Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Σκαλκώτας, ο μεσοπόλεμος και η τζαζ

Ράμου Λορέντα, Αλεξιάδης Μηνάς, Φραγκίστας Πέτρος

19 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 275

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, στην οποία φυλάσσεται το Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα, διοργανώνει στους χώρους της σειρά συζητήσεων με τους πρωταγωνιστές των συναυλιών που εντάσσονται στο «2019 - Έτος Σκαλκώτα». Οι συζητήσεις πλαισιώνουν τις συναυλίες με σκοπό να αναδείξουν όψεις του έργου του συνθέτη σήμερα.

Η πιανίστα Λορέντα Ράμου, με αφορμή τη συναυλία της «Ο Σκαλκώτας, ο μεσοπόλεμος και η τζαζ» (27/11) συνομιλεί με τον μουσικολόγο και συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη για το πιανιστικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα εκείνης της περιόδου, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Συντονίζει ο συνθέτης και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Χουρμουζίου ΠαπαϊωάννουΠέτρος Φραγκίστας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, εξ αιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος, τα μουσικά παραδείγματα που παίζει στο πιάνο η κ. Λορέντα Ράμου ηχογραφήθηκαν παραμορφωμένα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για να γίνει εφικτή η δημοσίευση του θέματος στο BLOD, έγινε εκ των υστέρων προσαρμογή στο video των ίδιων ακριβώς μουσικών αποσπασμάτων, όπως αυτά ηχογραφήθηκαν κατά το ρεσιτάλ της κ. Ράμου με τίτλο «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Νοεμβρίου 2019. Για το λόγο αυτό ο προσεκτικός θεατής θα παρατηρήσει, σε κάποια σημεία, φευγαλέους αποσυγχρονισμούς της εικόνας και του ήχου.

Το BLOD ευχαριστεί θερμά την κ. Λορέντα Ράμου για τη συνεργασία και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την άδεια χρήσης των ηχογραφημένων αποσπασμάτων. Χάρη στη βοήθειά τους πραγματοποιείται η δημοσίευση αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.

Ράμου Λορέντα Πιανίστα

Οι δραστηριότητες της Λορέντας Ράμου έχουν ως κοινό παρανομαστή την προώθηση της μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα και περιλαμβάνουν την πιανιστική της καριέρα, τη μουσικολογική έρευνα, την οργάνωση συναυλιών, καθώς και μακρόχρονη διδασκαλική εμπειρία.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές σημαντικές αίθουσες στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και τη Χιλή, όπου εμφανίστηκε ως επίσημη εκπρόσωπος της Ελλάδας στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει περισσότερα από 10 CD με έργα ελλήνων συνθετών (Νίκος Σκαλκώτας, Δημήτρης Δραγατάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κωνσταντία Γουρζή κ.ά. στις εταιρείες ΒΙS, NAXOS, ECM, Μουσική Εταιρεία Αθηνών κ.ά.) με εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Έκανε εκτελέσεις έργων των Maurice Ohana, George Crumb, Frederic Rzewski και Mauricio Kagel υπό την επίβλεψή τους και συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα Pascal Quignard.

Συνεργάζεται σταθερά ως project manager με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα της σύγχρονης μουσικής, ειδικότερα στα κοινά προγράμματα με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ωδείο Αθηνών. Διδάσκει το ετήσιο σεμινάριο «Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα» στο Ωδείο Αθηνών.

