για διάφορα θέματα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και σκηνική πρακτική, στην πρόσληψη του ιταλικού μελοδράματος στην Κέρκυρα και την ιστορία του θεάτρου στα Επτάνησα και την μελέτη των παραστάσεων του αρχαίου δράματος κατά την νεότερη εποχή (από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα). Δοκίμια και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά προγράμματα. Συνεργάζεται με ελληνικούς θεατρικούς οργανισμούς.

Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητικών συμβουλίων πολιτιστικών φορέων και διατηρούσε στήλη κριτικής στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (1997 – 1999).

Εκδόσεις: Ένα θαμπό χειρόγραφο. Παρουσίαση ανέκδοτων κειμένων του Γιάννη Σιδέρη. Ο Β' Τόμος της Ιστορίας του Νέου Ελληνικού Θεάτρου (1994), Μολιέρος (2002), Το θέατρο στην Ελλάδα 1940-2000. Μια επισκόπηση (2005 - 20114), Σχεδιάσματα ανάγνωσης (2006), Αντί Κριτικής. Σημειώσεις ενός συστηματικού θεατή (2006), Κάρολος Κουν. Οι Παραστάσεις, Επιστημονική Επιμέλεια του καταλόγου της έκθεσης «Κάρολος Κουν. Θέατρο Τέχνης», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, ( 2008 - 20092), Γιάννη Σιδέρη: Ιστορία του Νέου Ελληνικού Θεάτρου τόμοι Α΄, Β΄1 & Β΄2, Β΄3, (επιστ. επιμ. 1990, 1999, 2000, 2009, 2010), κ.ά.

Eybalin Nicolas Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα - Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Σχετικές ομιλίες

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο. 01:17:15

Απρ 04, 2012

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο.

Μαυρομούστακος Πλάτων Αβδελιώδης Δήμος Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος Αρδίττης Βίκτωρ Ευαγγελάτος Σπύρος Κακλέας Γιάννης Καλαβριανός Γιάννης Μαργαρίτης Γιάννης Παλούμπης Γιώργος Παπαβασιλείου Βασίλης Ρέππας Μιχάλης Τζαμαργιάς Τάκης Χουβαρδάς Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική