Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πως το περιβάλλον και οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν τις διαταραχές λήψης τροφής

Μαλλέρου Νάνσυ

28 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2444
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Είναι γνωστό ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε μας επηρεάζει. Πως όμως προσδιορίζουμε το περιβάλλον μας; Ποιοι και πόσοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να μας επηρεάσουν και σε ποιο βαθμό;
 

Από την άλλη, οι πεποιθήσεις μας καθορίζουν τις επιλογές μας, την ερμηνεία που  δίνουμε στα γεγονότα και άρα την εμπειρία που εισπράττουμε από το κάθε τι, τα συναισθήματα που νιώθουμε και τελικά την ποιότητα της ζωής μας.
 

Οι πεποιθήσεις είναι οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ζούμε τη ζωή μας και μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: 

Α) τις γενικεύσεις που Κάνουμε για τη ζωή, τον εαυτό μας, τους άλλους κλπ

Β) τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους κρίνουμε.
 

Πολύ συχνά η διαδικασία «εγγραφής» μιας πεποίθησης μέσα μας είναι εντελώς Παβλοφική. Αυτό από μόνο του υποδεικνύει την σημαντικότητα των εξωτερικών ερεθισμάτων στα παιδιά. Επιπλέον όμως υπονοεί την έλλειψη δυνατότητας επιλογής από την πλευρά τους.
 

Είναι δυνατή η ενσυναίσθηση της δυνατότητας της επιλογής αυτής στα παιδιά; Είναι εφικτό να την αφυπνίσουμε έτσι ώστε να προλάβουμε τις διαταραχές λήψης τροφής; Μπορούμε ως ενήλικες - γονείς, ιατροί, παιδαγωγοί, φίλοι - να βοηθήσουμε στη δημιουργία πεποιθήσεων που ενδυναμώνουν τα παιδιά και τα θωρακίζουν απέναντι σε ερεθίσματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε; Μπορούμε να δημιουργήσουμε ευρύτερα περιβάλλοντα που να παρέχουν ασφάλεια, ηρεμία και ψυχική υγεία και πως;
 

Τα παιδιά χτίζουν το «σύστημα πεποιθήσεών» τους από τη βρεφική ηλικία. Κάθε τι που ακούν η βλέπουν, κάθε τι στο οποίο εκτίθενται καταγράφεται στο υποσυνείδητό τους δημιουργώντας ένα πανίσχυρο πλέγμα που καθορίζει τις συνειδητές και ασυνείδητες επιλογές τους, οριοθετεί τη «ζώνη άνεσης» δηλαδή τις συνθήκες μέσα στις οποίες αισθάνονται ασφαλή και ταυτόχρονα θέτει τα όρια  σχετικά με το τι είναι σωστό, εφικτό, ανεκτό, αγαπητό κλπ, περιορίζοντας το πεδίο φυσικής, νοητικής και ψυχικής δράσης τους. Η αυτο-εικόνα και η αυτοεκτίμηση,  στις οποίες αποδίδονται πολλές ψυχολογικές διαταραχές, οικοδομούνται πάνω σε αυτές τις πεποιθήσεις.

Μαλλέρου Νάνσυ Δρ. Life, Business & Executive Coach

Η Δρ. Μαλλέρου σπούδασε και έζησε στην Ευρώπη: Αθήνα, Οξφόρδη, Μαδρίτη, Παρίσι, Λονδίνο. Μετά το πτυχίο της στη Γαλλική Φιλολογία από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το European School of Management και το διδακτορικό της στη Στρατηγική (Ph.D.) από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μετά από μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον τομέα της επικοινωνίας και σε κλάδους όπως τα ΜΜΕ, ο κινηματογράφος, η διαφήμιση, τα καλλυντικά, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. ίδρυσε την Market Inc, εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων σε θέματα στρατηγικής, μάρκετινγκ και επικοινωνίας (www.marketinc.gr).

Από το 2001 διδάσκει μάρκετινγκ στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2009 διδάσκει Business Coaching και Οδοντιατρικό Μάρκετινγκ στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2006 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με θέμα τις συν-ανταγωνιστικές στρατηγικές και με τίτλο «Ανταγωνιστές συνεργαστείτε» (εκδ. Σιδέρης)

Η προσωπική ανάπτυξη, η πρόοδος και η επίτευξη των στόχων ήταν πάντα μέσα στα ενδιαφέροντά της. Μέσα από την επαγγελματική και ακαδημαϊκή της καριέρα ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ανθρώπινο δυναμικό, το mentoring και το coaching και είχε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει, μανατζάρει, συμβουλεύσει πολλούς συνεργάτες, υπαλλήλους και φοιτητές της.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με το life coaching και το coaching σε επιχειρήσεις και στελέχη

Το 2ο βιβλίο της με θέμα, αυτή τη φορά, το life coaching και με τίτλο «Καλύτερα Γίνεται! Ο πρώτος ελληνικός οδηγός life coaching» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009. (εκδ. Φερενίκη)

Μιλάει πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά).

Σχετικές ομιλίες