Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Προκλήσεις Νομισματικής Πολιτικής μετά την Κρίση» - Συζήτηση

Issing Otmar, Kohn Donald, Nakaso Hiroshi, Tucker Paul, Παπαδήμος Λουκάς

19 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 86:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 884
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις της πολιτικής που πηγάζουν από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημιακών και κεντρικών τραπεζιτών που συμμετείχαν σε μια μοναδικής βαρύτητας Ημερίδα, την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής. Η εκδήλωση με θέμα «Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη» –την επιστημονική διοργάνωση της οποίας είχε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2002-2010– διεξήχθη στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών συνεδριών, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις θέσεις τους και συζήτησαν για το ρόλο και τις επιπτώσεις της τραπεζικής ένωσης και της νομισματικής πολιτικής στην προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη. Από την αξιολόγηση αυτή προκύπτουν διδάγματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία –με συντονιστή τον Λουκά Παπαδήμο– η οποία τιτλοφορείται «Προκλήσεις νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση» έφερε στο βήμα του Μεγάρου τους: Βίτορ Κονστάνσιο (Vítor Constâncio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), Μπέντζαμιν Φρήντμαν (Benjamin Friedman, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Ότμαρ Ίσσινγκ (Otmar Issing, πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ το διάστημα 1998-2006), Ντόναλντ Κον (Donald Kohn, Senior Fellow του Brookings Institution, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της FED [Κεντρικής Ομοσπανδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ] την περίοδο 2006-2010), Χιρόσι Νακάσο (Hiroshi Nakaso, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας) και Πωλ Τάκερ (Paul Tucker, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας το διάστημα 2009-2013).

Η πρώτη συνεδρία επικεντρώνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σε ένα πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον που επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τραπεζική ένωση, χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» εξετάζει θέματα και προβλήματα που αφορούν την εισαγωγή και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τον συνεχιζόμενο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη και τις πολιτικές που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας –με συντονιστή τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργό (2000-2004 και 2011-2012) Τάσο Γιαννίτση– συμμετείχαν οι: Ινιάτσιο Βίσκο (Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας), o Γιάννης Στουρνάρας, τέως υπουργός Οικονομικών, Χανς-Χέλμουτ Κοτς (Ηans-Helmut Kotz, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bundesbank το διάστημα 2002-2010), Γιαν-Πήτερ Κράνεν (Jan-Pieter Krahnen, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης), Dr. Angel Ubide (Άνχελ Ουμπίντε, Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics, Αντιπρόεδρος της D.E. Shaw Group), και Νόουτ Βέλλινγκ (Nout Wellink, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Κίνας και πρόεδρος της Τράπεζας της Ολλανδίας από το 1997 έως το 2011).

Issing Otmar Πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ (1998-2006)

Ο Otmar Issing είναι Πρόεδρος του Center for Financial Studies από το 2006.Από τον Ιούνιο του 1998 ως το Μάιο του 2006, ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  ενώ μέχρι το Μάιο του 1998 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Bundesbank, με έδρα στο Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Πριν από τις θέσεις αυτές  κατείχε τη θέση του Προέδρου στα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του Würzburg και της  Erlangen-Nürnberg. Τέλος, από το 1988 έως το 1990, υπήρξε μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Είναι ενεργό μέλος της Akademie der und der Wissenschaften Literatur (Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών) του Mainz, και της Academia Scientiarum et Artium Europaea (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών).

Kohn Donald Senior Fellow, Brookings Institution - Vice Chairman of the Board of Governors, Federal Reserve System (2006-2010)

Ο Donald Kohn είναι senior fellow στο Πρόγραμμα Οικονομικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Brookings και θεωρείται ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής, δημοσιονομικών κανονισμών και μακροοικονομίας. Διατέλεσε Σύμβουλος του Προέδρου της Federal Reserve καθ’ όλη τη διάρκεια της  οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και  υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Προέδρου της Fed. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ήταν μέλος του Δ.Σ. Νομισματικής Πολιτικής  (2001-02), Γραμματέας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (1987-2002), Διευθυντής του Τομέα της Νομισματικής Πολιτικής (1987-2001), Αναπληρωτής Διευθυντής  Προσωπικού για τη Νομισματική και Δημοσιονομική Πολιτική (1983-1987). Κατείχε επίσης διάφορες θέσεις στο Τμήμα του Διοικητικού Συμβουλίου Έρευνας και Στατιστικής Έχει εκτεταμένο συγγραφικό έργο για θέματα που σχετίζονται  με τη νομισματική πολιτική και την εφαρμογή της από την Federal Reserve και είναι κάτοχος σειράς τιμητικών διακρίσεων.

Nakaso Hiroshi Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Ο Hiroshi Nakaso είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) από τις 19 Μαρτίου 2013, όπου ως τότε υπηρετούσε ως Εκτελεστικός Διευθυντής και επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων και, παλιότερα, ως Διευθυντής Τμήμα Χρηματοπιστωτικών Αγορών της ίδιας Τράπεζας στην οποία εργάζεται από το 1978.

Tucker Paul Senior Fellow στο Πανεπιστήμιο Harvard, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (2009-2013)

Ο Βρετανός οικονομολόγος και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Sir Paul Tucker γεννήθηκε στις 24, Μαρτίου του 1958 και σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στο Trinity College στο Cambridge . Σταδιοδρόμησε στην Τράπεζα της Αγγλίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Υπήρξε Υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας από το 2009 ως το 2013, με τομέα ευθύνης τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παπαδήμος Λουκάς Καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός, τ. Πρωθυπουργός
Ο Λουκάς Παπαδήμός είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Senior Fellow στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Το Νοέμβριο του 2011 κλήθηκε να αναλάβει την προεδρία της Κυβέρνησης Συνεργασίας και διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας έως τον Μάιο του 2012. Προηγουμένως, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002-2010) και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002). Την περίδο 1985-1993 κατείχε τη θέση του Οικονομικού Συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών. Έχει επίσης υπηρετήσει ως οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Βοστώνη.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Columbia (1974-1984), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988-1993) και στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard (2011-2013). Έχει διατελέσει μέλος πολλών συμβουλίων και επιτροπών, μεταξύ άλλων της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπ΄ς της Εε, καθώς και του Central Bank Governance Group στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, λειτουργίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος, νομισματικής πολιτικής, καθώς και σχετικά με τη χρηματοοοικονομική σταθερότητα και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά.

Σχετικές ομιλίες