Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας - Πάνελ στελεχών επιχειρήσεων

Βελέντζας Γιώργος, Δομαζάκης Κωνσταντίνος, Ζιώγας Θωμάς, Καλλίγερος Γιάννης, Ντόκας Ανέστης, Γεράρδος Κωνσταντίνος, Κάτσος Βασίλης, Κυριακόπουλος Παναγιώτης, Λάμπρου Μαρίκα, Χεκίμογλου Αχιλλέας

4 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 965

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015. Οι επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να παραμείνουν κερδοφόρες και να αναπτυχθούν, αναδείχθηκαν και βραβεύθηκαν στην εκδήλωση «Οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε η Direction Business Network, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν περισσότερα από 300 άτομα από το χώρο των επιχειρήσεων, των θεσμικών φορέων, της ακαδημαϊκής και της δημοσιογραφικής κοινότητας, περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις, με βασικό άξονα το motto «H Επιχειρηματικότητα - Μοναδικός Πυλώνας Ανάπτυξης», σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας. 

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο εκδότης Βαγγέλης Παπαλιός, ο οποίος επισήμανε πως οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλούνται σήμερα να επιτελέσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, «να ηγηθούν διά του παραδείγματος, να δείξουν την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, να επανατοποθετήσουν τα κέρδη τους, για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παρουσιάσουν με έμπρακτο τρόπο στους δυνητικούς ξένους επενδυτές πως η ελληνική αγορά και η οικονομία διαθέτουν τα εχέγγυα να επιστρέψουν στην ανάπτυξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τύχουν και της ανάλογης υποστήριξης και αρωγής από την πολιτεία. 

Η έκτακτη πολιτική επικαιρότητα και η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή δεν επέτρεψαν την παρουσία στην εκδήλωση της Υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς και του Υφυπουργού Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση. Η κ. Τζάκρη, σε χαιρετισμό που απέστειλε, τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σταθεί δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν και έχουν προοπτικές και πως βασική της επιδίωξη είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τον κ. Χαρίτση αναπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων ως τις βασικότερες προϋποθέσεις επιβίωσης της επιχειρηματικότητας, ενώ ανέφερε πως η πολιτική της Γενικής Γραμματείας έχει σαν στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεσμών πίστωσης, καθώς και τη χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούν οι περιστάσεις.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist του ΣΕΒ, ο οποίος έκανε λόγο για έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, η οποία οδηγεί σε επενδύσεις με χαμηλή προστιθέμενη αξία και τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα επενδυτικό σοκ.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους Δημήτρη Πισιμίση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της BIC - ΒΙΟΛΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Αντιπρόεδρο και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΒΙΑΝΕΞ, και Κωνσταντίνο Κατσαρό, Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΕΛΒΑΛ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες και στα επιτεύγματα των επιχειρήσεών τους καθώς και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. 

Στη συνέχεια, τον κύκλο των συζητήσεων άνοιξε ένα panel αποτελούμενο από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για το πλαίσιο υγιούς επανεκκίνησης της αγοράς, με κοινό τόπο να αποτελεί η παραδοχή πως η χώρα χρειάζεται εισαγωγή νέων κεφαλαίων, τα οποία για να προσελκύσει, θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Παπανδρόπουλος και Ζώης Τσώλης, ενώ συμμετείχαν οι Θεόδωρος Τρύφωνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, 

Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.

Τη σκυτάλη πήραν δύο panels που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική σκηνή. Το πρώτο είχε θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες & Επενδύσεις», ενώ το δεύτερο έφερε τον τίτλο «Τεχνολογία και Καινοτομία». Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Ανέστης Ντόκας και Αχιλλέας Χεκίμογλου. Στο πρώτο panel συμμετείχαν οι Γιώργος Βελέντζας, Διευθύνων Σύμβουλος Hellenic Duty Free Shops, Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Creta Farms, Γιάννης Καλλίγερος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  Mercedes Benz Hellas και Θωμάς Ζιώγας, Διευθύνων Σύμβουλος ΝΑΙ Hellas. 

