Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

Γαληνός Σπύρος, Αστυρακάκης Κώστας, Αναστασίου Βασίλης, Χατζηπαναγιώτης Χρήστος, Ξανθούλης Νίκος

16 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 65:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 848
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Έγινε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 στο Μουσείο της Ακρόπολης, η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη προβολή 15λεπτου slide show της φωτογράφου Τζέλης Χατζηδημητρίου με εικόνες της Λέσβου.
 
Στη συνέχεια πήρε το  λόγο ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος αναφέρθηκε στην μοναδική  πολιτισμική ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας αλλά και στην παραδειγματική στάση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που κρατούν οι πολίτες του νησιού σήμερα, μετά την εμφάνιση και διόγκωση του πρωτοφανούς προσφυγικού κύματος.  "Η "Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης" διεκδικεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 " τόνισε ο χαρακτηριστικά ο ομιλητής.
 
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Μυτιλήνη-Λέσβος 2021, σκηνοθέτης και πολιτιστικός διαχειριστής Βασίλης Αναστασίου, παρουσίασαν το πλαίσιο της υποψηφιότητας.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία από τον ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη ποιημάτων της Σαπφούς, τα οποία στη μελοποιημένη τους εκδοχή παρουσίασε ο συνθέτης και Νίκο Ξανθούλη, που τραγούδησε  και έπαιξε επτάχορδη λύρα.
 

Γαληνός Σπύρος Δήμαρχος Λέσβου

Ο Σπύρος Γαληνός γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1952 και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα ως κολυμβητής και ως παίκτης του πόλο στο Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΝΟΜ). Διετέλεσε προπονητής, μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος του ΝΟΜ.

Το 1990, το 1994 και το 1998 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης. Το 2002 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντινομάρχη για το Νομό Λέσβου.

Το 2009 εξελέγη βουλευτής Λέσβου, Λήμνου και Αϊ-Στράτη, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη Βουλή εκπροσώπησε τη Λέσβο δίνοντας φωνή και δύναμη στον απλό πολίτη. Μέσα σε δυόμιση χρόνια θητείας εργάστηκε εντατικά για την προώθηση ζωτικών θεμάτων του νομού Λέσβου. Πρώτος αποποιήθηκε τα βουλευτικά προνόμια και τη βουλευτική ασυλία ενώ η παρουσία του στο Κοινοβούλιο ήταν έντονη και ασυμβίβαστη.

Τον Ιούνιο 2013 εξελέγη Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τη Δημαρχία του Δήμου Λέσβου, παραιτείται της θέσης στην οποία βρίσκεται, με σκοπό να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο νησί. Τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Λέσβου. Τον Οκτώβρη του 2014 εξελέγη πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βόρειου Αιγαίου.

Ο Σπύρος Γαληνός, είναι γιος του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και επί σειρά ετών βουλευτή νομού Λέσβου Μίμη Γαληνού. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γαλετάκη και έχουν δύο γιούς.

Αστυρακάκης Κώστας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου
Αναστασίου Βασίλης Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Μυτιλήνη - Λέσβος 2021

Ο Βασίλης Αναστασίου είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος με σπουδές φιλοσοφίας, θεάτρου και επικοινωνίας, καθώς και σπουδές στην πολιτιστική διαχείριση στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Έχει ανεβάσει πάνω από ογδόντα θεατρικά έργα στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχει σκηνοθετήσει και σκηνογραφήσει πολλές παραγωγές όπερας, μεταφράσει και αποδώσει πάνω από σαράντα θεατρικά έργα και θεατρικές διασκευές.

Υπήρξε διευθυντής στο Λυρικό και Επτανησιακό Φεστιβάλ Κέρκυρας τα έτη 2001-2004, του Κρατικού Φεστιβάλ Αιγαίου 2006-2008 και του Μεσαιωνικού και Βυζαντινού Φεστιβάλ Καστοριάς 2011-14. Από το 1996 διδάσκει δραματουργία και Όπερα σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Umberto Eco (Κρατική Σχολή Όπερας της Bologna).

Χατζηπαναγιώτης Χρήστος Ηθοποιός
Ξανθούλης Νίκος Συνθέτης

Ο Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από το 2013 έως το 2015.

Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το αρχαίο θέατρο.

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Luctureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 όπως επίσης και για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Το Νοέμβριο του 2016 προσκλήθηκε και παρουσίασε τη δουλειά του στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοβ της Μόσχας. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, «κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα» το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο (30 και 31 Δεκεμβρίου 2015).

Σχετικές ομιλίες