Μανιτάκης Αντώνης
Αναγνωστοπούλου Άννα
Καμίνης Γιώργος
Μπένος Σταύρος
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Βούλγαρης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/04/2013
Διάρκεια
110:36
Εκδήλωση
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση
Χώρος
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ρ/Σ 9,84 - Γκάζι
Διοργάνωση
Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
δημόσια διοίκηση, διοκητική μεταρρύθμιση, αποτελεσματικό κράτος
Το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» οργάνωσε την Τρίτη 2 Απριλίου τη δημόσια συζήτηση «Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων γύρω από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα μας.
Η μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιχειρήθηκε, λοιπόν, να τεθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα και να ανιχνευθούν οι ανάλογες απαντήσεις.
Πώς παράγεται, αναπαράγεται και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αρθεί η εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από την εκάστοτε πολιτική εξουσία; Πώς μπορούμε να υπερβούμε το δίλημμα «μικρό ή μεγάλο κράτος»; Πώς μπορεί να μεταρρύθμιση του κράτους να αποτελέσει πυλώνα ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση; Πώς μπορούμε να περάσουμε από ένα κράτος δυσκίνητο και αναποτελεσματικό, πελατειακό και ανορθολογικό, σε μια ορθολογική πολιτική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού; Υπό ποιες προϋποθέσεις η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να γίνει αποτελεσματικό εργαλείο αξιοκρατίας και ενίσχυσης της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού; Πώς μπορούμε να κατοχυρώσουμε μια υψηλού επιπέδου διοικητική ελίτ στην Ελλάδα; Και τέλος, τι μας δείχνει η εμπειρία της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους στις χώρες της Νότιας Ευρώπης;
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησαν να απαντήσουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, η γενική γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Άννα Αναγνωστοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Σταύρος Μπένος και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βούλγαρης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον οποίο διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου.
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας έχει διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μονπελιέ (1987), Paris X (1989), Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, (1994), Νάντης (2002). Την περίοδο από το 2004 έως το 2010, δίδαξε στα θερινά σεμινάρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ σε θέματα Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
Το 2007 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, που απονέμεται στη μνήμη «Ξανθόπουλου-Πνευματικού, και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Άσκησε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημιακού Ομίλου Συνταγματολόγων «Αριστόβουλος Μάνεσης», του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος και σήμερα είναι επίτιμος Πρόεδρος.
Διεύθυνε επί μία οκταετία το διμηνιαίο περιοδικό «Σύνταγμα» (1996-2004, εκδ. Αντ. Σάκκουλας). Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει μαζί με τη διδακτορική του διατριβή, 16 Μονογραφίες και 123 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα. Είναι επιμελητής 7 συλλογικών τόμων και διευθύνει επιστημονική σειρά στο εκδοτικό οίκο Σάκκουλα, στην οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 16 τόμοι, στους οποίους περιλαμβάνονται διδακτορικές διατριβές και άλλες πρωτότυπες μονογραφίες. Έχει δημοσιεύσει τακτικά άρθρα και σχόλια στον ημερήσιο και περιοδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο.
Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου του ίδιου έτους, ύστερα από πρόταση της ΔΗ.ΜΑΡ, ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Η Άννα Αναγνωστοπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Χωροτάκτης. Στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης (1980–2011). Μόνιμος υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1980 έως το 2000, με απασχόληση σε θέματα Πολεοδομικού, Χωροταξικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού. Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), από το 2000 έως το 2011. Επιστημονικά Υπεύθυνη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2000-2004). Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ / 2004-2011). Από τον Οκτώβριο του 2011 είναι συνταξιούχος.
Ιδρυτικό μέλος της Γραμματείας Γυναικών της ΑΔΕΔΥ. Μέλος της Ένωσης Γυναικών Μηχανικών (ΕΔΕΜ). Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Μηχανικών Διπλωματούχων ΑΕΙ (ΕΜΔΥΔΑΣ) επί σειρά ετών. Ως μέλος του ΤΕΕ, συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων κ.ά.).
Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).
Ο Γιάννης Βούλγαρης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε Πολιτική Επιστήμη, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Πολιτική Κοινωνιολογία της μεταπολεμικής Δύσης. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην Πολιτική και Ιστορική Κοινωνιολογία, στην Παγκοσμιοποίηση, στην Πολιτική θεωρία και στη Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο.