Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος του φωτισμού στην πόλη και τα μνημεία

Ντεκώ Ελευθερία, Πουρνάρα Μαργαρίτα

2 Απριλίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 13

Μια συναρπαστική εξερεύνηση του φωτός και της σκιάς προσέφερε η συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του φωτισμού στην πόλη και τα μνημεία», στην οποία η σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, στο πλαίσιο των Καταθέσεων Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025.

Η πορεία της διεθνώς αναγνωρισμένης δημιουργού, από τα φοιτητικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη έως τις σημαντικές διακρίσεις της, ξεδιπλώθηκε μέσα από τη συζήτηση, φωτίζοντας τη συμβολή της στον σχεδιασμό του φωτισμού εμβληματικών μνημείων, όπως η Ακρόπολη και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον φωτισμό της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έργο για το οποίο η κ. Ντεκώ τιμήθηκε με το Βραβείο ΕΜΜΥ.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν ο φωτισμός των δημόσιων χώρων, το φαινόμενο της φωτορύπανσης στις ελληνικές πόλεις, καθώς και η σημασία της σκιάς στον σχεδιασμό του φωτισμού. Η συζήτηση ανέδειξε επίσης τον ρόλο του φωτός όχι μόνο στην προβολή των μνημείων και των δημοσίων κτιρίων, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

Ντεκώ Ελευθερία Σχεδιάστρια φωτισμού

Πρωτοπόρος της τέχνης του φωτισμού στην Ελλάδα από το 1990, η Ελευθερία Ντεκώ δραστηριοποιείται στον χώρο του σχεδιασμού φωτισμού έχοντας επιμεληθεί περισσότερα από 700 έργα εν συνόλω, θεατρικά και αρχιτεκτονικά, δημόσια και ιδιωτικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία για την προσφορά της, όπως το διεθνές βραβείο EMMY for Outstanding Lighting Direction για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, το τριπλό βραβείο [D]arc Awards, το Βest of the Βest 2020 για τον φωτισμό της Ακρόπολης, κ.ά. Η σημαντική διδακτική της προσφορά ξεκίνησε το 1990 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου δίδαξε Stage Lighting. Το 2008 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και δίδαξε θεατρικό φωτισμό (2005-2019), εισάγοντας για πρώτη φορά τη διδασκαλία του φωτισμού στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Πουρνάρα Μαργαρίτα Δημοσιογράφος

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, αλλά πριν από την αποφοίτησή της είχε αρχίσει να εργάζεται ήδη ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ΜΜΕ στο City University του Λονδίνου το 1996. Επιστρέφοντας εργάστηκε στο ραδιόφωνο, στα περιοδικά και στην εφημερίδα Το Βήμα. Από το 1999 έως σήμερα είναι μέλος της σύνταξης της εφημερίδας Η Καθημερινή, με ειδίκευση στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και ιδίως τα εικαστικά. Από το 2017 διατηρεί τη στήλη «Αθηναϊκά» και αρθρογραφεί σε μια ευρεία γκάμα, από τη γαστρονομία και τα ταξίδια μέχρι και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 2010 κέρδισε υποτροφία Fulbright και εκπόνησε έρευνα για τη νέα γενιά Ελληνοαμερικανών στο Queens College της Νέας Υόρκης. Από το 2014 ειδικεύεται στις ζωντανές συνεντεύξεις παρουσία κοινού. Το 2019, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Αμερικανό φωτογράφο Robert McCabe, εξέδωσε το βιβλίο Σαντορίνη, με κείμενα και φωτογραφίες για το νησί πριν από την έλευση των τουριστών. Το 2022 εξέδωσε το βιβλίο Αδρίας. Ήταν όλοι τους ήρωες. Η βιογραφία του αντιτορπιλικού, για το πλέον ηρωικό πλοίο του ελληνικού στόλου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που περιλαμβάνει ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Από το 2023 παρουσιάζει μία φορά τον μήνα το προφίλ μιας πόλης ή ενός νησιού στην κυριακάτικη Καθημερινή, με τίτλο «Αθέατη Ελλάδα».

Σχετικές ομιλίες