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το City University του Λονδίνου, καθώς και το New England Conservatory της Βοστώνης. Είναι διδάκτωρ summa cum laude του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris έχοντας ως θέμα της διατριβής της τα έργα για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα. Μελέτησε κοντά στους Τώνη Γεωργίου, Claude Helffer, Marie-Françoise Bucquet, Denis Pascal και Steve Drury ενώ συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Pierre-Laurent Aimard, Pierre Boulez και μέλη του Ensemble Intercontemporain. Οι σπουδές και οι δραστηριότητές της έχουν υποστηριχθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τη Γαλλική κυβέρνηση και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, τα ιδρύματα Fulbright, Meyer και Λεβέντη, καθώς και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Αλεξιάδης Μηνάς Συνθέτης - Μουσικολόγος - Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης είναι συνθέτης και μουσικολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διδάσκει Μουσικό Θέατρο και Όπερα από το 2004. Σπούδασε πιάνο με την Μαρίκα Παπαϊωάννου και τον Γεώργιο Πλάτωνα, θεωρητικά και μουσική σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Στην συνέχεια, με υποτροφία της Γερμανικής Yπηρεσίας Aκαδημαϊκών Aνταλλαγών (D.A.A.D) σπούδασε σύνθεση με τον Guenther Becker στο  Πανεπιστήμιο Robert Schumann του Duesseldorf, απ’ όπου αποφοίτησε το 1986. Eίναι επίσης πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Aπό το 1984, οι περισσότερες  συνθέσεις του έχουν γραφτεί μετά από παραγγελίες και αναθέσεις φορέων όπως: Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Alte Oper Frankfurt, BBC Scottish Symphony Orchestra, Eθνική Λυρική Σκηνή, Kαμεράτα, Kρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Oρχήστρα των Xρωμάτων, Πoλυτεχνείο Duesseldorf, Aθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Eυρώπης 1985, Eλληνική Pαδιοφωνία (EPA1, EPA3, Mουσικά Σύνολα EPT), Eλληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Mουσικής, Eλληνικός Mουσικός Kύκλος, Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Hρακλείου Kρήτης, Συμφωνική Oρχήστρα Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική Δωματίου Kαρλσρούης, Melos Brass,  σύνολα μουσικής δωματίου κ.λ.π.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Eλλάδα, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, Kύπρο, Γερμανία, Oλλανδία, Bέλγιο, Tσεχία, Bουλγαρία, Iσραήλ, Iαπωνία, Iταλία, Κίνα, Aίγυπτο, Μαρόκο, Eλβετία, Aυστραλία, HΠA, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 24 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς. Έχει συνθέσει μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, όπερα και μουσικοθεατρικά έργα («Viva la Vida/ Frida Kahlo», «Η  ωραία  θυμωμένη» και: «Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης», «Το μυστικό των ποταμών» σε  δικά του κείμενα), μουσική για μπαλέτο, μουσική για το θέατρο (Θέατρο Έρευνας, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο “To Τρένο στο Ρουφ” ) και για τον κινηματογράφο: Τ. Παπαγιαννίδη "Θεσσαλονίκη- Tρεις Άνεμοι", M. Νικολακάκη "Το Πατάρι", Mάρσας Mακρή: "Στον Τοίχο" (Βραβείο Μουσικής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2003), "Στεγνό Καθάρισμα" και "Tο Ταμένο", η οποία το 2003 επελέγη ως υποψήφια για τον "Χρυσό Φοίνικα" του Φεστιβάλ Καννών.

Tο 1994 η όπερά του "Viva la Vida" (πρώτο παγκοσμίως μουσικοθεατρικό έργο για την  Μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo) εγκαινίασε στην Alte Oper Frankfurt το εκεί Διεθνές  Φεστιβάλ (Frankfurt Feste) για τα 1200 χρόνια της πόλης μετά από παραγγελία των δύο αυτών φορέων. Tο 1996 παρουσιάστηκε από την Eθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή. Σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Goethe, την Tαινιοθήκη της Eλλάδος, το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Nτοκυμαντέρ Kαλαμάτας, το Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους Δράμας και την Oρχήστρα των Xρωμάτων o Μ. Ι. Αλεξιάδης έχει συνθέσει και αυτοσχεδιάσει μουσική για την παρουσίαση πολλών ταινιών (μεταξύ αυτών και το σύνολο σχεδόν του γερμανικού βωβού κινηματογράφου / όλες οι βωβές ταινίες των  Lang, Dreyer, Murnau, Brecht, Messter κ.α.). Έχει μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύσει: την Mουσική Aκαδημία του Duesseldorf στο Tελ- Aβίβ (Mουσική Aκαδημία Rubin, 1985), την Ένωση Eλλήνων Mουσουργών (Bερολίνο και Πανεπιστήμιο Λειψίας, 1988) και την Eλληνική Pαδιοφωνία (στο Forum Συνθετών / Bρυξέλλες 1986, την ευρωπαϊκή διοργάνωση Bορράς - Nότος -1991 και στο Bαλκανικό Forum Mουσικής-1998, με την σύνθεσή του "Eπωδός"). Το 1985 συνέθεσε τη μουσική για τα εγκαίνια του Πολυτεχνείου του Duesseldorf, το 2000 αντιπροσώπευσε την Eλλάδα στην EXPO του Aννοβέρου με συνθέσεις του για μπαλέτο ενώ τo 2003 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο 3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων). Tο 2014 και το 2015 συνθέτει την μουσική για την έναρξη και τις θεατρικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου διδάσκει και σεμινάρια με θέμα την μουσική για το αρχαίο δράμα και την όπερα.

Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, μελέτες και μονογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές εκδόσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Διετέλεσε επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα μουσικά ιδρύματα (από το 1992 έως το 1996 ήταν Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας). Επί 24 χρόνια (1989 -2013) ήταν μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών και το 2002-2006 μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στα Τμήματα Μουσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Φραγκίστας Πέτρος Συνθέτης - Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Χουρμουζίου Παπαϊωάννου

Ο Πέτρος Φραγκίστας είναι συνθέτης και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Χουρμουζίου Παπαϊωάννου.

Σχετικές ομιλίες