Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πειραιάς – Το λιμάνι του πολιτισμού

Νταϊφά Ειρήνη

7 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:17:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 223

Η Εταιρεία Σπουδών, Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πειραιάς: Το λιμάνι και η πόλη" στις 7-8 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαγράφει τη διπλή φύση και τη λειτουργία της πόλης στο παρελθόν, που προφανώς προσδιόρισε και το παρόν της. Στη συνέχεια, επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων και δραστηριοτήτων συνδέουν τη σημερινή πόλη με το παρελθόν και το μέλλον της. Π.χ., οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι προσφυγουπόλεις, το αρχείο του Πειραιά, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτήρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Το παρόν δηλαδή ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως χώρου ζωής. Στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»• η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίας της πρώτης ημέρας του συμποσίου.

Πειραιάς – Το λιμάνι του πολιτισμού

Η πόλη του Πειραιά που, χάρη στο μητροπολιτικό λιμάνι της, έχει καταστεί η ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδας, είχε, έχει και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε αναπτυξιακό και κοινωνικό τομέα της χώρας. Η ιστορία της πόλης του Πειραιά και των κατοίκων της σηματοδοτείται από την ικανότητα και τη δύναμή της να στηριχτεί στις επιχειρηματικές και ναυτιλιακές δυνατότητες που της πρόσφερε το λιμάνι της, σε συνδυασμό με τη φιλόξενη αγκαλιά που άνοιξε προς όλους τους ξεριζωμένους και όσους αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στα χώματα και στα νερά της. Γιατί αυτός είναι ο Πειραιάς με το λιμάνι και τον πολιτισμό του! Άνθρωποι, μνήμες και θάλασσα, που δένουν το παλιό με το νέο! Που χτίζουν μια πόλη με μοναδική φυσιογνωμία που βλέπει μπροστά και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα.

Νταϊφά Ειρήνη Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Δήμου Πειραιά - Πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά
Η Ειρήνη Νταϊφά είναι κόρη της Ελένης και του αείμνηστου Σταύρου Νταΐφά, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και διοίκηση επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει αναλάβει την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση «STAVROS DAIFAS MARITIME CORPORATION S.A.» της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος. Η σχέση της με τον Πειραιά ξεκινάει από την αγάπη της για την ίδια την πόλη. Το 2014 εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Πειραιά και κατέλαβε την θέση της εντεταλμένης συμβούλου στον τομέα πολιτισμού της πόλης, ενώ παράλληλα είναι και μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Νέων) του Δήμου. Το 2016 εξελέγη πρόεδρος της ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ –γεγονός που φέρνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Λέσχης γυναίκα σε αυτή τη θέση. Σήμερα, συμμετέχει ενεργά σε 40 περίπου σωματεία και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, είναι γενική γραμματέας του ΔΣ της «HELMEPA» (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), αντιπρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού πολιτιστικού σωματείου «ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» και αρωγό μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Σχετικές ομιλίες