Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παγκόσμιες ανισότητες: πού βρισκόμαστε σήμερα;

Chancel Lucas, Βέττας Νίκος

22 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 226
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Απέναντι στην ανησυχητική επιδείνωση των ανισοτήτων στον κόσμο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διάλεξε ως κεντρικό θέμα του κύκλου διαλέξεων « Σύγχρονη σκέψη» το 2019 το διακύβευμα της ισότητας. Διανοούμενοι που προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς τομείς, θα προσεγγίσουν διαδοχικά το ζήτημα των ανισοτήτων στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και των φύλων.

Ο οικονομολόγος, Lucas Chancel, ο οποίος συνδιευθύνει με τον παγκόσμιας φήμης Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty το Εργαστήριο για τις Παγκόσμιες Ανισότητες και το WID.world (World Inequality Database) στην Paris School of Economics (Ecole d'Economie de Paris - PSE), εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο θέτοντας το ζήτημα των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων που δεν παύουν να διευρύνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, συντονίζει την εκδήλωση.

Η διάλεξη του Lucas Chancel βασίζεται στην «Έκθεση για τις Παγκόσμιες Ανισότητες 2018», της οποίας είχε αναλάβει την επιμέλεια και το γενικό συντονισμό.

Η Έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018 παρουσιάζει και αναλύει την κατανομή του πλούτου και την εξέλιξη των οικονομικών ανισοτήτων στον κόσμο από το 1980. Επισημαίνει ότι αυξήθηκαν οι ανισότητες «σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου» αλλά με ρυθμούς διαφορετικούς.

Αποκαλυπτικά και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία. Από το 1980, οι ανισότητες των εισοδημάτων αυξήθηκαν ραγδαία στην Βόρεια Αμερική, στην Κίνα, στην Ινδία και στην Ρωσία, αλλά πιο συγκρατημένα στην Ευρώπη. Ενδεικτική είναι η σύγκριση ανάμεσα στην Δυτική Ευρώπη και τις Ενωμένες Πολιτείες, των οποίων τα επίπεδα ανισοτήτων ήταν παρόμοια το 1980, αντιθέτως με τη σημερινή ριζικά διαφορετική κατάσταση. Ενώ το 1980 το 1% των πλουσίων αυτών των δύο περιοχών κατείχε το 10% του συνολικού εθνικού πλούτου, το 2016 από 10% ανέβηκε στο 12% στην Ευρώπη ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκε στο 20%. Την ίδια στιγμή στις Ενωμένες Πολιτείες, το εισόδημα του 50 % των πιο φτωχών μειώθηκε από το 20% το 1980 στο 13% του συνολικού πλούτου το 2016.

Όσον αφορά τις ανισότητες μεταξύ των κατοίκων του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 1% των πιο πλουσίων του κόσμου, επωφελήθηκε δύο φορές περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με το 50% των πιο φτωχών. Αυτοί οι τελευταίοι επωφελήθηκαν εντούτοις των μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ η μεσαία τάξη παγκοσμίως (στην οποία ανήκει το 90% των πιο φτωχών σε Ευρώπη και Αμερική) έβλεπε τα εισοδήματά της να συρρικνώνονται.

Αυτά είναι μερικά από τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αυτή την Έκθεση και τα οποία αναλύονται στη διάλεξη του Lucas Chancel στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Για τους συγγραφείς, «η οικονομική ανισότητα είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο, και ως ένα βαθμό αναπόφευκτο». Θεωρούν ότι «εάν η επιδείνωση των ανισοτήτων δεν αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάθε είδους πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Chancel Lucas Οικονομολόγος - Συν-διευθυντής, Εργαστήτριο Παγκοσμίων Ανισοτήτων και WID.world (World Inequality Database), Ecole d'Economie de Paris - PSE

Ο Lucas Chancel είναι ερευνητής κοινωνικών επιστημών και οικονομολόγος, με ειδίκευση στην οικονομία των ανισοτήτων και στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Το έργο του επικεντρώνεται στη μέτρηση των οικονομικών ανισοτήτων, την αλληλεπίδρασή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.

Συν-διευθύνει το Εργαστήριο για τις Παγκόσμιες Ανισότητες και το WID.world (World Inequality Database) στην Ecole d'Economie de Paris (PSE) με τον Thomas Piketty, τους Facundo Alvaredo, Emmanuel Saez και Gabriel Zucman. Επίσης, είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI) και καθηγητής στο Sciences Po στο Παρίσι.

Έχει συγγράψει, μαζί με τον Thomas Piketty την Έκθεση για τις Παγκόσμιες Ανισότητες 2018.  Είναι, επίσης, συγγραφέας του έργου Insoutenables inégalités : Pour une justice sociale et environnementale (Εκδόσεις Les Petits Matins, 2017∙ προσεχώς στα αγγλικά από το Harvard University Press).

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Associate Editor του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως και Ερευνητικός Εταίρος στο CEPR του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Associate Editor του Journal of the European Economic Association. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συν‐διοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.

Σχετικές ομιλίες