Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Preserving Ancient Cultural Monuments: Climate Models and the Need for Prediction

Orrell David

2 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 26:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1748
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής, αλλά και το περιβάλλον στις επόμενες δεκαετίες. Πολιτιστικά μνημεία που επιβίωσαν για χιλιετίες δεν θα παραμείνουν ανεπηρέαστα, καθώς θα είναι εκτεθειμένα σε αυξημένες θερμοκρασίες, ρύπανση, ακόμη και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Προφανώς θα θέλαμε να προβλέψουμε τα αποτελέσματα αυτά, αλλά είναι δυνατόν να προβούμε σε ακριβείς προβλέψεις; Αυτή η εργασία παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία της δυνατότητας πρόβλεψης, από το μαντείο των Δελφών έως τα σύγχρονα μοντέλα του κλίματος. Δείχνει ότι τα μοντέλα προβλέψεων βασίζονται σε πρότυπα που ανάγονται σε επιστήμονες από το Νεύτωνα έως τους αρχαίους Έλληνες. Ενώ τα μαθηματικά μοντέλα έχουν αποδειχθεί επιτυχή σε τομείς όπως η φυσική και τη χημεία, σε σύνθετα οργανικά συστήματα, όπως το κλιματικό σύστημα της Γης επιδεικνύουν μικρή επιτυχία στις προβλέψεις. Αυτή η αδυναμία πρόβλεψης δεν έχει εξασθενήσει την πίστη μας σε πολύπλοκα μοντέλα. Αντίθετα, έχουν αποκτήσει πολιτιστική αξία παρόμοια με εκείνη του μαντείου των αρχαίων χρόνων. Για την πρόβλεψη της επίδρασης της αλλαγής του κλίματος σε πολιτιστικά μνημεία, η παρούσα εργασία προτείνει μια προσέγγιση που αποφεύγει πολύπλοκα μοντέλα, στηριζόμενη σε μια μέθοδο που συνδυάζει σενάρια πρόβλεψης και απλά μοντέλα.

Orrell David Μαθηματικός, Συγγραφέας

Ο David Orrell γεννήθηκε στο Edmonton του Καναδά. Σπούδασε μαθηματικά στο University of Alberta, και έλαβε το διδακτορικό του πάνω στην πρόβλεψη των μη γραμμικών συστημάτων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το έργο του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά τον έχει οδηγήσει στην ενασχόληση με πλήθος θεματικών από διάφορους τομείς, όπως ο σχεδιασμός επιταχυντή σωματιδίων, η πρόγνωση καιρού, η οικονομία, και η βιολογία του καρκίνου.

Τα βιβλία του συγκαταλλέγονται στις λίστες των best-seller του Καναδά. Επίσης, έχει συγγράψει ερευνητικές εργασίες πάνω σε ποικιλία θεμάτων που εκτείνονται από τη βιολογία έως τα την οικονομία, καθώς και άρθρα για διακεκριμένα περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των World Finance, Adbusters, και Literary Review of Canada. Το επιστημονικό του έργο έχει παρουσιαστεί στο περιοδικό New Scientist, τους Financial Times, και το τηλεοπτικό κανάλι CBC.

Ζει στην Οξφόρδη με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Σχετικές ομιλίες

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών» 02:47:20

Νοε 05, 2023

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών»

Κουρασάνη Μαρία Μπένος Σταύρος Μπρίνια Βασιλική Γεωργογάλα Σοφία Διβίνη Αικατερίνη Όνου Μαρία Σπληνάκη Στυλιανή Φραντζεσκάκη Ελεάνα Παπανικόλας Παναγιώτης Κεραμίδας Ευάγγελος Μπελογιάννη Μαίρη Πελεκάση Ελισάβετ Πλακίτση Μαρία - Ηλέκτρα Πουρσαϊτίδου Αθηνά Βογιατζή Ειρήνη Κεραμίδας Γιώργος Μόλτερ Κάρολ Αργυρόπουλος Φοίβος Νάστου Μαρίνα Γεωργοπούλου Ιωάννα Juhasz Julia Μαλαπάνη Πόπη

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική