Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πόλη και Κλιματική Αλλαγή

Καρτάλης Κωνσταντίνος

9 Μαρτίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 108

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) εγκαινίασε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, το «Προστασία της Φύσης Lab», ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων για την προώθηση της ποιοτικής Κλιματικής Εκπαίδευσης για Όλους, στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε με πρώτο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Καρτάλη, Καθηγητή ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής και εμπειρογνώμονα της ΕΕ στο πρόγραμμα Urban Innovation Actions καθώς και σε αυτό για Net Zero Cities.

Με θέμα «Πόλη και Κλιματική αλλαγή», ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μίλησε για τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, για τα νέα πρότυπα σχεδιασμού τους με πράσινες υποδομές και λύσεις βασισμένες στη φύση (nature-based solutions), ανέλυσε δράσεις για κλιματικά ουδέτερες και ανθεκτικές πόλεις και πρότεινε αλλαγές που κάθε πολίτης μπορεί να εντάξει στην καθημερινότητά του. Όπως επισημαίνει «Οι πόλεις συμβάλλουν με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην κλιματική κρίση αλλά και δέχονται -και μάλιστα με αυξημένη ένταση και συχνότητα - τις επιπτώσεις της. Αλλάζοντας το σχεδιασμό και τον τρόπο οργάνωσής τους, με περισσότερο πράσινο, λιγότερα αυτοκίνητα, ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, έξυπνες λύσεις στο επίπεδο της γειτονιάς, και πολλά άλλα, μπορούν να μετριάσουν τη συμβολή τους στην κλιματική κρίση και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους σε αυτή».

Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τη σωστή ενημέρωση, μειώνοντας την κατανάλωση και την σπατάλη των φυσικών πόρων, λειτουργώντας ως ενεργός πολίτης και αλλάζοντας συμπεριφορές, ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και στην αναβάθμιση του τρόπου ζωής.

Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), σημειώνει για τους στόχους που η ΕΕΠΦ θέτει με τον κύκλο ομιλιών:

«Σκοπός του “Προστασία της Φύσης Lab” είναι να θέσει βασικά ερωτήματα για την Κλιματική Αλλαγή, ένα θέμα που μας αφορά όλους και για το οποίο υπάρχει άγνοια και σύγχυση απόψεων, και να αναδείξει το ρόλο της εκπαίδευσης για την απάντησή τους. Διακεκριμένοι στο χώρο τους προσκεκλημένοι θα συζητήσουν μύθους και αλήθειες για την Κλιματική Αλλαγή, τις νέες μορφές βιώσιμων πόλεων και την ατομική συνεισφορά, την ενεργειακή μετάβαση, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αποφάσεων σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και τη σημασία της Εκπαίδευσης για την Αειφορία για τη νέα γενιά αλλά και στη δια βίου μάθηση».

To BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την ευγενική παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Καρτάλης Κωνσταντίνος Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης είναι Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι εμπειρογνώμονας της ΕΕ στο πρόγραμμα Urban Innovation Actions καθώς και σε αυτό για Net Zero Cities και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Οικολογικά Σχολεία. Έχει διατελέσει μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:07:08

Μαρ 31, 2023

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Στουρνάρας Γιάννης Αμυράς Γιώργος Καρρά Λυδία Ζομπανάκης Ανδρέας Καράμπελα Χριστίνα Ζόμπολα Δανάη Αρσένης Σπύρος

Γλώσσα: Ελληνική