Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ιός και ο φιλελευθερισμός - Ηθικές και πολιτικές συνέπειες της Covid-19

Σεβαστάκης Νικόλας

23 Νοεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:25:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 69
Ομιλητές
Σεβαστάκης Νικόλας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
23/11/2021

Διάρκεια
00:25:45

Εκδήλωση
Επιστημονικό Συμπόσιο: Η ζωή με την Covid-19

Χώρος
Πολυχώρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
COVID-19, πανδημία, ιός SARS-COV 2, ανοσία, μεταδοτικότητα, εμβόλια, φιλελευθερισμός

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Η ζωή με την Covid 19» με σκοπό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη νεοελληνική πραγματικότητα και να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος στον ψυχισμό παιδιών και ενηλίκων, την εργασία, την οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τους θεσμούς, την επικοινωνία, την επαφή.

Σύνοψη της ομιλίας

Η υγειονομική κρίση έγινε και μια ευκαιρία εξόφλησης λογαριασμών με ορισμένες διαδεδομένες αντιλήψεις για τη φιλελεύθερη κουλτούρα και τη μετάφρασή της στην καθημερινή ζωή. Στην εισήγηση θα αναδείξουμε τρεις διαφορετικές διαστάσεις αυτής της κριτικής, μια οντολογική, μια κατεξοχήν πολιτική και μια ηθική. Στην οντολογική κριτική, η πανδημία θα συσχετιστεί με έναν ολόκληρο πολιτισμό σχέσεων και δομών - με άλλα λόγια, ο υπό αποδόμηση φιλελευθερισμός ταυτίζεται με τον ίδιο τον σύγχρονο πλανητικό πολιτισμό. Η πολιτική κριτική θα επικεντρωθεί στην αδυναμία του φιλελευθερισμού να παράγει ισχυρές μορφές πολιτικής διακυβέρνησης για τον έλεγχο των κρίσεων. Η ηθική κριτική, τέλος, θα αναδείξει κατά βάση τις αντινομίες ανάμεσα στη φιλελεύθερη λογική των δικαιωμάτων και σε συλλογικούς στόχους και δημόσιους κανόνες. Θα σταθούμε στη συμβολή και στα όρια αυτών των κριτικών λόγων, υποβάλλοντας κάποιες σκέψεις για τη σχέση της πολιτικής με τις βιολογικές και κοινωνικές καταστροφές.

Σεβαστάκης Νικόλας Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ

O Νικόλας Σεβαστάκης σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lumières- Lyon II και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με θέμα τη σκέψη του Heidegger από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου. Από το 1999 ως το 2006 δίδαξε πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έκτοτε διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη «Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία». Ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα θεωρίας και κριτικής της νεωτερικότητας καθώς και με προβλήματα αξιών και ιδεολογίας.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι συλλογές δοκιμίων Η ψυχή και τα είδωλα (Κριτική, Αθήνα 1997), Προς τη ρομαντική κρίση (Έρασμος, Αθήνα 1998) και τα βιβλία Η αλχημεία της ευτυχίας (Πόλις, Αθήνα 2000), Κοινότοπη χώρα (Σαββάλας, Αθήνα 2004) και Φιλόξενος μηδενισμός. Σπουδή στον homo democraticus (Εστία, Aθήνα 2008). Δοκιμές και Αναγνώσεις. Πολιτική, φιλοσοφία, λογοτεχνία, εκδόσεις Opportuna, 2011 (μαζί με Γιάννη Σταυρακάκη), Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, Αθήνα 2012). Πρόσφατη αρθρογραφία: «Η διαλεκτική της Αμνησίας», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 120, Ιούλιος 2013, «Θεωρία, κριτική, Αριστερά. Κάποιες σκέψεις», στον τόμο Θεωρία, λογοτεχνία, Αριστερά, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2013, «Ο ελληνικός νεοναζισμός και η κρίσιμη καμπή», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 121, Οκτώβριος 2013, «Υστερόγραφο. Σκέψεις για τη διακυβέρνηση και τους κινδύνους του παρόντος», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 130-131, Δεκέμβριος 2015, «Να ξεχάσουμε τον ολοκληρωτισμό; Μεταξύ θεωρίας, μνήμης και ιστορίας», Νέο Πλανόδιον, τχ. 2, Καλοκαίρι 2014, «Ο φιλελευθερισμός, η ‘ριζική κριτική’ και τα πέπλα της κρίσης», Νέο Πλανόδιον, τχ. 3, Φθινόπωρο 2015, «Χρήμα-εμπόρευμα, λογοτεχνία και πολιτισμική κριτική. Κάποιες σκέψεις», στον τόμο Η λάμψη του χρήματος στη νεοελληνική λογοτεχνία. Από την Κρητική Αναγέννηση στον 21ο αιώνα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2016.

Σχετικές ομιλίες