Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πανδημία ως μετασχηματιστής του πολιτισμού

Γιατρομανωλάκης Νικόλας

23 Νοεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:25:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 79
Ομιλητές
Γιατρομανωλάκης Νικόλας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
23/11/2021

Διάρκεια
00:25:49

Εκδήλωση
Επιστημονικό Συμπόσιο: Η ζωή με την Covid-19

Χώρος
Πολυχώρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
COVID-19, πανδημία, ιός SARS-COV 2, ανοσία, μεταδοτικότητα, εμβόλια, πολιτισμός, εγγύτητα

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Η ζωή με την Covid 19» με σκοπό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη νεοελληνική πραγματικότητα και να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος στον ψυχισμό παιδιών και ενηλίκων, την εργασία, την οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τους θεσμούς, την επικοινωνία, την επαφή.

Σύνοψη της ομιλίας

Η πανδημία της Covid-19 είχε άμεσο και τεράστιο αντίκτυπο στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό. Ταυτόχρονα, λειτούργησε ως καταλύτης, φέρνοντας στην επιφάνεια συστημικές παθογένειες δεκαετιών, που σχετίζονται με θέματα εργασίας, την πνευματική ιδιοκτησία, την ανάγκη για καινοτομία και ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα επίσπευσε την ανάγκη για την ψηφιακή προσαρμογή του κλάδου, αν όχι για τον μετασχηματισμό του. Ταυτόχρονα, η πανδημία παρότρυνε τα κράτη, τις κοινωνίες και τις κοινότητες να επαναπροσδιορίσουν έννοιες όπως η τοπικότητα και η παγκοσμιότητα, η εγγύτητα και η συνδεσιμότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη.

Γιατρομανωλάκης Νικόλας Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2019 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Η δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Ποτάμι, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών. Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων, και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμών, και τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Το 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow. Το 2019 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

Μεταξύ άλλων εκδόσεων, έχει επιμεληθεί το βιβλίο New Approaches to Balkan Studies, ed. Dimtris Keridis, Ellen Elias Bursac and Nicholas Yatromanolakis (Dulles, VA: Brassey’s 2003) και έχει συμμετάσχει στην έκδοση Global Competitiveness Report 2001 του World Economic Forum. Ήταν ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του NATO Handbook, και ο επιμελητής των μονογραφιών και εκδόσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ την περίοδο 1996-98.

Ιστότοπος του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Σχετικές ομιλίες