Στο panel «Τεχνολογία και Καινοτομία» συμμετείχαν οι Κώστας Γεράρδος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Πλαίσιο Computers, Βασίλης Κάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Pharmathen, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος DIS και Μαρίκα Λάμπρου, Γενική Διευθύντρια Intersys. 

Guest Speaker ήταν ο γνωστός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και διακεκριμένος προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος μίλησε από τη δική του σκοπιά και εμπειρία για θέματα ηγεσίας και επίτευξης στόχων και αποτελεσμάτων. 

Στο αποκορύφωμα της βραδιάς, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης (2010-2014), παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αθροιστική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων), με τα στοιχεία να προέρχονται από την ετήσια έκδοση «Οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας - 2015», που κυκλοφόρησε από την Direction Business Network.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τo βραβείο τους παρέλαβαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις: 

Δημόσιος Τομέας: ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ

Ιδιωτικός Τομέας: Cosmote, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Jumbo, Folli Follie Group, ΜΕΤΚΑ, Αττική Οδός, Καρέλια Καπνοβιομηχανία,  Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Nestlé Ελλάς,  Άκτωρ, Hellenic Duty Free Shops, Βic BΙΟΛΕΞ, Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΒΙΑΝΕΞ, METRO, ΕΛΒΑΛ, Βιοϊατρική, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ΓΡ. Σαράντης, Πλαίσιο Computers, Autohellas (Hertz), Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες, Pharmathen, Σάνη, Toyota Ελλάς, Oteglobe, Τιτάν Τσιμέντων, Αττικές Διαδρομές.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του ΣΕΒ. Χρυσός χορηγός ήταν η DIS. Χορηγοί ήταν οι εταιρείες AB Bασιλόπουλος, ΒΙΑΝΕΞ, Genesis Pharma, Interamerican, Nestlé, ΝΑΙ Ηellas, Wedia και Leaseplan. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα μέσα του ΔΟΛ Το Βήμα, ΒΗΜΑgazino και tovima.gr. Χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν οι ιστοσελίδες Euro2day, ΒusinessNews.gr και advertising.gr και Χορηγός τηλεοπτικής επικοινωνίας το κανάλι SBC. Επίσης την εκδήλωση στήριξαν οι εταιρείες Future (Απονομές) και Σάμινθος (Δημιουργός Βραβείων).

Βελέντζας Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, Hellenic Duty Free Shops

O Γιώργος Βελέντζας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Duty Free Shops.

Η παρέμβαση του, για την υιοθέτηση ενιαίων μειωμένων τιμών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων (εξαιρουμένων των καπνικών και των οινοπνευματωδών προϊόντων) ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό του επιβάτη, ως λύση όταν καταργήθηκαν οι πωλήσεις των αφορολογήτων προϊόντων σε επιβάτες που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., έδωσε νέα ώθηση στην εταιρεία και στον κλάδο.

Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Αναγνώρισης Διεθνούς Προσφοράς στον Κλάδο των Αφορολογήτων» από τη JT International (2009). Ενώ, το 2011 παρέλαβε το βραβείο του «Quality Leader» από την ΕΕΔΕ. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟEΕ), Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει διατελέσει μέλος του στο Δ.Σ. της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ανώτατο στέλεχος πολλών ελληνικών επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, μέλος της ΕΑΣΕ και της ΕΕΔΕ.

Δομαζάκης Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος - Εκτελεστικό μέλος, CRETA FARM
Γεννήθηκε το 1961 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος Οικονομολόγος με εξειδίκευση στο Marketing και το Management. Έχει την εποπτεία της οργάνωσης του Εμπορικού Τμήματος της Εταιρίας, της διοίκησης της Ζωικής Μονάδας, της Βιομηχανικής παραγωγής αλλαντικών και της Οικονομικής Διεύθυνσης.
Ζιώγας Θωμάς Διευθύνων Σύμβουλος, ΝΑΙ Hellas

Ο Θωμάς Ζιώγας είναι Business Development Manager και διευθυντής της εταιρείας NAI Hellas.

Έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ακινήτων που υπερβαίνει τα 15 χρόνια. Ήταν συν-ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της King Hellas SA (θυγατρική της King Sturge στην Ελλάδα) για 9 χρόνια και παλαιότερα είχε εργαστεί για τη Savills Greece.

Στις εταιρείες με τις οποίες έχει συνεργαστεί (ως πελάτες) συμπεριλαμβάνονται οι: LAFARGE, Bayer Hellas AG, Coca-Cola, VIVARTIA, MERCEDES Hellas AG, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, EUROMEDICA, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ALPHA BANK, ALAPIS, SPRIDER, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Hellenic Fishfarms, PROVET.

Εκπαίδευση

- Πανεπιστήμιο LaVerne ΗΠΑ, B.Sc.

- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, M.Sc. Οικονομικά & Τράπεζες

- University of Nottingham UK, MBA Finance

- The College of Estate Management, Reading UK (RICS accredited modules).

Επαγγελματικοί Σύλλογοι

- Μέλος του Royal Institution of Chartered Surveyors (MRICS)

- Αναγνωρισμένος Ευρωπαϊκός Εκτιμητής από TEGoVA (REV Scheme)

- Μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Εκτιμητών (A.VA.G.)

Καλλίγερος Γιάννης Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος, Mercedes Benz Hellas
Ντόκας Ανέστης Δημοσιογράφος
Γεράρδος Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος, Πλαίσιο
Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Έχει Bachelor σε International Business από το Eckerd College των Η.Π.Α. Εργάζεται στην Εταιρεία από το 1995.
Κάτσος Βασίλης Διευθύνων Σύμβουλος, Pharmaten
Ο Βασίλειος Κάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής (Pierce College) και συνέχισε τις σπουδές του στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993, ως ένας από τους βασικούς μετόχους, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen ΑΕ. Το 1993, υπό την καθοδήγησή του ξεκίνησε ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της οικογενειακής εταιρείας, δίνοντας έμφαση αρχικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Ελληνική αγορά και μετέπειτα στην ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων.
Κυριακόπουλος Παναγιώτης Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος, DIS
Λάμπρου Μαρίκα Γενική Διευθύντρια, Intersys

H Μαρίκα Λάμπρου είναι Γενική Διευθύντρια Business Imaging & Professional Print στην Intersys, Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA. Διαθέτει 25ετή εμπειρία σε ανώτατες στελεχικές θέσεις σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες (Bosch-Siemens, HP, Microsoft, SingularLogic), κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών Πληροφορικής. Είναι μέλος της ΕΑΣΕ (Ελληνική Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων) & Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης Γυναικών, του Global Board Ready Women , της Επιτροπής Women In Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ. Επίσης είναι mentor στην Endeavor Greece και Coach στο Δίκτυο Παραγωγικότητας του ΣΕΒ.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος.

Είναι αφοσιωμένη στις αρχές της ηγεσίας με ενσυναίσθηση, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της προσωπικής ανάπτυξης των συνεργατών της. Συμβουλεύει εθελοντικά στελέχη στο χώρο των επιχειρήσεων.

Χεκίμογλου Αχιλλέας Δημοσιογράφος
Ο Αχιλλέας Ε. Χεκίμογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Από το 2007 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο "Βήμα" και στο "Βήμα Online", με τομέα ευθύνης του το ρεπορτάζ των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. Στο παρελθόν εργάστηκε, επίσης, στην εφημερίδα "City Press" (2003), στον 88,5 FM (2001-2005), στο περιοδικό "Επιλογές" (2005) και συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (2007-2009). Διατηρεί τα ιστολόγια hekimoglou.blogspot.com και hekimoglou.posterous.com (στα αγγλικά).

Ιστολόγιο του Αχιλλέα Χεκίμογλου

Σχετικές ομιλίες

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική