






















































Perlès Catherine
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
13/03/2025
Διάρκεια
01:15:53
Εκδήλωση
Παλαιολιθικό σεμινάριο: "Απαρχές της ένδυσης, της κόσμησης και της νηματουργίας στον Παλαιολιθικό κόσμο"
Χώρος
Ινστιτούτο της Δανίας
Διοργάνωση
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Υπουργείο Πολιτισμού
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Παλαιολιθικό σεμινάριο, Παλαιολιθική Αρχαιολογία, ένδυση, κόσμηση, νηματουργία, κοσμήματα, σπήλαιο Φράγχθι
Τα κοσμήματά μας και αυτά των άλλων: κοσμήματα και πολιτισμικές παραδόσεις στο Φράγχθι
Το σπήλαιο Φράγχθι και ο κοντινός νεολιθικός υπαίθριος οικισμός παρουσιάζουν μια εξαιρετικά μακρά χρονική ακολουθία —από την αρχή της Ανώτερης Παλαιολιθικής μέχρι και την Τελική Νεολιθική— η οποία προσφέρει μαρτυρίες για τις δραματικές κλιματικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές αλλαγές. Ήταν, επομένως, λογικό να αναμένουμε παράλληλες μεταβολές στη σύλληψη, παραγωγή και χρήση των κοσμημάτων. Ωστόσο, οι προϊστορικές ομάδες δεν ακολουθούσαν πάντα τη δική μας λογική: για αρκετές δεκάδες χιλιετίες, οι παλαιολιθικοί και μεσολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου Φράγχθι επέλεγαν σταθερά να χρησιμοποιούν το ίδιο περιορισμένο εύρος ειδών οστρέων, αγνοώντας πολλούς τύπους κοσμημάτων που χρησιμοποιούσαν άλλοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες στην Ελλάδα. Αυτή η απροσδόκητη συνέχεια δηλώνει τη διατήρηση διακοσμητικών παραδόσεων για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους απ’ όσο τολμούμε να φανταστούμε. Επιπλέον, αμφισβητεί τις πολιτισμικές ασυνέχειες που ανέδειξε η μελέτη των λιθοτεχνιών λαξευμένου λίθου από το σπήλαιο και εγείρει το ερώτημα των πολιτισμικών δεικτών που χρησιμοποιούν οι προϊστορικοί ερευνητές για να ορίσουν χρονο-πολιτισμικά σύνολα. Μια σύντομη σύγκριση με τη Νεολιθική παράδοση είναι επίσης σημαντική: ενώ η οικονομική βάση και ο τρόπος ζωής παρέμειναν σταθεροί, σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται όσον αφορά στη σύλληψη των κοσμημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, υποστηρίζω ότι έχουμε μέχρι στιγμής υποτιμήσει το γεγονός ότι τα κοσμήματα, τα οποία πολύ συχνά θεωρούνται απλώς ως «μικροευρήματα», μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πολιτισμικές παραδόσεις και οντότητες.
Η Catherine Perlès εκπαιδεύτηκε στη γεωμορφολογία, την προϊστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία στη Σορβόννη στο Παρίσι. Το πρώτο της βιβλίο αφορούσε την Προϊστορία της Φωτιάς και την πρώτη της επιτόπια έρευνα στη Νεολιθική θέση Κίτσος στην Αττική, όπου ειδικεύτηκε στη μελέτη λαξευμένου λίθου. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στην αμερικανική ερευνητική ομάδα των ανασκαφών στο Σπήλαιο Φράγχθι, αρχικά επίσης ως ειδική στη λιθοτεχνία, και δημοσίευσε τρεις τόμους πάνω σε αυτό το θέμα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Jean-Paul Demoule, ξεκίνησε ένα συγκριτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τα εργαλεία λαξευμένου λίθου και τα κεραμικά σύνολα της Νεολιθικής περιόδου στην Ελλάδα, το οποίο οδήγησε, μεταξύ άλλων, στη συγγραφή του βιβλίου της για τη Νεολιθική Ελλάδα.Αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της δημοσίευσης των κοσμημάτων από το Φράγχθι (δύο τόμοι) καθώς και της σύνταξης της σύνθεσης των ανασκαφών στο Φράγχθι (υπό προετοιμασία). Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε να εργάζεται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, εστιάζοντας στη διαδικασία της νεολιθικοποίησης και στα τελετουργικά κέντρα.
Ως καθηγήτρια πανεπιστημίου, μπόρεσε να καλλιεργήσει το ευρύ φάσμα των επιστημονικών της ενδιαφερόντων και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τις απαρχές της Νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη, τις μεταναστεύσεις, τα συστήματα ανταλλαγών, τις τεχνολογικές προσεγγίσεις κλπ.
Έχει λάβει Τιμητικό Διδακτορικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει διακριθεί από το Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Institut Universitaire de France), είναι Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής (Archaeological Institute of America) και Διοικητικό Μέλος στο Τάγμα των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Ordre des Palmes Académiques) στη Γαλλία, όπου έχει αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες σε επιστημονικά ιδρύματα.