Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Pioneers in Molecular Biomedical Sciences (Genetics, Molecular Biology)

Καρδάσης Δημήτρης, Λυγερού Ζωή, Γέροντας Απόστολος

29 Ιουνίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 511

H συζήτηση μεταξύ τριών Ελλήνων καθηγητών εστιάζει στη Γενετική και τη Μοριακή Βιολογία, βάζοντας στο επίκεντρο τη συνεισφορά αξιοσημείωτων Ελλήνων επιστημόνων από τη γένεση αυτών των επιστημονικών πεδίων ως σήμερα. Υπό τον συντονισμό του Καθ. Απόστολου Γέροντα (University of Coburg, Γερμανία), η Καθ. Ζωή Λυγερού (Πανεπιστήμιο Πάτρας) και ο Καθ. Δημήτρης Καρδάσης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) αναδεικνύουν το έργο σπουδαίων προκατόχων τους και αναλύουν πώς οι επιστήμονες αυτοί διαμόρφωσαν και επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης παγκοσμίως, ανοίγοντας νέους δρόμους.

Καρδάσης Δημήτρης Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Έρευνας Whittaker της Βοστώνης και έλαβε μεταδιδακτορική υποτροφία από τον Οργανισμό ΕΜΒΟ για να εκπαιδευτεί στο Ινστιτούτο ΙΜΤ στο Marburg της Γερμανίας. Έλαβε θέση Επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998, Αναπληρωτή Καθηγητή το 2004 και Καθηγητή το 2009. Από το 1999 είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Από 2012 είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου». Έχει επιβλέψει την διδακτορική διατριβή 17 νέων ερευνητών και έχει πάνω από 100 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Η ερευνά του εστιάζεται στους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την έκφραση γονιδίων του μεταβολισμού στο ήπαρ με έμφαση στους πυρηνικούς υποδοχείς ορμονών και πιο πρόσφατα στην κατανόηση τη μοριακής και γενετικής βάσης της αθηροσκλήρωσης χρησιμοποιώντας μεθόδους γονιδιωματικής σε πειραματικά μοντέλα ποντικών. Έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου νέου ερευνητή από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης το 1999.

Λυγερού Ζωή Καθηγήτρια Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Η Ζωή Λυγερου είναι Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Πληροφορική Επιστημών Ζωής και μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει Πτυχίο Βιολογίας από το ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη και τη Μεταδιδακτορική της έρευνα στο Cancer Research UK, στο Λονδίνο. Από το 2000 είναι μέλος ΔΕΠ στο Εργαστήριο Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ερευνητική της ομάδα μελετά τα ρυθμιστικά μονοπάτια του κυτταρικού κύκλου και την απορρύθμιση αυτών στην καρκινογένεση. Έλαβε τη διάκριση EMBO Young Investigator το 2001, είναι SET-Routes University Ambassador από το 2008, Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) από το 2014 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Consolidator Grant). Έχει λάβει σειρά χρηματοδοτήσεων από εθνικές και διεθνείς πηγές όπως το Human Frontiers Science Program Organization, το ΕΜΒΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (FP7 REGPOT και NEST-STREP Grants) το Association for International Cancer Research της Βρετανίας κα. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής εμβέλειας (Nature, Science, PNAS, EMBO κα) που έχουν λάβει πάνω από 2500 αναφορές (h index 24).

Γέροντας Απόστολος University of Coburg (Γερμανία)

Ο Απόστολος Γέροντας αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονίας τού ΑΠΘ και σπούδασε ιστορία της επιστήμης και διδακτική των επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ. Υπήρξε ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης (2007-2009), ερευνητικός συνεργάτης και διδάσκων στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (2009-2014), δύο φορές fellow του Ινστιτούτου Ιστορίας της Επιστήμης στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (2011-2012 και 2014–2015) και επισκέπτης ερευνητής τού Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (2020-2022). Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κόμπουργκ από το 2014 και στο διδακτορικό πρόγραμμα της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας τού Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ από το 2017.

Σχετικές ομιλίες