Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αναγόρευση των Διονύση Φωτόπουλου και Peter Stein σε Επίτιμους Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Stein Peter, Φωτόπουλος Διονύσης

27 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2648

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών, στα 20 χρόνια της λειτουργίας του, έχει αναγορεύσει Επίτιμους Διδάκτορες δημιουργούς με υψηλό κύρος και σημαντικούς δασκάλους της Τέχνης του Θεάτρου και της μελέτης του Θεατρικού φαινομένου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.


Στο πλαίσιο αυτό, την 27η Μαρτίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.00, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκαν Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος ο σκηνοθέτης Peter Stein και ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, σε αναγνώριση του εξαιρετικού καλλιτεχνικού τους έργου σε όλους τους τομείς της σκηνικής έκφρασης.


Οι δύο δημιουργοί, ο καθένας από διαφορετική σκοπιά, προσέφεραν στους θεατές του παγκόσμιου θεάτρου όλα εκείνα που χρειάζονται για να μας δείξουν πως το θέατρο, πιο πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τέχνη, είναι ο πιο ταχύς παλμογράφος της εξέλιξης της ανθρώπινης ευαισθησίας και ένας από τους πιο ευαίσθητους αποδέκτες της εξέλιξης της ανθρώπινης σκέψης. Με το καλλιτεχνικό τους έργο άλλαξαν την όποια γνώση του θεάτρου είχαμε, μας έδειξαν τα όρια του θεάτρου που γνωρίζαμε, ότι πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να αφεθούμε σε μια περιπέτεια που ανήκει στο κοινό πέρα από χρονικές συγκυρίες.


Ο Peter Stein έχει σκηνοθετήσει έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Έχει συνεργασθεί επανειλημμένα με ξένους ηθοποιούς για το ανέβασμα σημαντικών κειμένων της διεθνούς δραματουργίας καθώς και έργων του λυρικού ρεπερτορίου. Ιδιαίτερα, η γόνιμη ενασχόληση του με το αρχαίο δράμα, στην Επίδαυρο και αλλού, πρόσφερε στους θεατές μια άλλη πτυχή και μια νέα διάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των τόσο αινιγματικών για τον σύγχρονο άνθρωπο, κειμένων.


Το έργο του Διονύση Φωτόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά παραδείγματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε πώς η τεχνική της κατασκευής μετατρέπεται σε τέχνη. Στην πλούσια παραγωγή του συνυπολογίζονται η έρευνά του επάνω στη θεατρική μάσκα, το μεστό συγγραφικό του έργο και οι εκθέσεις με τις σκηνογραφικές του δημιουργίες που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς. Συνεργάτης πολλών από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες, αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία εντυπωσιακών και σημαντικών παραστάσεων σε ένα ευρύ δραματουργικό πλαίσιο με επίκεντρο όμως πάντα το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Τους τιμώμενους προσφώνησαν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. κ. Θ. Λιακάκος, οι ομότιμοι καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κύριος Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ακαδημαϊκός, και κύριος Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, και ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής κύριος Πλάτων Μαυρομούστακος. Ακολούθησαν οι ομιλίες των τιμωμένων.

Stein Peter Σκηνοθέτης

Ο Peter Stein γεννήθκε το 1937 και είναι ένας αναγνωρισμένος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ολοκληρώνοντας της διδακτορική του διατριβή για τα έργα του ETA Hoffmann.


Ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο στο Μόναχο, δουλεύοντας στα παρασκήνια και ακολούθησε μία εξελικτική πορεία που κατέληξε στην πρόσληψή του ως σκηνοθέτη στην παράσταση "Saved" του Έντουαρντ Μποντ . Η εν λόγω παράσταση τον έφερε στο προσκήνιο κάνοντάς τον ευρύτερα γνωστό. Οδηγούμενος από τα πολιτικά του πιστεύω, ο Stein σκηνοθέτησε πολλά έργα με πολιτική χροιά, συμπεριλαμβανομένων των "Vietnam-Discourse" του Peter Weiss, "Early Morning" του Bond , "Cock-a-Doodle Dandy" του Sean o'Casey, "Changeling" των Thomas Middleton και William Rowley και "Torquato Tasso" του Γκαίτε.


Ο Stein εργάστηκε αρχικά στο Δυτικό Βερολίνο στο θέατρο Schaubühne am Ufer Halleschen.


Το 1970, o Stein επελέχθη από πολιτικούς στο Βερολίνο για να αναλάβει το Schaubühne, λειτουργώντας το ως μια σοσιαλιστική δημοκρατία βασισμένη στην αρχή της ισότητας. Ο Stein παρέμεινε στο Schaubühne μέχρι το 1985.


Ο Peter Stein έχει σκηνοθετήσει όπερες, όπως: Rheingold στο Παρίσι το 1976 (υπό τη διεύθυνση του Georg Solti), Otello για την Εθνική Όπερα της Ουαλίας το 1987, Moses und Aron για το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ 1996 (υπό τη διεύθυνση του Πιέρ Μπουλέζ).

Φωτόπουλος Διονύσης Σκηνογράφος

Ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, αδελφός του ζωγράφου και σκηνογράφου Βασίλη Φωτόπουλου, γεννήθηκε το 1943 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη Τσαρούχη, και συνδέθηκε φιλικά με τους Μόραλη, Εγγονόπουλο, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Έ. Λαμπέτη, Μ. Μερκούρη και Ο. Ελύτη. Έχοντας περισσότερες από 250 σκηνογραφίες στο ενεργητικό του, έχει συνεργαστεί με όλους, σχεδόν, τους σημαντικούς έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες στο Θέατρο Τέχνης, στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στο Μέγαρο Μουσικής, κ.ά., αλλά και με κορυφαίους ξένους σκηνοθέτες του θεάτρου και της όπερας (Πήτερ Χολ, Πέτερ Στάιν -"Ιούλιος Καίσαρ", "Καίσαρ και Κλεοπάτρα", "Άμλετ", "Πενθεσίλεια"-, κ.ά.). Το 2002 παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σπολέτο, μεγάλη αναδρομική έκθεση των θεατρικών του σκηνογραφιών, η οποία περιόδευσε, στη συνέχεια, στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πράγα και τη Φλωρεντία. Η ίδια έκθεση φιλοξενήθηκε, στη συνέχεια, από τον Δεκέμβριο 2005 έως τον Μάρτιο του 2006, στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη, επί της οδού Πειραιώς, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου αφιερώματος -αναδρομής στο σύνολο του έργου του.

Σχετικές ομιλίες

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο. 01:17:15

Απρ 04, 2012

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο.

Μαυρομούστακος Πλάτων Αβδελιώδης Δήμος Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος Αρδίττης Βίκτωρ Ευαγγελάτος Σπύρος Κακλέας Γιάννης Καλαβριανός Γιάννης Μαργαρίτης Γιάννης Παλούμπης Γιώργος Παπαβασιλείου Βασίλης Ρέππας Μιχάλης Τζαμαργιάς Τάκης Χουβαρδάς Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα 158:12

Απρ 28, 2015

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα

Δημητρακάκη Άντζελα Γαζή Έφη Τραμπούλης Θεόφιλος Περούλης Κώστας Καγγελάρη Δηώ Δημητριάδης Δημήτρης Γκοτζαμάνης Κώστας Παπανικολάου Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική